Kulttuuri

Oulun teatterin katsojahuippu on sulanut – parhaaseen vuoteen verrattuna myytyjä lippuja oli viime kaudella kym­me­nen­tu­hat­ta vähemmän

Musiikkinäytelmä Peppi Pitkätossu kiinnosti kovasti oululaista teatteriyleisöä. Kevään aikana se keräsi 12 571 katsojaa. Kuvassa Pepin isä (Janne Raudaskoski) ja Peppi itse (Meeri Toivonen). Peppi Pitkätossu jatkaa Oulun teatterin ohjelmistossa ensi syksynä. KUVA: Jussi Tuokkola
Kulttuuri 5.6.2019 14:18
Eeva Kauppinen

Yleisön "kuherruskausi" teatterinjohtaja Kari-Pekka Toivosen kanssa tuotti ennätysyleisön vuonna 2015. Myös Mikko Koukin johtajakaudella päästiin yli 80 000 katsojan lukuihin. Nyt on palattu jälleen alemmalle kymmentuhatluvulle.

Oulun teatterin katsojamäärä on laskemaan päin. Oulun teatterissa nähtiin menneellä näytäntökaudella 2018–2019 kaikkiaan 336 esitystä, joissa vieraili yhteensä 75 130 katsojaa.

Toisaalta teatteri ilmoittaa kävijämääräksi 94 300 kävijää. Tähän isompaan lukuun sisältyy varsinaisten esitysten lisäksi muun toiminnan – esimerkiksi teatterikierrosten, tapahtumien ja tilavuokrien – yhteydessä teatterissa vieraillut väki.

Teatterinjohtaja Kari-Pekka Toivonen aloitti Oulussa huhtikuussa 2014 ja lopetti huhtikuussa 2019. Hänen johtajakaudellaan teatterin kokonaiskatsojamäärä on vähitellen sulanut.

Kun Toivonen tuli taloon teatterin taiteelliseksi johtajaksi Mikko Koukin seuraajana, teatterin kokonaiskatsojamäärä oli 81 848. Seuraavana vuonna 2015 koettiin 2010-luvun huippuvuosi, sillä teatteri houkutteli 85 777 katsojaa.

Vuonna 2016 Oulun kaupunginteatterin katsojamäärä oli Teatterin Tiedotuskeskuksen teatteritilastojen mukaan 83 238 ja vuonna 2017 noin 10 000 katsojaa vähemmän eli 73 033.

Nämä luvut kertovat katsojamäärän kalenterivuoden aikana. Nyt ilmoitettu luku kertoo katsojamäärän syksystä 2018 kevääseen 2019.

Suuren näyttämön katsotuin esitys menneellä kaudella oli maaliskuussa 2019 ensi-iltansa saanut klassikkonäytelmä Peppi Pitkätossu. Astrid Lindgrenin kirjasta sovitetun koko perheen musiikkinäytelmän on tähän mennessä käynyt katsomassa 12 571 henkilöä. Esityksen täyttöaste on ollut korkea, 95 prosenttia.

Merja Larivaaran ohjaama Peppi Pitkätossu jatkaa ohjelmistossa syksyllä 2019.

Pohjoisesta tuulee oli toinen suosikki

Pienellä näyttämöllä sai maaliskuussa ensi-iltansa Petja Lähteen kantaesitysnäytelmä Pohjoisesta tuulee, joka myytiin loppuun kevät kaudella 2019. Vierailija Olka Horilan ohjaama draama jatkaa sekin ohjelmistossa syksyllä.

Vierailuesityksistä suosituimpia olivat euroviisushow Lailasta Lordiin, Avoin liitto sekä Eino Saaren käsikirjoittama ja ohjaama dokumentaarinen näytelmä Miehen kosketus, joka on Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto.

Toukokuun alussa järjestetyn Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalin esityksiä kävi katsomassa noin 4 000 kävijää.

Seuraava lasten ja nuorten teatterifestivaali järjestetään 21.–25.4.2020. Silloin festivaalin taiteelliseksi johtajaksi vaihtuu Oulun teatterin uusi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Odotan mielenkiinnolla toimittajien ja "teatterin ystävien" kommentteja uuden taiteellisen johtajan toimittua Oulussa muutamia vuosia. Onko teatterin henkilökunta vielä ihastuksissaan johtajavalinnasta ? Ovatko demokratia ja roolivalinnat olleet kohdallaan ? Onko teatterin työilmapiiri suotuisa? Viihtyvätkö katsojat teatterissa ? Ennen kaikkea odotan mielenkiinnolla eräiden kulttuuritoimittajien kirjoituksia : Ovatko ne objektiivisia vai subjektiivisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilökunta hylkäsi Toivosen. Katsojat hylkäsivät henkilökunnan. Näinkö kävi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvut ovat viime vuodelta, teatteria taiteena pitävä yleisö siis on hylännyt Toivosten perheteatterin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on todellakin palattu ei suinkaan 2010 luvulle vaan paaaaljon kauemmaksi.
Ehkä se on just passeli niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 luvulla oli Mustalaisruhtinatar. Se kelpas toimittajallekin.Sillon Tosin oli vaan 2 tv kanavaa.Ei ollu nettiä eikä netflixiä.
Onko se ruoho aina vihreämpää toisella puolen?Katsojalukuja tuossa mietin.
Tutkiva journalismi.Mitä se on ja missä sitä on?Ei faktat vaan feelut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertakaikkiaan hieno juttu että oma väki hoitaa.
Ei tarvi tulla etelästä näyttämään.
Oulun omat kyllä ossaa.
Demokratiaa tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko teatteri ilmottaa sekeesti kuka esittää ja koska. Siellä nyt muutama persoona jota EN halua nähdä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnetonta on tämä Oulun teatterin homma.
Eivät hyväksy joukkoonsa ketään koska oma osaamattomuus paljastuu. Helsinkiin lentää alle tunnissa. Siellä näkee parempia esityksiä . Ostakaa ihmiset liput ajoissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä nuijamies!
Kaikki tulee lopulta ilmi!
Tekijät ja kiusaajat !
Katsojaluvuista viis. Pääasia että oikeus toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää tätä asiantuntemuksen määrää ja faktojen runsautta tässä kommenttiketjussa. Tänä päivänä, vuonna 2019, minimivaatimus työyhteisöissä on se, että jokaisen on saatava tehdä omaa työtään pelkäämättä esimiehensä tai tämän puolison henkistä väkivaltaa, uhkailua ja kostotoimenpiteitä. Jos johtamismetodit ja henkilöstöjohtaminen ovat kivikaudelta, niin siinä eivät pidemmän päälle kuuluisuus ja hyvät katsojaluvut kanna. Totuus tulee lopulta julki. Aina. Kaikkea hyvää Oulun teatterin ammattitaitoiselle jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Kaikki tulee lopulta aina ilmi.
Kivikautinen työskentely ei tuo tulosta.
Jos ei ole katsojia ei ole teatteria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei piitata katsojista.Pääasia että jotkut saa palkkaa.
Mitä tuota-kaupunki siivoaa,vai mitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmi tulee, se on varma ja silloin eunukit ja männynkävyt äkkiä piiloon koska minimivaatimus vuonna 2019 tulisi olla: - työkyky - osaaminen - selvin päin töissä piipahtelu - ja lukutaitoisille myös käytössäännöt. Johtamisesta en tiiä mutta työnteosta kyllä ja siitä on siinä putiikissa puute. Saisko kaupunki tehtyä teatterista vihdoin ja viimein näköisensä? Koska eihän se mikään palaneen merikulman jatke voi olla. Tosin huonosti tehtiin se uudisrakennuskin. Millaista porukkaa kaupunki rahoittaa? Suojatyöt pois! Moraalia tilalle ja koulut homeettomiksi!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiviset ja Soraset oli hyvä .
Oulussa ollu hyvä teatteri - onko vielä ens vuonna? Nähtäväksi jää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Pitää sitten tehdä se oma työ, eikö?
Seistä suorassa eikä horjua!
Nuijamies!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma työ ja kostotoimenpiteet? Olis nuijalla töitä. Jos tämä nuijamies on missään työyhteisössä niin huhhuhh. Kuulostaa että kyseinen henkilö on todella vakavan työnohjauksen tarpeessa. Miten oma työ ja kostotoimenpiteet kuuluu samaan lauseeseen?!! Toivottavadti et ole nuijamies Oulusta tai menee loppukin usko tähän V alkeaan kaupunkiin. Vai mites se Röyhkä sen sano...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä aikamoista. E i kelpaa muu kun oma sottanen porukka.
Sillä mennään. Ostaa lipun ken sitä tahtoo. Kauppinen tukee sitten. Syksyllä luvut kunnossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on teatterin asiat mallillaan.
Vihdoin saadaan rooleihin näyttelijät vuoronumerolla. Kuka vuorossa se tekee. Mies tai nainen . Nuori tai vanha. Numero ratkaisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
48
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image