Kulttuuri

Oulun Työväen Näyttämöä ei nähdä Hupisaarilla ensi kesänä – "Ainakin viime kesältä on pakko huokaista", OTN:n puheenjohtaja Minna Kuusisto sanoo

Viime kesän farssi Espanjankärpänen houkutteli Hupisaarten uuteen teatteriin 5 526 katsojaa. Kuvassa ohjaaja Markus Packalén ja OTN:n puheenjohtaja Minna Kuusisto. – Kesä kerrallaan. Mielenterveys ei kestä sitä taistelua, kun meidän vaatimuksia väitetään kohtuuttomiksi, Kuusisto toteaa. KUVA: Jukka Leinonen/arkisto
Kulttuuri 15.11.2019 11:26
Eeva Kauppinen

OTN ei ole hakenut harjoitus- ja näytäntöaikoja ensi kesäksi Hupisaarten uuteen teatteriin. Hakuaika päättyi viikko sitten. – Etenemme niiden toimijoiden kanssa, jotka meitä ovat nyt kontaktoineet, Tapahtuma-aluepalveluiden suunnittelija Satu Kiipeli kertoo.

Oulun Työväen Näyttämön yli 50 vuotta jatkunut kesäteatteritoiminta Hupisaarilla katkeaa. OTN ei ole hakenut harjoitus- ja näytäntöaikoja ensi kesäksi Hupisaarten uuteen teatteriin.

– Me jätetään väliin, puheenjohtaja Minna Kuusisto sanoo.

– Katsottiin, että annetaan nyt mahdollisuus muillekin.

Oulun Työväen Näyttämö on ollut Hupisaarten teatterin pääkäyttäjä vuodesta 1957.

– On me puhuttu OTN:n johtokunnassa, että jos joku haluaa mennä Hupisaarille, niin nyt pitää varata.

Kuusiston mukaan teatteriryhmän tämänhetkisille resursseille on riittävää, että syksyllä tehdään farssi ja keväällä joko lastenjuttu, dekkari tai komedia. Tätä kaikkea OTN:n on toteuttanut toimitiloissaan Upseerinkadulla Intiössä.

– Me ollaan ihan tyytyväisiä tuolla meidän omissa tiloissa. Keksitään jotain kivaa kesäksi. Kyllä se on nyt meidän osalta nähty, Kuusisto kuittaa.

Hupisaarten teatteri tarvitsisi tuottajan

Minna Kuusisto sanoo, että Hupisaarten teatteri tarvitsisi tuottajan.

– Akseli Klonkin taiteellisen johtajan Janne Kuustien tekemä ehdotus tuottajasta oli erittäin hyvä. Ilman sitä homma ei toimi, kun on viisikin toimijaa ja mennään ihan vaan kalenterivarauksilla. Ja sitten ei kuitenkaan voi luottaa, onko siellä meille sovitut ajat ja paikat, Kuusisto sanoo.

– Kaupungilla pitäisi olla varaa laittaa siihen työntekijä, joka tekee muutakin kuin ottaa ylös varauksia. Kun noin arvokas tila rakennetaan, sen pitää olla käytössä.

"Siellähän romahtaa katsojamäärät"

Viime kesänä Oulun Työväen Näyttämön Espanjankärpänen-farssin näki 5 526 katsojaa.

– Siellähän romahtaa katsojamäärät, jos ei jotakin tuottajaa saada, joka hoitaa sinne toimintaa. Me ollaan tehty se käytännössä ilmaiseksi kaupungille.

Kuusiston mukaan kesäteatteri on harrastajille aina valtava ponnistus.

– Se vie kauheasti aikaa ja ihmisten kesälomat. Nykyään on jo vaikea saada tekijöitä mukaan.

OTN:n väki tekee teatteria oman työn ohessa iltaisin.

– Esityksen valmistaminen vaatii pitkän ajan. Tarvitsemme paljon harjoitteluaikaa, koska haluamme tehdä laadukasta teatteria meidän tyylillä. Se kaappaa suhteettoman osan suhteessa muihin toimijoihin, Kuusisto pohtii.

– Jos me tiedettäisiin, että saadaan sen ja sen verran aikaa sieltä, ja pystytään tietyt päivät pitämään näytöksiä, niin kyllä meillä virtaa riittäisi.

Yhteistyö kaupungin kanssa ei saumatonta

Hylkääkö OTN Hupisaaret nyt kokonaan?

– Kesä kerrallaan. Mielenterveys ei kestä sitä taistelua, kun meidän vaatimuksia väitetään kohtuuttomiksi. Kuka määrittelee, mikä on kohtuutonta, mikä ei. Ne, joilla se tarve on, vai ne, jotka eivät näe sitä tarvetta. Yhteistyö kaupungin kanssa ei ollut saumatonta.

Hakuaika Hupisaarten uuteen teatteriin kesäksi 2020 päättyi viikko sitten. Halukkuutensa ilmoittivat Teatteri Neliapila, Teatteri Saaga ja Oulun musiikkijuhlat.

– Enemmän musiikkia viime vuoteen verrattuna, Tapahtuma-aluepalveluiden suunnittelija Satu Kiipeli kertoo.

– Etenemme niiden toimijoiden kanssa, jotka meitä ovat nyt kontaktoineet.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Tässä jutussa selvästi paistaa läpi vain OTN:n näkökulma. Taustalla on varmasti vielä jotain, joka ei tässä artikkelissa käy ilmi. Mikä asia on aiheuttanut tuon kohtuuttomuus-väitteen? Pelkkä harjoitteluajan saaminenko? Mahdollisuuden tarjoamisessa muillekin kuultaa läpi, että ehkäpä vaatimukset ovat olleetkin kohtuuttomia osin myös OTN:n itsensä mielestä. Kaikki kunnia OTN:lle kuitenkin, esitykset ovat olleet aina todella hyviä ja viihdyttäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OTN ei ole tehnyt Kulltuuri ilmaiseksi. He ovat saaneet kaupungilta yli 30.000€ avustuksia jo useampana vuonna. OTN voi katsoa peiliin ja opetella arvostamaan muitakin kulttuuriin tuottajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoisin, että jokainen harrastaja, joka laittaa vuodessa kymmeniä tai satoja tunteja ihan vaan intohimosta johonkin, arvostaa myös muita vastaavia toimijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei arvosteta oulussa loppuunmyytyjä saleja.
Oulun teatteristakin häädetään ne, jotka saleja täyttää.Sama meno hupisaarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oulun teatterinkin pitänyt tehdä kesälle esityksiä? Mikä siihen tuli?
Karhulako katkaisi senkin toiminnan?
Eikö hupisaarillekin voida toimittaa näitä vierailuesityksiä? Talvella torinlaidalla ja kesällä Hupisaarilla, eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vierailuesitykset olisivat tosi kova ja hieno juttu, harmi että jotkut toimijat dominoivat ja omivat teatterin itselleen....(tai tätä yrittävät)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko se niin, että veroeuroilla rakennetussa tilassa tulisi kaikkia toimijoita kohdalla tasapuolisesti, uudessa Hupisaarten teatterissa on kaikilla toimijoilla "yhtä pitkä historia". Oulussa on useita harrastajateatteri toimijoita, ei kesäteatteri oli yhden toimijan varassa.
Kyllä Oululaisilla on oikeus nähdä ja kuulla monipuolista kulttuuritarjontaa myös Hupisaarten teatterilla. Se malli jolla on toimittu 50-vuotta ei välttämättä ole paras ja toimivan näinä aikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaakkos, että tuolla kokemuksella ja muutaman kymmenen vuoden toimintatapojen koeponnistuksella olisivat väärässä? Ja että laadukkaan työn tekemiseen on löytynyt uusi ja näppärä kevyt-versio "näinä aikoina"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi tärkeä paikallinen kulttuuriperinne on katkolla. Sympatiat teille, OTN. Kyllä te jotain kivaa meille yleisölle keksitte, eikösjookos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kehitettiin yksi satavuotinen perinne, eli Hupisaarten kesäteatteri, historiaan. Laadukasta, harrastajien tekemää, loppuun asti hiottua teatteria, jota esitetään parhaaseen loma- ja turistiaikaan loppuunmyydyille katsomoille ei nykyaikana Oulussa arvosteta. Vanhanaikaista on teatterintekeminen! Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulussa arvosteta täysiä saleja.Ainoa ammattiteatteri häätää semmoset tekijät pois, jotka saleja täyttää.
Sama meno hupisaarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikana ei käy,että vapusta lähtien joka ilta olisi uusi hupisaaren monitoimitila ainoastaan yhden ryhmän käytössä aina heinäkuun loppuun.Oulussa on muitakin harrastaja ryhmiä.OTN ei ole itse hakenut harjoitus ja esitysaikoja joten turha syyllistä kaupunkia siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laadukas esitys vaatii paljon harjoituksia. OTN on tarjoillut erittäin korkeatasoista viihdettä halvalla lippuhinnalla. Jutun mukaan OTN on 50 vuoden kokemuksella löytänyt siihen sapluunan, jolla tämä on mahdollista. Tähän kesään mennessä ei paljon Hupisaarilla ole ollut kilpailijoita. Toivottavasti Oulun Kaupunki on tyytyväinen tulevan kesän toimijoihin - yleisö äänestää jaloillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä on, kun kulttuurintekijät itse sahaavat oksaa, jolla istuvat (jälleen kerran). Ei taida olla edellytyksiä kulttuuripääkaupungiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt vuosia OTN:n esityksissä Pikisaaressa ja tulen kaipaamaan niitä!! Harmillista huopaamista Oulun kaupungin puolelta. Yli 5000 katsojaa, kesässä, on aikamoinen saavutus, ja näytelmät ovat juonet niissä ovat vauhdikasta ja nautittavaa, etten ole moista kokenut Oulun kaupunginteatterissa. Kaunis ilta ja ihana Hupisaarten luonto ympärillä, voiko enempää toivoa.

Mikä nyt Oulun kaupunkia hiertää, kun uusi näyttämökin saatiin? Pyydän tähän kaupungilta vastausta, sitä moni odottaa.

Voimia OTN:n porukalle, tulen katsomaan teitä jatkossa, kuten talvellakin, teidän omiin tiloihinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin ja sen työntekijöiden asenne on kyllä omituinen. Toivotaan ja halutaan yhdistyksiltä kaikenlaista, mutta oletetaan että se on kaupungille täysin ilmaista eikä vaadi työntekijöiltä minkäänlaisia heidän työnkuvaansa liittyviä tukitoimia. Pientä parannusta tässä on, yleensä homma tyrehtyy kokonaan(jää pöydälle vuosiksi) siinä vaiheessa kun kahdelta kaupungin työntekijältä vaaditaan eri osastojen välistä yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella harmillista, että kaupunki ei arvosta pitkään kulttuurityötä tehnyttä yhdistystä tämän enempää. OTN:n Hupisaaren kesäteatteri on instituutio! Jossain kulttuuripääkaupungissa luulisi olevan näkemystä sovitella aikataulut sellaisiksi, että esitysketju voisi jatkua. Mutta Oulussa mennään toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image