Kulttuuri

Pertti Neumann kokee yhä olevansa haaveiluun taipuvainen pikkupoika – "Lähinnä ajattelen vain, kuinka nastaa ja helppoa elämä silloin oli"

Pertti Neumann kokee, että julkisuus on kohdellut häntä kaiken kaikkiaan aika hyvin. "Joitakin ylilyöntejä on tietysti tullut, mutta en minäkään ole helppolukuisimmasta päästä. Ylipäätään olen kiitollinen, että minua ja tekemisiäni huomioidaan." KUVA: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kulttuuri 11.10.2019 19:47
Hanna Kauppinen

On vaikea uskoa, että mies, jonka yksi suomalaissukupolvi muistaa ikuisesti meikattuna, valkopehkoisena ja sifonkihuiveja liehuvana, täyttää 60 vuotta. Vaikeaa se on välillä miehelle itselleenkin.

– Vaikka fysiikan laille ei voi mitään, peliä ei ole vielä pelattu, Pertti Neumann hymyilee.

Syntymäpäivän kunniaksi Warner julkaisee tuplajuhlalevyn. 12. lokakuuta luvassa on myös juhlakonsertti Savoy-teatterissa. Neumann esiintyy siellä sekä soolona että osana Dingoa.

– Minulla on energinen olo. Ajatus on selkeä. Olen vähän kuin pikkupoika, joka helposti tylsistyy, jos ei ole mitään tekemistä.

Hän on huomannut iän myötä tarkkailevansa entistä enemmän, mitä ympärillä tapahtuu.

– Vaistoan asioita nopeammin kuin ennen. En rukoile enkä ole harras ihminen, mutta kyllä minä Jumalaa osaan kiittää onnistuneista päivistä. Siinä ei mitään häviä.

1990-luvun alussa Dingon jälkimainingeissa Neumann halusi pois Suomesta. Hän päätyi rakastamaansa Lontooseen, Merimieskirkkoon ja sen sakastin vieressä sijaitsevaan ahtaaseen yksiöön.

– Kirjoittelin kolumneja Suosikkiin ja esiinnyin kirkon tilaisuuksissa. Minua pyydettiin myös oppaaksi esimerkiksi Cambridgeen ja Oxfordiin suuntautuneille reissuille. Aika pian ne retket alkoivat täyttyä nuorista suomalaisnaisista.

Läheinen suhde Lontooseen, Britteihin ja Irlantiin juontaa juurensa 1970-luvun merimiesvuosista. Merimieskirkkoaikoina syntyi myös Neumannin ensimmäinen sooloalbumi Albion, jossa kaikuvat brittifolkin ja irlantilaisen perinnemusiikin sävyt.

– Brittiläinen ja irlantilainen maaseutu puhuttelevat minua. Niissä maisemissa aika pysähtyy ja jopa tuoksut tuntuvat tutuilta. Arvostan myös brittiläistä tapakulttuuria.

Irlanti-suhde toi Neumannille vuonna 1986 maan suurlähettilään luovuttaman Pro Eire-kunniamerkin, jonka yhteydessä hänelle tarjottiin jopa Irlannin kansalaisuutta.

– Romantikko kun olen, jossain vaiheessa haaveilin pienestä kivimajasta, parista lampaasta ja koirasta jossakin Irlannin maaseudulla.

Neumann kuvailee itseään herkäksi, mutta Dingo-nostalgikoksi hän ei ole alkanut.

– En koe tarpeelliseksi lukea vanhoja lehtijuttuja, jotka äidillä ja pikkusysterillä kyllä ovat arkistoituina. Silti välillä tulee mieleen filmintarkkoja flashbackeja niiltä vuosilta. Lähinnä ajattelen vain, kuinka nastaa ja helppoa elämä silloin oli.

Dingo nousi vuosien 1984 ja 1986 välillä Suomen kaikkien aikojen suosituimmaksi bändiksi. Porilaispojat aiheuttivat hysterian, joka kirjaimellisesti repi maan tanssilavoja liitoksistaan ja pyörrytti tuhansia tyttöjä. Eivätkä Dingon hitit ole hiljenneet vieläkään levyillä, joita myytiin puolisen miljoonaa.

Neumann laskeskelee vetäneensä yli 5 000 keikkaa.

– Jos haluaa lähteä lavalta elävänä, Autiotalo on soitettava joka kerta.

Neumann on kuvannut tarkkaan 15-vuotiaana aloittamansa merimiesvuodet ja Dingo-hysterian hulluuden kirjassaan Tähti ja meripoika, joka ilmestyi vuonna 1992.

– Kirjoitin koko kirjan käsin ruutupaperille viidellä eri rahtialuksella. Palattuani vein paperipinon sellaisenaan Otavaan. Sellaisena se painettiinkin.

Vaikka valtameret ovat viime vuosikymmeninä jääneet vähemmälle seilaamiselle, meren rannalla Neumannin on aina saatava asua.

– Meri on kunnioitusta herättävä, arvaamaton kaveri. Se on osa minua. Heti huomaan, jos se ei ole lähellä.

Elämänmittainen idoli mukana uudessa Neumann-biisissä

Pertti Neumann on täynnä intoa. 60-vuotispäivänsä kynnyksellä muusikon pää pursuaa ideoita ja odotusta.

Kuluneen kesän aikana on pitkän tauon jälkeen purkitettu kaksi Neumann-biisiä: Toukokuun vihreät yöt sekäMerlin ja minä, molemmat alusta loppuun omaa käsialaa.

Ensin mainittu on kymmenien Dingo-klassikoiden tekijälle ehkä tärkein biisi ikinä, koska sen tekemiseen on osallistunut italialainen Angelo Branduardi.

– Löysin Branduardin joskus 1970-luvun puolivälissä, ja minulla oli vaihe, jolloin en kuunnellut mitään muuta. Hän on kulkenut elämässäni siitä saakka ehkä suurimpana idolinani.

Neumann kuvailee Branduardia mystikoksi, jonka musiikki on ”klassista folkia ja progepoppia”. Seitsemänkymppinen mies keikkailee edelleen ja on kotimaassaan arvostettu taiteilija.

Biisintekoprosessi Neumannilla on edelleen sama kuin Dingo-aikoina: sanat ja sävel syntyvät yhdessä.

– Kesäkuussa tein ihan random-liikkeen ja lähetin Branduardille viestin Facebookin kautta. Kerroin itsestäni ja että haluaisin hänet mukaan uuteen biisiini. Sain samana päivänä vastauksen hänen some-manageriltaan, joka aloitti, että ”Dear Maestro, olemme kuulleet sinusta”.

Viesti artistilta itseltään tuli nopeasti, ja hetkessä yhteistyö oli sovittu. Biisitiedostot siirtyivät Italiaan, ja artistien tuottajat viimeistelivät osuuden, jossa Branduardi sekä soittaa viulua että laulaa.

– Fiilis oli täysin surrealistinen, ja asia herkistää minut edelleen. Jos tämä olisi tapahtunut 80-luvulla, olisin varmasti pyörtynyt, Neumann myhäilee.

Biisintekoprosessi Neumannilla on edelleen sama kuin Dingo-aikoina: sanat ja sävel syntyvät yhdessä. Jos kitaralla tapailtu melodia ja mieleen painettu teksti eivät ole viikon päässä muistissa, biisi ei ole julkaisemisen arvoinen.

Pertti Neumann

Pertti Neumann (ent. Nieminen) syntyi 11.10.1959 Porissa, asuu Helsingissä.

Dingo-yhtyeen perustaja, laulaja ja lauluntekijä sekä sooloartisti.

Vietti vuodet 1976–1979 eurooppalaisilla rahtilaivoilla työskennellen.

Toimi 1990-luvun alussa levy-yhtiö Emin tuotantopäällikkönä, jolloin löysi muun muassa Suurlähettiläät ja Milana Misicin.

Julkaissut Dingon kanssa kuusi studioalbumia ja viisi sooloalbumia.

Perheeseen kuuluvat avopuoliso sekä 15- ja 13-vuotiaat pojat Noel ja Misha.

Harrastaa lentämistä, johon liittyvä romantiikka kiehtoo. Jo lapsena Neumann myi poimimiaan sieniä ravintoloille saadakseen rahaa lentokonepienoismalleihin. Harrastaa myös moottoripyöräilyä, sillä pyörän selässä mieli aukeaa ja vaistot valpastuvat.

Suunnittelee vesiliikunnan aloittamista, koska "nyt kehtaan mennä uimahalliin, kun tämä kaikki on jo (Suurin pudottaja) nähty".

Juhlii merkkipäiväänsä Savoy-teatterissa esiintymällä muun muassa Dingon, Ilkka Alangon ja Anssi Kelan kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Menneillä saavutuksilla voi ratsastella näköjään pitkään. Nykyään ei tarjoa mitään, ainostaan vaikeasti tulkittavia haastateluja, joissa Pertti yrittää olla filosofinen, mutta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli huippu yhtye joka paloi kirkkaasti ja nopeasti. Kiva laittaa joskus viikon loppuisin soimaan ja muistella menneitä 80-luvun aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli hyvä bändi ja musa. Kaiholla muistelee niitä hyviä nuoruus aikoja jotka ei palaa ikinä takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerjäläisten Valtakunta ja Pyhä Klaani ovat edelleen ainutlaatuisia teoksia suomalaisen musiikin saralla - varsinkin ensin mainittu on suorastaan nerokas levy, jonka jokainen biisi olisi varmasti voinut olla menestynyt singlelohkaisu, Hämähäkkimiestä lukuunottamatta. Taidokkaasti rakennettuja levyjä, joissa monitasoiset sanoitukset, new wave, goottirock ja tarttuvat pop-melodiat sulautuvat täydellisyyttä hipoviksi kokonaisuuksiksi. Musiikillisesti bändi oli sen verran aikaansa edellä, että esim. Pyhän Klaanin Kiinanmeri olisi hyvinkin sopinut Primal Screamin Riot City Blues -levylle, eikä eroa muihin sävellyksiin olisi huomannut. Molemmat vinyylit löytävät edelleen tiensä soittimeeni säännöllisesti.

Harmi vain, ettei Nipa ole niiden jälkeen saanut aikaiseksi oikein mitään oikeasti kuuntelemisen arvoista. Ei ole toista huippuvuosien Dingon kaltaista bändiä tässä maassa nähty ja tuskin tullaan näkemäänkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Nipa! Sulla ei koskaan ole menestys noussut päähän, olet ihan samanlainen vielä kun joskus tavastialla nuorena kun kerroit mulle kurkku kipuun hyviä niksejä.. Ja kyllä, hunaja on vielä käytössä, suoraan lusikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
6:00
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille
26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
12
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image