Kulttuuri

Oulussa opiskellut baritoni ja lääkäri Tomi Punkeri: "Laulukortti on katsottava nyt"

Baritoni Tomi Punkerin liedpartnerina Montrealin laulukilpailussa toimi kilpailun virallinen pianisti Olivier Godin. KUVA: Tam Lan Truong
Kulttuuri 13.6.2018 19:57
Esko Aho

Oulaisista lähtöisin oleva, mutta Oulussa asuva baritoni Tomi Punkeri ylsi hiljattain Kanadan Montrealissa pidetyssä suuressa kansainvälisessä laulukilpailussa semifinaaliin eli kahdeksan parhaan joukkoon.

Oulun ammattikorkeakoulussa opiskellut baritoni Tomi Punkeri osallistui toukokuussa Kanadan Montrealissa järjestettyyn klassisen laulun Concours musical international de Montréal Voice -kilpailuun.

160 kansainvälisestä hakijasta kilpailun I-erään hyväksyttiin 16. Tähän joukkoon päässyt Punkeri eteni lopulta taidelaulusarjassa kahdeksan kilpailijan semifinaaliin asti. Urheilussa puhuttaisiin mainiosta pistesijasta erittäin kovassa kansainvälisessä kilvassa.

Tomi Punkeri, lensit takaisin Ouluun viime lauantaina. Millaiset ovat tunnelmat?

– Pikkuisen vajaat kaksi viikkoa siellä kaiken kaikkiaan meni. Kilpaileminen oli yllättävän raskasta, sillä totta kai myös jännitin kovasti. Parasta aikaa yritän vielä toipua aikaerorasituksesta. 

– Vasta finaalista putoamisen jälkeen helpotti. Omat osuuteni lauloin toissa viikon tiistaina ja perjantaina. Esitin aika laajan ohjelman, jossa yritin tietysti tuoda esille myös suomalaisuutta. Finaali olisi ollut sunnuntaina.

– Lopputulokseen pitää olla tyytyväinen. Minulle jo pelkästään grand prix -tason kilpailuun pääseminen oli saavutus. Mitään ei jäänyt hampaankoloon.

Sarjasi Montrealissa oli ”art song”. Mitä se käytännössä tarkoitti, liediäkö?

– Kyllä, niitä siellä laulettiin. Aariat ja taidelaulu olivat kilpailuissa ensimmäistä kertaa erillisissä sarjoissa. Laulajat kilpailevat joka kolmas vuosi. Välissä järjestetään viulu- ja pianokilpailut. Laulukilpailuissa halutaan korostaa liedin merkitystä, ja sarjoissa oli yhtä suuret palkinnot.

Olisiko asialla jotain tekemistä sen vanhan sanonnan kanssa, että maailman suurissa oopperataloissa ei tarvita pieniä ääniä? Kun lied- ja oopperalaulu erotetaan toisistaan, tuomareiden ei ainakaan tarvitse tehdä yhtä vaikeita valintoja äänimateriaaleiltaan eri tyyppisten kilpailijoiden välillä.

– Tottahan se on että isot salit vaativat suuria ääniä. Liedmusiikissa arvostetaan eri asioita. Volyymi ei ole läheskään tärkein tekijä.

Itse olet esittänyt sekä liediä että oopperaa, vaikka tällä kertaa kallistuit herkemmälle puolelle. Miten aiot jatkaa tulevaisuudessa?

– En osaa vielä sanoa kumpaa tekisin mieluummin. Liedissä voi olla enemmän omana itsenäni enkä vain lainatuissa roolivaatteissa. Tällä hetkellä sydän on liedissä, mutta se ei vie millään tavoin arvoa pois oopperalta. Molemmissa on puolensa.

Minkälaisia tilaisuuksia Oulu on tarjonnut oopperalaulamiseen?

– Toivoisin tietysti, että täällä tehtäisiin oopperaa säännöllisemmin ja että siitä lähtisi pois elitismin leima.

– Abrahamin pitojen lisäksi olen tähän mennessä laulanut ammattikorkeakoulun ulkopuolella Oulun kaupunginteatterin Tuntemattomassa sotilaassa.

Saitko Montrealin kilpailun aikana yhteistyö- tai esiintymispyyntöjä?

– Vaikka me kilpailijat saimme paljon näkyvyyttä, toistaiseksi keikkapyyntöjä on tullut vain Suomesta.

Olet tänä keväänä valmistunut lauluopintojen ohessa lääkäriksi. Jatkatko laulamista lääkärin työn rinnalla, vai onko sinulla muita suunnitelmia?

– Olen 27-vuotias. Haluan katsoa laulukortin elämässä. Jos aion kokeilla laulamista ammattina, se on tehtävä nyt.

– Lähden syksyllä opiskelemaan Kööpenhaminan Kuninkaallisen ooppera-akatemiaan. Tarkoitukseni on tehdä siellä maisteriopinnot parissa vuodessa. Kesälomilla voin toimia Suomessa yleislääkärinä, etteivät taidot ruostu.

Oamkissa Markku Liukkosen opissa

Montrealin laulukilpailun tuomariston jäseninä toimivat muun muassa Dame Kiri Te Kanawa, Ben Heppner, François Le Roux sekä Oulun ammattikorkeakoulun laulumusiikin lehtori, sopraano Soile Isokoski.

Tomi Punkeri on opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa 2011 lähtien Markku Liukkosen johdolla. Abrahamin pidot -oopperan pääroolissa 2017. Erikoispalkinto Lappeenrannan laulukilpailuista 2016.

MAINOS

Kommentoi

Minä jo kerkesin ihmetellä että opiskellaanko lääkäreiksi nykyään ammattikorkeakoulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
113
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
78
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
43
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
36
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image