Kulttuuri

Petrus Schroderus palasi takaisin poliisiksi Ouluun

Petrus Schroderus, 39, työskenteli pitkään Suomen Kansallisoopperassa tenorina, mutta nyt hän ylläpitää jälleen turvallisuutta Oulun kaduilla. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 30.9.2012 8:31
Esko Aho

Petrus Schroderus on niitä miehiä, joita edesmennyt Erno Paasilinna olisi todennäköisesti kommentoinut sanomalla, että tullakseen oikeaksi laulajaksi pitää elää laulajan elämä.

Kesäkuusta lähtien Suomen Kansallisoopperan tenori on taas partioinut Oulun katuja vanhempana konstaapelina. Mitä ihmettä?

”Laita juttuun otsikoksi Valetenorin paluu. Siltä minusta tällä hetkellä tuntuu. Pääsin yllättävän pitkään tekemään oopperalaulajan töitä ilman akateemista koulutusta”, Schroderus ohjeistaa ja nauraa makeasti päälle.

Tämä paluu ei ole edes ensimmäinen. Solistin töiden käytyä Kansallisoopperassa vähiin Schroderus ehti toimia vuonna 2009 muutaman kuukauden poliisina myös Espoon Kilossa, kunnes hän sai koelaulun kautta vakinaisen viran oopperan kuorosta.

Tenori kokee joutuneensa Kansallisoopperassa paitsioon, koska uskalsi puhua asioista ”joo-joo-organisaatiossa” suoraan. Oikeita henkilöitä nuoleskelemalla olisi ollut mahdollista saada työtilaisuuksia.

”Minulle todettiin, että ’mene sinä Petrus vain kuntosalin pikkujouluihin laulamaan’. Ikään kuin oopperassa oltaisiin ylpeitä elitistisyyden leimasta. Itse olen päin vastoin ylpeä siitä, että olen saanut viedä klassista musiikkia sellaisiinkin paikkoihin”, Schroderus sanoo.

”Vaikka vetäisin yhden käden leukaa – mikä on aikamoinen saavutus – en siitä huolimatta saisi Kansallisoopperasta rooleja niin kauan kuin nykyinen politbyroo on voimissaan.”

Onko Kansallisoopperan ylläpitäminen verovarojen tuhlausta?

”Olen itsekin ollut siellä syömähampaana, mutta minun täytyy libertaarina sanoa, että varat oopperan pyörittämiseen pitäisi kerätä jollakin muulla tavalla. En ymmärrä, miksi veronmaksajien pitää se kustantaa, kun meillä on paljon muita tärkeitä asioita, joilla on jo mandaatti kansalta”, Schroderus vastaa.

”Ihan varmasti Suomesta löytyisi yksityisiä patriarkkoja, joilla olisi vara maksaa oopperasta. Verorahat kuuluvat yhteiskunnan käytössä lähinnä poliisille ja turvallisuuden ylläpitämiseen.”

Lue lisää 30.09.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (164)

Mieletön ääni! Voisiko Petrus levyttää esim. itsenäisyysteemaisen levyn kunnon produktiolla vaikkapa hyväntekeväisyysmielessä, ostaisin 110% varmasti ja uskon, että moni muukin. Upea Finlandia! Harmitti vain klipin lyhyys...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi,kun saisin Petruksen levyjä kuunneltavaksi.Istuisin silmät kiinni ja nauttisin,niin mahtava ääni miehellä on.Hyvä musiikki on iloni,päivänpaisteeni ja valoni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin kajautti ainakin oulujoen kirkossa leijonien järjestämässä joulukonsertissa ja vaara säesti ammattimaisella tyylillään hänen esiintymistään. Olin todella otettu = Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen Petruksen urheiluajoilta (kamppailulaji). Hyvä jätkä. Sydän paikallaan, ei ylenkatso ketään, alimmankastin spurguakaan... Mutta: Vaikka PS ei enää saavuttaisi mitään (mitä en kyllä usko, tullee vielä esiintymään oopperalavoilla!!) musiikissa, niin hämmästyttävä on uransa ja saavutuksensa jo nyt. Sivustahuutelijat tehkää perässä! Aikalailla ainutlaatuinen saavutus! Poliisinammatissa saa nähdä millaista elämä on oikeasti ja myös todella niitä varjopuolia. Tämä johtaa persoonan kehittymiseen ja syvenemiseen, jota huippulaulajalla täytyy olla jottei tämä ole vain ääntäpäästävä kone. Musiikki on kokonaisvaltainen juttu johon vaikuttaa koko persoona mukaanluettuna hlökohtaiset kokemukset ja elämänkokemus... Jatka PS vain treeniä kovaa, vaikka tiedän, että se perheenisänä ja poliisina on äärimmäisen haastavaa, kovaa ja uuvuttavaa. Se maksaa vielä takaisin kun nämä hankalammat ajat jaksat taistella!! Lämpimin terveisin Janne Korhonen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti jaksat hoitaa paremmin poliisin hommat ja inhimillisemmin. Kaikki ihmiset ovat arvokkaita. Ei ainoastaan hyvin menestyneet ja nousukkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petrus toivottavasti menee mukavammin nyt kun edaikoina. Osaat ottaa poliisinhommat rennommin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppuuko Franckin sopimus oopperassa 2013? Mitä hän sitten ryhtyy tekemään? Kuntosalilleko menee ja hakee SIWAAN vahtimieheksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Franckilta ja Kyykältä hyvä vastaus tämän päivän Kalevassa, yleisöosasto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos vinkistä Mikko ja Rilla. Terveisiä tutuille sinne Kansallisoopperaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voiskohan kirijoottaa sanasen vaikka työttömyyrestä alakaa jo kyllästyttää tuo naama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin katsomassa ja kuuntelemassa aikanaan Helsingissä Taikahuilun, jossa Petrus loisti Taminon roolissa. Hieno esitys ja olisi helposti voinut kuvitella, että nuori mies jatkaa hienoissa rooleissa kansallisoopperan estradeilla. Eipä ymmärtäneet Etelän taidepiirit hyvän päälle ja oopperan johto teki kyllä mielestäni emämunauksen, kun ei tarjonnut Petrukselle enää kunnon rooleja oopperan lavalla. Ääntä ja karismaa riittää kyllä. Ei kaikki pitäneet aikanaan siitäkään, että Petrus kävi laulamassa Savonlinnan oopperajuhlilla nämä peräänkuulutetut "koulutetut" laulajat suohon ja voitti kilpailun heidän neniensä edestä. Muutama kriitikko vollotti jo silloin näiden "akatemialaulajien" puolesta. Tasokas laulu raikaa edelleen ja meillää on hyvä mahdollisuus vierailla Petruksen konserteissa täällä kotiseudulla. Petrus on laulajana vielä varsin nuori ja saamme nauttia hänen tulkinnoistaan vielä pitkään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhassa Roomassa sanottiin jo, että kansalla täytyy olla leipää ja sirkushuveja. Maksupuolen hoitakoon valtio jollain tapaa.
Näiden yksityisten patriarkkojen myötä pääsymaksu kohoaa taivaisiin ja siinä sitä ollaan.
Surkea vaan tämä Schroderuksen tilanna. Kuitenkin meidän eturivin tenori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut, ja kuitenkin koko ajan valitetaan tenoripulaa. Suomessa varmaan Pavarottikin olisi päästetty poliisiksi. Kyllä kai ihmiset tulevat oopperaan kuuntelemaan nimenomaan hienoja ääniä ja vahvoja persoonia. Näytteleminen on toissijaista, koska juonetkin oopperoissa on mtä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (164)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

"Kun itse kysyy ja itse vastaa.Saa mieleisiään vastauksia". Niinpä. Näin toimii Sipilän enemmistöhallitus ensi keskiviik... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image