Kulttuuri

Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille kon­sult­ti­sel­vi­tyk­ses­sä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa

Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja toimitusjohtaja Tuija Hyppönen ilmaisevat avoimessa kirjeessään kaupungin päättäjille huolensa esitetyistä säästötoimista, jotka koskisivat teatterin avustuksia. He nostavat grooming-ilmiötä käsittelevän, kouluissa kiertävän AMA – Ask Me Anything -esityksen esimerkkinä teatteriteoksista, joilla voidaan saavuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviä hyötyjä. Kuvassa ohjaaja Jukka Heinänen (keskellä) ja näyttelijät Saimi Räty ja Joose Mikkonen. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 23.1.2020 19:01 | Päivitetty 23.1.2020 19:48
Mirko Siikaluoma

Oulun kaupungin Perlacon-konsulttiyritykseltä tilaamassa, tiistaina julkaistussa selvityksessä esitettiin yhtenä säästötoimena Oulun teatterin kaupungin vuosittaisen avustuksen leikkaamista 450 000 eurolla. Teatteri kertoo kaupungin päättäjille osoitetussa avoimessa kirjeessä olevansa huolissaan kaupungin avustusten leikkaamisen vaikutuksista teatterin toiminnalle.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja toimitusjohtaja Tuija Hyppönen, jotka muistuttavat kaupungin leikanneen teatterin vuosittaisesta toiminta-avustuksesta 300 000 euroa jo vuonna 2017. Tuolloin leikkauksesta johtuvien yt-neuvottelujen seurauksena teatteri joutui irtisanomaan kahdeksan henkilöä ja tiukentamaan prosessejaan.

– Tuotantokulut ovat nyt nyt minimissä ja resurssit täydessä käytössä. Teatterin täysipainoinen toiminta ja tulevat, pakolliset investoinnit vaatisivat pikemminkin nykyisen kaupungin avustuksen korotusta. Ehdotettu, vain kolme vuotta edellisen jälkeen mahdollisesti tehtävä leikkaus johtaisi irtisanomisiin sekä teatterin toiminnan halvaantumiseen, Lehmuskallio ja Hyppönen huomauttavat.

Lehmuskallion ja Hyppösen mukaan konsulttiselvityksen tekijä ei ymmärrä ison kulttuurilaitoksen rahoituksen rakennetta. Teatterin valtionavustus perustuu henkilötyövuosien määrään: jos kaupunki leikkaa mittavasti avustustaan, se johtaisi henkilöstön irtisanomisiin, mikä puolestaan johtaa valtionavustusten pienenemiseen.

– Sitä kautta alkaa teatterin ja sen toiminnan kurjistumisen kierre, kirjeessä varoitetaan. 

Teatterin edustajat arvioivat, että valtion ja kaupungin avustuksien pienenemisen yhteisvaikutus tulisi olemaan yhdeltä vuodelta noin 650 000 euroa. He vetoavat kirjeessä kulttuuripalvelujen vaikutuksiin yhteiskunnalliseen keskusteluun, kaupungin imagoon ja välillisesti myös sosiaali- ja terveyspuolen menoihin, ja nostavat esimerkkinä grooming-ilmiötä käsittelevän, kouluissa kiertävän AMA – Ask Me Anything -esityksen.

– Toisaalta on tutkittu, että kaupungin kulttuuriin panostama euro palautuu kunnalle moninkertaisena. On mahdoton ajatella, että teatterista säästäminen olisi mistään näkökulmasta kaupungille kannattavaa, Lehmuskallio ja Hyppönen kirjoittavat.

Oulun teatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri, jossa työskentelee vakituisesti 100 henkilöä. Teatterissa esitetään vuosittain kuudesta kahdeksaan ensi-iltaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (167)

Johtajat kirjoittavat että Oulun teatteri on suurin työllistäjä alueen kulttuurikentällä.
Kyllä, mutta MIKSI?
Siellä on potentiaalista väkeä työllistymään ihan toisaalla.Vanhustenhoidossa esimerkiksi.
Ei teatteri voi eikä saa olla olemassa työllistääkseen joitakuita vaan tehdäkseen esityksiä kuntalaisille!
Ei teatteri voi myöskään olla yhden yksittäisen taiteilijan ponnahduslauta.Taiteilijan, joka kulkee teatterin käytävillä ” typerä hymy huulillaan”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä edellisen kanssa.
Lisäksi huomio!Jos vuonna 2017 leikattiin se ei näkynyt ohjelmistossa mitenkään, päinvastoin.
Esitykset olivat huikeita ja väkeä kävi,Oli oopperaa, draamaa, komediaa senioriesityksiä,konsertteja jne.
Silloin ei johtajat valittaneet rahasta vaan tekivät sitä teatteria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollut aihettakaan valittaa rahasta, kun sitä sai aina lisää tilaamalla omalta firmalta työvoimaa ja palveluksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama mistä työvoimat ja palvelut tulee jos kaupunkilaiset saa nähdä kotikaupungissa hyvää teatteria.
2017 sai ,nyt on heikompaa.Ja valitusta siihen kylkiäiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt ymmärsin oikein kannattais tilata nykyisenkin johdon omalta firmalta, niin ei tarvisis meidän veronmaksajien laittaa omia rahoja likoon.Eikä tarvitsisi kirjotella kirjeitä.Säästöt on tässä kohtaa tosi jees.Terveydenhoito tärkeämpää.Rahat sinne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Joku sai rahaa hankittua tilaamalla työvoimaa ja palveluksia joltain firmalta se kannattais nyt äkkiä ottaa käyttöön.
Tai voisiko joku oululainen yritys rueta tukemaan teatteria rahallisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja että omalta firmalta tilaaminenki olisi jotenkin halvempi konsti kun omien palkattujen näyttelijöiden työllistäminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa, että siis omalta firmaltako ei vuokrata työntekijöitä ihan samoilla rahoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä teatterin uusi johtaja on vasta aloittanut, ja sinä olet jo ehtinyt nähdä tulevaisuuteen? Ryhdy ihmeessä ennustajaksi noilla lahjoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsitinkö oikein,että tässä korostui se tulopuolen vajaus eli suomeksi sanottuna liian vähän työtä tekeviä, tuottavia kansalaisia? Ei kai se toki kumma ole kun nuoret jo jäävät eläkkeelle masennuksen ja muiden ongelmien vuoksi. Elämä rakentuu pienestä pitäen viranomais- ja tukiviidakossa, huh huh. Työt kasautuu niille,joilla ei ole pitkin päivää aikaa miettiä miltä musta tuntuu ja ahdistaako vai pääsisinkö tänään sängystä ylös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MTV3:ssa tulee kotimainen sarja REHTORI, se on hyvä kuvaus nykypäivän työelämästä, niin kouluissa, päiväkodeissa kuin vanhustenhoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täysin ymmärrettävää, että jokaista säästökohdetta nousee vastustamaan ne joihin kalikka kalahtaa. Kulttuuri, opetus, vanhustenhoita ja vaikka sykkelin käyttäjät.

Eiköhän tässä olisi fiksuinta lopettaa omaan napaan katsominen ja osallistua tarvittaviin säästötalkoisiin yhdessä.

Nämä verojen korottajat ja lisävelkaantumista ehdottavat eivät valitettavasti ymmärrä talouden tasapainottamisesta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteri ei ole ensimmäinen säästökohde.
Oikein hirvittää rahan syytäminen turhuuteen. Sitäkin Oulussa tapahtuu.
Esim. tämä mun oulu media. Pitäisi lopettaa ennenkuin on aloittanut. Saataisiin mukavasti säästöä, koska kaikella on taipumus paisua. Kohta siellä melkoinen joukko työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteriin laitetaan nyt noin 5milj.€ käyntikertoja on noin 80000 vuodessa. Eli verorahoin tuetaan jokaista käynti keskimäärin 62,5€/kerta. Minusta täysin kohtuutonta.
En sano että koko pulju pitäisi sulkea mutta tuo 62€ on liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsulteilta saadaan sellainen esitys kuin tehtävän annolla halutaan. Kaupunki ei ole sidottu konsultteihin, tämä on selvä asia. Oulu tarvitsee elinvoimaisen teatterin, ei täällä missään käpykylässä asuta eikä Oulua haluta sellaiseksi näivettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin. Tässä alkaa näkyä se, miten yleissivistystä ei ole enää aikoihin pidetty tärkeänä koulutuksessa. Sama pätee yliopistoihin, varsikin Oulun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin tämän avoimen kirjeen teatterin sivuilta.Se on ristiriidassa sen toiminnan suhteen mihin teatterin hallitus on toimintaa ajanut.
Ei ole ajettu laajemman katsojakunnan etuja ja toiveita vaan kuunneltu talon sisältä tulevaa marinaa.Nyt lusikka käteen ja sopalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoehtoja kyllä on, esim. kunnalisveroa ei ole pakko kynsin ja hampain pitää 20 prosentissa, vaan sitä voi ja sitä tulisi nostaa tarpeen mukaan 0,5 - 1 prosenttiyksikköä. Toinen hyvä vaihtoehto on ottaa halpakorkoista lainaa. Tässä tilanteessa, kun lainojen korot ovat miinuksella, sanoisin että on jopa tyhmää olla ottamatta lisää lainaa, varsinkin kun vaakakupissa on järjettömiä leikkauksia, kolmen koulun lakkautusehdotuksineen ja kansalaisopistotoiminnasta leikkaaminen, tk-sairaanhoitokäyntimaksu, ym. typerää. Nämä on ihan (poliittisia) arvovalintakysymyksiä, mikään pakko ei ole leikata mistään, varsinkaan kun leikattavaa ei ole. Tämän kokoomuslaisen konsultin Eero Laesterän leikkausehdotukset edustavat hyvin oikeistolaista politiikkaa, jossa julkista tahoa halutaan supistaa ja leikata veronkorotusten kustannuksella eli ei mitään uutta siltä suunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (167)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
10
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image