Kulttuuri

Pe­rin­teik­käi­tä öl­jy­vä­ri­maa­lauk­sia ja modernia va­lo­ku­vaus­tek­niik­kaa – Kaikkosen näyttely on jännittävä yhdistelmä uutta ja vanhaa

Taiteilija-galleristi Sampo Kaikkonen kertoo viime aikoina pohtineensa menetystä ja suhtautumista elämän vastoinkäymisiin. Vahvuus I (kesk.) ja Vahvuus II (oik.) heijastelevat kamppailuvalmista ja herkkää lähestymistapaa. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 12.7.2018 8:33
Aino Isojärvi

Ylikiimingissä sijaitsevan Ateljee-galleria Kaikkosen kesänäyttely tarttuu hetkeen ja pohtii elämän moninaisuutta.

Ateljee-galleria Kaikkosen keulamies, galleristi-taiteilija Sampo Kaikkonen puhuu vuosittaisesta, perinteeksi muodostuneesta kesänäyttelystään hieman samaan sävyyn kuin maaseutumatkailusta.

Eli kun malttaa kurkottaa kaupunkikeskuksen ulkopuolelle, Ylikiimingissä sijaitseva täysrestauroitu latogalleria tarjoaa paitsi taidetta, myös omanlaistaan sielunhoitoa historiallisine tiluksineen, pittoreskeine järvimaisemineen, ja kukoistavine puutarhoineen.

Tänä vuonna näyttely on oikeastaan tuplaantunut, sillä Kaikkonen kertoo pyrkineensä rakentamaan kaksi selkeästi toisistaan poikkeavaa kokonaisuutta – ikään kuin vastaparit, jotka tarkastelevat samaa teemaa erilaisin lähestymistavoin.

Valosta ja varjosta on kokoelma Kaikkosen barokkia henkiviä, henkilö- ja eläinaiheisia öljyvärimaalauksia, Inter puolestaan kutsutaiteilija Markku Langin vuorovaikutteinen, 360 asteen valokuvaustekniikalla toteutettu kuvasarja, jonka kautta voi kokea maisemien ja tilojen ulottuvuuksia.

Näyttelyssä esiteltävät, Kaikkosen tuoreimmat öljyväriteokset ovat luonteeltaan dramaattisia, jopa teatraalisia, ja niiden koko vaihtelee pelikorttirasiasta puhuttelevaan suureellisuuteen.

– Näyttelyni nimi yhdistyy ennen kaikkea maalaustekniikkaan, mutta toimii myös syvällisempänä keskustelunavauksena, kun ajatus ääripääkontrasteista sulautetaan osaksi elämän vaihtelevaa kulkua, sen aurinkoisia ja varjoisia hetkiä.

Sommituksellisesti valo on merkittävä osa maalauksia upottavana hyökyvistä tummista pohjaväreistä huolimatta. Kirkkaat kohdat kuljettavat katsetta, Caravaggion ja Rembrandtin jalanjälkiä seuraten. Nyt teoksiin on latautunut poikkeuksellisen paljon omaelämäkerrallisia sävyjä.

Taiteilija kertoo, että viimeisen vuoden sisään hänen tunne-elämäänsä on mahtunut paljon luopumista, haikeutta ja muutoksia, pohdintaa menetyksestä ja rajallisuudesta.

Kesänäyttelyn vangitsevinta osiota edustavatkin ihmisyyttä tarkastelevat tunnetutkielmat Vahvuus I ja Vahvuus II. Kuvat ilmentävät erilaista suhtautumista vastoinkäymisiin.

– Olen pohdiskellut paljon tyypillistä miehen mentaliteettia, ja miettinyt sitä, mitä isät jättävät ja opettavat pojilleen. Siksi ensimmäisessä maalauksessa on läsnä tietty rehvakkuus: tästähän mennään, vaikka miten olisi. Toinen on kuvaukseltaan sisäänpäinkääntyneempi ja paljaampi.

Näyttelyssä on esillä myös Kaikkosen uusi versio sensuellista maalauksesta Kohtalottaret. Kun vuonna 2005 maalattu alkuperäinen teos esiteltiin norjalaisnäyttelyssä, se löysi heti ostajansa. Siitä alkaen Kaikkosta on kiehtonut ajatus palata hahmottelemaan kuvaelman ilmapiiriä.

– Maalaukseni ovat symboliikan kyllästämiä. Niissä ei välttämättä ole tarinaa, vaan ennemminkin yksittäinen, ohikiitävä tunnelma.

Kuvataideopettaja Markku Langin 360 asteen valokuvaustekniikalla toteutetussa, vuorovaikutteisessa Inter-näyttelyssä kuljetaan Kittilästä Intiaan. Tiloihin astutaan mobiililaitteen avulla. KUVA: Jukka Leinonen

Oululainen kuvataideopettaja Markku Lang kertoo tutustuneensa Kaikkoseen jo vuosia sitten, kun kaksikko opiskeli Lapin yliopistossa.

Langin valokuvanäyttely tasapainottaa ja täydentää Kaikkosen perinteikkäitä henkilökuvauksia viemällä katsojan modernia tekniikkaa hyödyntäen Prahasta Australiaan.

Alumiinille vedostetuista valokuvista on häivytetty rajaus ja sommittelu: 360 asteen valokuvauksessa käytetty ohjelma yhdistelee kymmenistä lattianrajan ja taivaankaaren välillä otetuista valokuvista pyöreän kuplan, oman sielukkaan planeettansa kaikkeuden keskellä.

Näyttelyssä on myös kaksi suurta panoraamaotosta.

Sisään näihin maailmoihin astutaan mobiililaitteella, jolloin yleisöllä on mahdollisuus kokea taiteilijan tallettama hetki omasta näkökulmastaan, ja tuntea se alkuperäinen tila, jossa Lang on seisonut kuvia ottaessaan.

– Olen aina kiinnostunut kokeilemaan uusia tekniikoita, ja mielestäni 360-kuvauksessa valokuvaan pääsee vieläkin syvemmälle. Sen avulla voi taltioida ajan ja paikan kokonaisvaltaisesti, sisällyttää sellaisia asioita, mitkä muuten olisi haastava ujuttaa yhteen tavalliseen valokuvaan, Lang sanoo.

Hahmotellut tilat luovat illuusioita pysyvyydestä, vaikka oikeasti paikat muuttuvat koko ajan, riippuen esimerkiksi säästä tai asenteesta, jolla ympäristöön saapuu. Suojaisassa kehässä on pala rauhoittavaa ikuisuutta.

– Se liittyy elämänfilosofiaan, jossa tartutaan hetkeen ja eletään päivä kerrallaan.

Valosta ja varjosta

Inter

Ateljee-galleria Kaikkosen vuoden 2018 kaksi kesänäyttelyä.

Esillä Sampo Kaikkosen öljyvärimaalauksia sekä Markku Langin 360 asteen valokuvaustekniikalla rakennettuja lisätodellisuuksia.

Avajaiset pe 13.7. klo 18.

Näyttely avoinna pe-su klo 12-17 su 5.8. asti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image