Kulttuuri

Pe­rin­nöl­li­syys­tut­ki­ja Gile Yeo selvittää, miksi kaikki eivät liho yhtä helposti – Ratkaistaanko paino-ongelmat pian pistoksilla?

Perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo selvittää oman painoindeksinsä kaupan nurkassa olevalla kolikkoautomaatilla. Lukema yllättää hänet. KUVA: Patrick Acum
Kulttuuri 9.1.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Prisma: Miksi syön liikaa?

★★★★ Professori Steve Bloom sanoo vakuuttavalla äänellä, että kymmenen vuoden kuluttua lihavuutta ei enää ole, vaan käytössä on pistoshoito.

Hän tutkimusryhmineen kehittää hoitoa, joka vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen.

Se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta!

Prisma-sarjan ohjelmassa tutustutaan myös geeneihin ja suolistobakteereihin, joiden molempien uskotaan vaikuttavan siihen, miksi toiset lihovat helpommin kuin toiset – ja miksi joidenkin on hyvin vaikea laihduttaa.

Tutkimusmatkalle johdattelee perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo. Hänellä on hauska tyyli sekoittaa tutkimustuloksia ja omaa arkista käyttäytymistään.

Yeo pitää roskaruuasta ja ihmettelee noussutta painoaan. Hän päättää vaihtaa aamucappuccinonsa maidottomaan americanoon.

Aivo kehttavat varautumaan nälänhätään

Britanniassa yli 60 prosenttia aikuisista on ylipainoisia, kerrotaan ohjelmassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa miehistä on ylipainoisia noin 72 prosenttia ja lihavia noin 26 prosenttia, naisten vastaavat luvut ovat 63 ja 27 prosenttia.

Lihaviksi katsotaan ne, joiden painoindeksi on yli 30, sairaalloisesti lihavien painoindeksi on yli 40.

Yksi syy on aivoissamme, jotka haluavat meidän varautuvan tulossa olevaan nälänhätään. Kun se yhdistetään energiatiheään ympäristöön ja vähentyneeseen ruumiilliseen ponnisteluun, ei ole ihme, että keskimääräiset painot nousevat.

Miksi syön liikaa? -ohjelman ote on ymmärtävä ja kannustava. Tuomitseminen ja nolaaminen harvoin johtavat parempaan tulevaisuuteen. Ohjelma uusitaan viikon kuluttua.

TV1 keskiviikko 9.1. klo 19.00

Aivomme haluavat meidän varautuvan tulevaan nälänhätään. Suomessa lihavia on reilu neljännes kaikista aikuisista.

MAINOS

Kommentoi

Kilpirauhanen toimii elimistössä "termostaattina". Eli jos kärsit vajavaisesta kilpparin toiminnasta, niin lihominen on herkempiä , ja päinvastoin. Toki ruokailu tottumukset vaikuttaa eniten. Ja se liikunnan määrä myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaan kaikki mutta oisko osalla niin heikko itsekuri ettei voi vastustaa "herkkuja" ja sitä sitten selitellään millä sattuu ps. aina pitää liioitella monen perisynti melkein joka asiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai pitäisi roskaruokakulttuurin lihottamat plösöt saada pistoksia, että voivat jatkaa epäterveellistä elämäntapaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luepa juttu vielä uudestaan ajatuksen kanssa, ja kommentoi vasta sitten. Kyse ei ole laiskuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

halvin ruoka on epäterveellisintä ja köyhiä täällä kyllä piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen pistoksia tarvitse, kun vain äänestetään entiset edustajat jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen työtön ja lähes kaikki rahat menee asumiseen ja hygieniaan. Kun käy kaupassa niin jos haluat ostaa salaattia niin se maksaa niinpaljon että sillä rahalla saan kymmenen euron hampurilaista joten on pako ostaa tuota ns. roskaruokaa ja halpoja eineksiä. Heldelmiä ei ole puhettakaan ostaa. Äänestämäällä nämä entiset edustajat, etupäässsä Sipilä jatkoon, niin turpoamme entisestään syömällä halpoja eineksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähinnä sopivat suolistobakteerit, niitäkin on tutkittu ja bakteerikannan siirrolla lihavat ovat laihtuneet huomattavasti ilman mitää muuta muutosta elämäntavoissa tai ruokavaliossa. Myös toisinpäin se toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiin jo alkaa luopua sata vuotta vanhasta ja sen mukaisesti jälkeenjääneestä käsityksestä, että lihominen johtuu liiasta syömisestä. Liikaa syömistä voi ehkä mahdollisesti toisinaan esiintyä lihavuuden ohessa, mutta mikä aiheuttaa pakon syödä liikaa? Entäs ne, jotka lihovat syömällä kaikkien ohjeiden mukaisesti? Näihin on vastauksia, mutta ne eivät miellytä ravitsemusalan eliittiä - jolla on poliittis-taloudellinen agenda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ravitsemusohjeet ovat sellaisia suuntaa antavia ohjeita. Varsinkin jos tekee kevyttä työtä ja ei liiku, niin ei niitä ohjeita voi sellaisenaan noudattaa. Esimerkiksi ohjeiden mukainen määrä leipää tuntuu aika paljolta. Myöskään viisi kertaa päivässä ei ole pakko syödä, neljäkin voi riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öö, miten voi syödä edes neljä kertaa päivässä? Minä syön yhden varsinaisen aterian iltapäivällä tai illalla, sen lisäksi pari pientä välipalaa aiemmin päivällä. Jos yritän syödä suositusten mukaista aamupalaa, niin oksennus meinaa tulla, yksi voileipä tai jogurtti kahvin kera on sopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voitte väittää että käsitys lihomisesta on 100 vuotta vanha. Onkohan väittämälle jonkinlaista todellista varmuutta,vai onko se sananhelinää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että kaikki eivät liho johtuu ainoastaan siitä etteivät kaikki ylensyö! Lihavuus johtuu ainoastaan siitä, että syö enemmän kuin kuluttaa, massaa kun ei voi syntyä tyhjästä. Syö mitä syöt mutta kohtuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai yksinkertaistettuna voi olla, että lihoo, jos syö enemmän kuin kuluttaa. Kuitenkin lihavien syyttäminen ylensyönnistä on aika ikävää, onhan ylensyönti yksi seitsemästä kuolemansynnistä. Itse olen viimeisen päälle laiha, vaikka en ole himoliikkuja, enkä todellakaan vahdi, mitä syön. Toisilla taas painoa tuntuu kertyvän, vaikka näyttävät syövän vähemmän ja terveellisemmin kuin minä. Jos massaa jaettaisiin omien ansioiden perusteella, minä olisin lihava ja moni lihava laiha. Minun onneni taitaa olla, että elämme yltäkylläisyyden aikaa. Nälänhädän tullessa olisin varmaankin ensimmäisten joukossa hautuumaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stressi vaikuttaa lihomiseen, stressaantuneena keho käy ylikierroksilla ja silloin laihtuminen vaikeutuu. Joskus telkkarista tuli ohjelma, jossa fitnesskilpailija lopetti uransa ja hänen kroppansa meni sekaisin, koska oli vuosikausia rääkännyt kehoaan laihduttamisilla ja niukalla ravinnolla ja vähällä nesteytyksellä, elimistö oli joutunut liian koville. Mulla meni kroppa sekaisin, kun laihduin yli 10kg lyhyessä ajassa, veriarvotkin romahti. Ikinä ei ole ollut niin kurja olo kuin tuolloin, huippas ja pumppukin kävi ylikierroksilla ja jouduin tutkimuksiin voinnin huononemisen takia, Opin tuon jälkeen kuuntelemaan omaa kroppaa ja jopa pulskempanakin on olo ollut parempi kuin tuolloin, kun olin laihempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
52
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image