Kulttuuri

Oulun Tanssin Keskuksen ylei­sö­työn­te­ki­jän Liisa Heikkisen voi kutsua puhumaan tanssista minne vain

Kulttuuri 5.2.2019 20:31
Eeva Kauppinen

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yleisötyöntekijän Liisa Heikkisen voi kutsua puhumaan tanssista minne vain

Yleisötyöntekijä Liisa Heikkinen haluaa madaltaa kynnystä tulla katsomaan tanssia. Yksi keino ovat yleisökeskustelut esitysten jälkeen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Oulu on tanssikaupunki. Slogan on lyönyt läpi, mutta silti monet oululaisista eivät vieläkään lähde katsomaan tanssiesityksiä, ainakaan nykytanssia.

Siinä on yksi haaste, johon oululaisen tanssitaiteilijan ja tanssinopettajan (MA) Liisa Heikkisen täytyy nyt porautua. Heikkisen työt JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yleisötyöntekijänä alkoivat 8. tammikuuta.

Millä keinoilla siellä täällä itävät ennakkoluulot murtuvat?

– Jos poistettaisiin arvottamisen tarve, että tämä on parempaa kuin tuo, ja hyväksyttäisiin, että tämä oli tämän taiteilijan tekemä, Heikkinen sanoo.

– Jo koulujen taidekasvatuksessa tulee luoda ymmärrys siitä, että taideteos on taiteilijan näköinen, ja me ollaan kaikki erilaisia. Jos näen yhden nykäribiisin, ei pitäisi yleistää, että kaikki nykytanssi on tällaista.

Heikkinen on jo ehtinyt käydä keskustelemassa yhteistyökumppaneiden kanssa Oulun teatterissa ja Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän aikoo tehdä hartiavoimin yleisötyötä esimerkiksi ala- ja yläkouluissa sekä yliopistolla, että tieto tanssista ja teosten sisällöistä leviää.

– Minut voi kutsua minne vaan. Koen, että se on suurta yleisötyötä, että päästään puhumaan tanssitaiteesta. Se voi madaltaa kynnystä tulla katsomaan tanssia, kun ymmärrys siitä kasvaa.

Yleisötyöntekijä on tanssilähettiläs ja mielikuvien myllertäjä. Kentällä yleisöpinnassa liikkuessaan hän tavallaan antaa JoJolle kasvot.

Liisa Heikkisen tapauksessa ne kasvot ovat nauravaiset. Kun Liisa nauraa, sen naurun kyllä tunnistaa. Positiivisesta persoonasta, tanssi-innostuksesta ja -osaamisesta on epäilemättä apua yleisötyöntekijän hommissa, jotka vaativat paljon kohtaamisia ja kanssakäymistä.

– Tehtäviini kuuluu JoJon tuotantoihin liittyvä yleisötyö, asiakasmarkkinointi eli kohderyhmien ja sidosryhmien ylläpito, taidekasvatuksellinen puoli ja muu taiteellinen toiminta, hän kertoo.

– Minun pitää mennä ihmisten luo. Näkyvyys tulee siitä. Jospa minä pystyn vaikuttamaan siihen, miten taiteesta yleisesti puhutaan.

Liisa Heikkinen on toiminut tanssin parissa monipuolisesti ja näkyvästi. Tanssinopettajaksi valmistumisen (Oamk) jälkeen hän perusti Ouluun Liisa Hei! and her HAHAHA Dance Companyn 2011 ja HAHAHA Dance Schoolin 2013, jonka oppilaille hän on tehnyt jo useita kokoillan tanssiteoksia. Sitten Heikkinen pyrki jatko-opintoihin Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun ja valmistui tanssinopettajan maisteriohjelmasta loppuvuodesta 2018.

Heikkinen toivoo, että tanssin katsomisesta tulisi yhtä normi kuin musiikkiesityksissä tai teatterissa käymisestä.

– Pitäisikö järjestää ryhmä, joka kävisi yhdessä katsomassa teoksia ja sitten niistä keskusteltaisiin, Heikkinen innostuu.

– Silloin mukana olisi myös sen sanoittaminen, mitä kehollisuuden kautta tapahtuva vahva ilmaiseminen antaa katsojalle. Katsojatkin pureutuisivat siihen, miltä tanssi tuntuu. Ja samalla oppisi myös sen, että meillä kaikilla on oikeasti oma mielipide asioista. Eikä sinun tarvitse perustaa omaasi yleiselle mielipiteelle.

Yksi keino tuoda tanssia lähemmäs ovat yleisökeskustelut esitysten jälkeen.

– Niissä voi syntyä klikki ajankohtaisuudesta. Huomaa, miten taiteilijat tekevät teoksia yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla olevista asioista.

Esimerkiksi Blondit-teoksen vierailun jälkeen historiantutkija, dosentti Seija Jalagin Oulun yliopistosta pohti Konst o. Delin yleisötapaamisessa naiseuden ilmiöitä laajemminkin ja stereotypioiden rakentumista.

Liisa Heikkinen

Freelance-tanssitaiteilija, tanssinopettaja (AMK) ja tanssitaiteen maisteri (MA). Syntynyt Kemissä 1986. Asuu Oulussa.

Opinnot: Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan koulutusohjelma 2006–2010. Tanssinopettajan maisteriohjelma Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2016–2018.

Perusti Liisa Hei! and her HAHAHA Dance Companyn Ouluun 2011 ja HAHAHA Dance Schoolin 2013.

Koreografiat BUL! (2011), ROPPA (2012), Raskatan! (2013), HÖRPPY (2014), TipuTipu (2014), Kukaan ei luvannut meille huomista (2016), Sanomatta jätetyt kuiskaukset (2018), Jättiläinen (Head Inside Cloud) (2018), High Heels, White Walls (2019).

Monitaiteellisen H-Kollektiivin jäsen. Heikkisen taiteelliset sisarukset tekivät yhdessä esityksen Iltamat (2017), joka nähtiin kulttuuritalo Valveella Oulussa ja Kemin kaupunginteatterissa.

Aloitti JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen puoliaikaisena yleisötyöntekijänä 8.1.2019.

MAINOS

Kommentoi

Lähetämmekin vanhojen poikien kanssa kutsun Liisalle, luentoja emme kaipaa mutta mukaan olisi otettava parikymmentä tanssihaluists nuorikkoa . Jos vaikka opettaisivat valssin askeleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon on JoJo - Oulun Tanssin Keskus tullut maksamaan Oululle vuosien saatossa? Esitysten tuotot eivät taida riittää kenenkään palkan maksamiseen. Olisiko maksajana sen sijaan Oulun kaupunki. Voisiko joku tietäväinen valaista minua? Vaikkapa Pirjo Yli-Maunula?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image