Kulttuuri

Päivän lef­fa­poi­min­nat: Uusi Tuntematon kannatti tehdä jo yhden asian vuoksi

Vuonna 2017 valmistunut Tuntematon sotilas keräsi elokuvateattereissa miljoonayleisön. Pääosissa nähdään Eero Aho Rokkana ja Jussi Vatanen Koskelana. KUVA: Juuli Aschan
Kulttuuri 6.1.2020 7:00
Laura Krohn

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Tuntematon sotilas

★★★★ Uusi Tuntematon kannatti tehdä jo siksi, että niin saatiin Eero Aho tulkitsemaan Antero Rokan sisua ja sydäntä. Moni muukin nykynäyttelijä otti Väinö Linnan sotaromaanin hahmot ja klassikkorepliikit tyylikkäästi omikseen. Tuoreempaan ja rohkeampaan tulkintaan olisi ollut varaa, mutta jatkosodan mittakaava on Aku Louhimiehen ohjauksessa laveasti mukana – suurvaltojen ylätasolta ruohonkorsien ötökkäperspektiiviin. (Suomi 2017)

TV1 maanantaina 6.1. klo 21.00

Les Misérables

★★★★ Äänellään variskin laulaa, joten miksikäs ei myös filmitähti? Victor Hugon romaaniklassikon musikaaliversio sai ohjaaja Tom Hooperilta hienosti virtaa ja useammatkin uskottavat kasvot. Hugh Jackman on entinen vanki Jean Valjean, jota poliisi Javert vainoaa 1800-luvun alkupuolen levottomassa Ranskassa. Russel Crowen lauluäänen hienoinen hauraus tuo jälkimmäisen säälimättömään hahmoon tervetulleen, inhimillisen särön. (Britannia 2012)

TV5 maanantaina 6.1. klo 22.00

Paranoia

★★ Liam Hemsworthin Chris-veli on heilutellut ansiokkaasti moukaria Avengers-elokuvien ukkosenjumala Thorina. Tuntuu, että jotain kättä pidempää hänkin tarvitsisi Robert Luketicin ohjaamassa jännitysdraamassa. Laimea ja sekava nousukastarina floppasi syystäkin ensi-iltavuonnaan. Hemsworth on teknologiayrityksen nuori lahjakkuus, joka lipsahtaa nappulaksi Gary Oldmanin ja Harrison Fordin väliseen pomotason sotaan. Ensiesitys. (USA 2013)

Nelonen maanantaina 6.1. klo 22.05

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Makuasioitahan nämä ovat mutta kyllä tämä uusin Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on paras niin ohjauksen ja näyttelemisenkin takia ja myös se "jermuilu" oli jätetty vähemmälle. Tehosteet ovat myös omaa luokkaansa. Kirkkaasti paras Rokka on tässä uusimmassa Eero Ahon tulkitsema pienviljelijä Kannakselta joka ei ole mikään huulenheittäjä.
Laineen versiossa oli sellainen rillumarei meininki ja näyttelijät ylinäyttelivät kuten tuohon aikaan oli tapana. Teknisesti se oli mitä oli mutta se oli oman aikansa tuote. Mollbergin versio on parempi myös kuin se Laineen versio koska näytteleminen ei mennyt yli ja muutekin se oli realistisempi tai ainakin vaikutti siltä.
Olen nähnyt nämä kaikki versiot täsätä Tuntemattomasta sotilaasta useampaan kertaan ja ei siitä mihinkään pääse, etteikö tämä uusin ja myöskin modernein versio olie paras ja Mollen versio on toiseksi paras mutta ei se alkuperäinenkään Laineen versio huono ole mutta se on oman aikansa tuote kaikilta osin ja se siitä.
Aika erikoista on se, että tuosta hävitystä sodasta on kuitenkin tehty kolme elokuvaa vaikka luulisi, että sitä ei paljon kannattaisi muistella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin eilen puoleen väliin tätä uutta "Tuntematonta". Ei tullut siihen mennessä selväksi, miksi tämä on tehty joten menin nukkumaan. Käytännössä vanhan elokuvan uudelleenfilmatisointi ilman alkuperäisen tunnelmaa. Täysi floppi! Onneksi Suomessa on tehty hyväkin sotaelokuva (Pekka Parikan Talvisota).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan Eero Aho pystynyt korvaamaan Reino Tolvasen esittämää Antero Rokkaa. Se oli täydellinen fiasko. Pitää olla synnynnäinen karjalanmurre, jotta voi esittää karjalanmurteella jotain. Lisäksi tuo liian sotainen elokuva oli aivan turha. Edvin Laine löysi henkilöistä enemmän kuin tähän viimeksitehtyyn on koskaan saatu. Siis tämä Tuntematon on halpa kopio Edvin Laineen ohjauksesta ja siksi täysin tarpeeton katsoa. Turhaa ajanhukkaa vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta Tuntemattoman paras versio on se Mollen ohjaama. Siinä näyttelijöiden taidot ovat huomattavasti paremmat, kuin Laineen versiossa, jossa näiyttelijät "lausuvat" vuorosanansa, aivan kuin sen ajan muissakin hyvin "imelissä" elokuvissa.
Uusimmassa, Louhimiehen versiossa on moni asia vielä paremmin, kuin Mollen versiossa, mutta näyttelijävalinnat ovat menneet pahasti pieleen. Esimerkiksi Matti Ristinen ei ole alkuunkaan niin karismaattinen hahmo, joka soveltuisi majuri Sarastieksi. Kokonaisuudessa arvioiden pidän Mollen versiota parhaimpana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Rokan Antin rooli oli parhain laineen versiossa .Se oli niin uskottava ja aito karjalais poika!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritin katsoa, mutta näyttelijät ei onnistu, kaikki äänet kuuluu liiankin hyvin paitsi puhe,ikuisuus ongema suomalaissa ohjelmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjaaja Louhimiehen ja Suomen marsalkka Mannerheimin ratkaisuissa tapahtumien jälkeen löytyy yhtäläisyys. Molemmat poistuivat Suomesta; Louhimies ammatillisessa mielessä ja Mannerheim ihan fyysisesti, koska Suomi ei ollut enää turvallinen paikka. Mannerheimin kohtalo oli tosin lohdullisenpi. Hän sai elää Sveitsissä elämänsä loppuun saakka rauhassa. Edes KGB:n agentit eivät yrittäneet tätä harmoniaa rikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni oli sodassa eturivissä 5 vuotta. Hän oli viheinen näille elokuville, sanoi että ei siellä kiroiltu ja räyhätty, Jumalaa ja äitiä sotilaat huusivat hädässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän siellä ollut kaikenlaista mahdollista. Ei siellä koko ajan huudettu ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi palvella kaikissa aselajeisaa, kaikissa joukko-osastoissa ja kaikilla rintamilla kun osasi oman kokemuksensa perusteella näin yleispätevästi kertoa mitä siellä todella oikeasti tapahtui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomatkaa että nämä ovat yhden ihmisen "makumieltymyksiä" ei muuta.
Olen sitä sukupolvea joka on nähnyt , oikean, tuntemattoman tuntee murteet ja jo sitä kautta on vaikea ottaa todesta tuo nyky tuntematon.
Paljon melua tyhjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusin versio huono huonot näyttelijät pellenäyttelijöitä ainut oikea ja hyvä on alkuperäinen tuntematon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen versio on edelleen paras vaikka kuva on mustavalkoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän se tuntematonkin aina välillä "päivittää," kaikkihan nykymaailmassa aina välillä muka "päivitetään."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image