Kulttuuri

Oulun Tanssin Keskuksen ylei­sö­työn­te­ki­jän Liisa Heikkisen voi kutsua puhumaan tanssista minne vain

Kulttuuri 5.2.2019 20:31
Eeva Kauppinen

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yleisötyöntekijän Liisa Heikkisen voi kutsua puhumaan tanssista minne vain

Yleisötyöntekijä Liisa Heikkinen haluaa madaltaa kynnystä tulla katsomaan tanssia. Yksi keino ovat yleisökeskustelut esitysten jälkeen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Oulu on tanssikaupunki. Slogan on lyönyt läpi, mutta silti monet oululaisista eivät vieläkään lähde katsomaan tanssiesityksiä, ainakaan nykytanssia.

Siinä on yksi haaste, johon oululaisen tanssitaiteilijan ja tanssinopettajan (MA) Liisa Heikkisen täytyy nyt porautua. Heikkisen työt JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yleisötyöntekijänä alkoivat 8. tammikuuta.

Millä keinoilla siellä täällä itävät ennakkoluulot murtuvat?

– Jos poistettaisiin arvottamisen tarve, että tämä on parempaa kuin tuo, ja hyväksyttäisiin, että tämä oli tämän taiteilijan tekemä, Heikkinen sanoo.

– Jo koulujen taidekasvatuksessa tulee luoda ymmärrys siitä, että taideteos on taiteilijan näköinen, ja me ollaan kaikki erilaisia. Jos näen yhden nykäribiisin, ei pitäisi yleistää, että kaikki nykytanssi on tällaista.

Heikkinen on jo ehtinyt käydä keskustelemassa yhteistyökumppaneiden kanssa Oulun teatterissa ja Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän aikoo tehdä hartiavoimin yleisötyötä esimerkiksi ala- ja yläkouluissa sekä yliopistolla, että tieto tanssista ja teosten sisällöistä leviää.

– Minut voi kutsua minne vaan. Koen, että se on suurta yleisötyötä, että päästään puhumaan tanssitaiteesta. Se voi madaltaa kynnystä tulla katsomaan tanssia, kun ymmärrys siitä kasvaa.

Yleisötyöntekijä on tanssilähettiläs ja mielikuvien myllertäjä. Kentällä yleisöpinnassa liikkuessaan hän tavallaan antaa JoJolle kasvot.

Liisa Heikkisen tapauksessa ne kasvot ovat nauravaiset. Kun Liisa nauraa, sen naurun kyllä tunnistaa. Positiivisesta persoonasta, tanssi-innostuksesta ja -osaamisesta on epäilemättä apua yleisötyöntekijän hommissa, jotka vaativat paljon kohtaamisia ja kanssakäymistä.

– Tehtäviini kuuluu JoJon tuotantoihin liittyvä yleisötyö, asiakasmarkkinointi eli kohderyhmien ja sidosryhmien ylläpito, taidekasvatuksellinen puoli ja muu taiteellinen toiminta, hän kertoo.

– Minun pitää mennä ihmisten luo. Näkyvyys tulee siitä. Jospa minä pystyn vaikuttamaan siihen, miten taiteesta yleisesti puhutaan.

Liisa Heikkinen on toiminut tanssin parissa monipuolisesti ja näkyvästi. Tanssinopettajaksi valmistumisen (Oamk) jälkeen hän perusti Ouluun Liisa Hei! and her HAHAHA Dance Companyn 2011 ja HAHAHA Dance Schoolin 2013, jonka oppilaille hän on tehnyt jo useita kokoillan tanssiteoksia. Sitten Heikkinen pyrki jatko-opintoihin Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun ja valmistui tanssinopettajan maisteriohjelmasta loppuvuodesta 2018.

Heikkinen toivoo, että tanssin katsomisesta tulisi yhtä normi kuin musiikkiesityksissä tai teatterissa käymisestä.

– Pitäisikö järjestää ryhmä, joka kävisi yhdessä katsomassa teoksia ja sitten niistä keskusteltaisiin, Heikkinen innostuu.

– Silloin mukana olisi myös sen sanoittaminen, mitä kehollisuuden kautta tapahtuva vahva ilmaiseminen antaa katsojalle. Katsojatkin pureutuisivat siihen, miltä tanssi tuntuu. Ja samalla oppisi myös sen, että meillä kaikilla on oikeasti oma mielipide asioista. Eikä sinun tarvitse perustaa omaasi yleiselle mielipiteelle.

Yksi keino tuoda tanssia lähemmäs ovat yleisökeskustelut esitysten jälkeen.

– Niissä voi syntyä klikki ajankohtaisuudesta. Huomaa, miten taiteilijat tekevät teoksia yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla olevista asioista.

Esimerkiksi Blondit-teoksen vierailun jälkeen historiantutkija, dosentti Seija Jalagin Oulun yliopistosta pohti Konst o. Delin yleisötapaamisessa naiseuden ilmiöitä laajemminkin ja stereotypioiden rakentumista.

Liisa Heikkinen

Freelance-tanssitaiteilija, tanssinopettaja (AMK) ja tanssitaiteen maisteri (MA). Syntynyt Kemissä 1986. Asuu Oulussa.

Opinnot: Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan koulutusohjelma 2006–2010. Tanssinopettajan maisteriohjelma Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2016–2018.

Perusti Liisa Hei! and her HAHAHA Dance Companyn Ouluun 2011 ja HAHAHA Dance Schoolin 2013.

Koreografiat BUL! (2011), ROPPA (2012), Raskatan! (2013), HÖRPPY (2014), TipuTipu (2014), Kukaan ei luvannut meille huomista (2016), Sanomatta jätetyt kuiskaukset (2018), Jättiläinen (Head Inside Cloud) (2018), High Heels, White Walls (2019).

Monitaiteellisen H-Kollektiivin jäsen. Heikkisen taiteelliset sisarukset tekivät yhdessä esityksen Iltamat (2017), joka nähtiin kulttuuritalo Valveella Oulussa ja Kemin kaupunginteatterissa.

Aloitti JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen puoliaikaisena yleisötyöntekijänä 8.1.2019.

MAINOS

Kommentoi

Lähetämmekin vanhojen poikien kanssa kutsun Liisalle, luentoja emme kaipaa mutta mukaan olisi otettava parikymmentä tanssihaluists nuorikkoa . Jos vaikka opettaisivat valssin askeleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon on JoJo - Oulun Tanssin Keskus tullut maksamaan Oululle vuosien saatossa? Esitysten tuotot eivät taida riittää kenenkään palkan maksamiseen. Olisiko maksajana sen sijaan Oulun kaupunki. Voisiko joku tietäväinen valaista minua? Vaikkapa Pirjo Yli-Maunula?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:22
Teollisuushallin seinä syttyi palamaan Kajaanissa – palo sai alkunsa ilmeisesti rälläkän kipinästä
14:22
Juuso-karhun taiteilut esillä Kempeleessä
14:22
"Maalasi muutaman taulun ennen talviunille menoa" – Juuso-karhun taidenäyttely avataan Kempeleessä
13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
68
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
17
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image