Kulttuuri

Oulun Taiteiden yö: vieraile Myllytullin vanhassa voimalassa ja tulevassa taidehallissa

Vanhassa voimalassa on Kati Leinosen valokuvanäyttely. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 22.8.2013 8:01
Riikka Tuomivaara

Aidassa roikkuu asiattomilta pääsy kielletty -kyltti. Hallin sisällä korkeiden tiiliseinien ensimmäisiä metrejä peittää värikäs graffitimeri.

Jaloissa luikertelee eripaksuisia letkuja, seinissä ja katossa ammottaa mystisiä aukkoja.

Yksinäinen työmies käyskentelee siinä kohdassa, jonne Julia Heikkinen, Lasaretinväylän taidehalli ja residenssiohjelman kehittämishankkeen projektipäällikkö, kertoo vastaanoton ja narikan tulevan.

Vuonna 1903 Oulun Lasaretinväylään valmistunut Myllytullin voimalaitos vaurioitui tulipalossa vuonna 2006, jonka jälkeen rakennus on ollut vuosia tyhjillään ja suljettuna. Tänään torstaina Taiteiden yössä ovet avataan yleisölle ensimmäistä kertaa. Opastettua kierrosta vetää Heikkisen lisäksi rakennusta peruskorjaavan Hartela-Forum oy:n toimitusjohtaja Raimo Pahkala.

Taidehallille ja residenssille, joiden on tarkoitus avautua vuonna 2015, on voimalassa tilaa 400 neliömetriä. Tällä hetkellä rakennusta kuivataan, jonka jälkeen peruskorjaus voi alkaa.

Taidehallissa valokuvanäyttely

Kierroksen lisäksi kävijät saavat maistiaisen tilojen potentiaalista, kun seinille pystytetään oululaisen valokuvataiteilija Kati Leinosen pop-up-näyttely.

Leinonen käyttää valokuvissaan 1800-luvun puolivälissä kehitettyä tekniikkaa, märkälevy-kollodiumia. Tekniikassa käytetään pitkää valotusaikaa ja kuva valotetaan levylle, jonka täytyy pysyä kosteana koko prosessin ajan.

”Noin 20-40 sekuntia pitkän valotusajan vuoksi kuvaustilanne on täysin erilainen digitaaliseen verrattuna. Ihmisillä on kuvaustilanteissa opitut maneerit, jotka putoavat pois, kun pitää olla pitkään liikkumatta.”

”Siinä tavoittaa jotain pintaa syvempää”, taiteilija kuvailee.

Lue lisää 22.08.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tuolla oli jatkuva taidenäyttely installaatioineen siihen asti että grynderit ottivat tilat haltuun ja vartijat kantoivat kävijät pihalle, tarvittaessa väkivalloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisessä paikassa on ollu taidenäyttely olemassa jo vuosien ajan useiden taitelijoiden toimesta.
Kiitos raunion lapsien.
Hassua,että nyt vasta sinne on yleisölle "vapaa" pääsy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En vielä jaksa uskoa koko rakennuksen peruskorjaukseen. Kunhan Hartela saa kaavoituksen kuntoon, niin uutta rakennusta alkaa tulemaan, mutta voimalalle ei tapahdu mitään. Onhan ns. lama, jonka suojaan on hyvä piiloutua. Pitääkäähän Hartela tiukoilla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on hyvä puoli se, että on jo kerran palanut. Aikoinaan Oulussa oudosti syttyi autio talot palamaan. Taisi vielä olla tuon samaisen firman entinen johtaja epäiltynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voinnut jutussa nyt mainita muutakin tapahtumaan. Esimerkiksi kirjastolla on jotain vanhoja koneita.oli kiva pelata :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vuonna 1903 Oulun Lasaretinväylään valmistunut Myllytullin voimalaitos vaurioitui tulipalossa vuonna 2006, jonka jälkeen rakennus on ollut vuosia tyhjillään ja suljettuna. Tänään torstaina Taiteiden yössä ovet avataan yleisölle ensimmäistä kertaa." Tämähän ei ole totta. Tilassa (palanut voimalaitos) on järjestetty taidenäyttely vuonna 2008 ArtFrontin toimesta. Silloin oli myös Taiteiden yö, mieskuoro Huutajat kävi laulamassa näyttelyn avajaisissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, mutta silloin tehtiin kaikk ilman kaupungin viralliia lupia, joten virallisesti se ei ollut "avoinna yleisölle". Vaikka oikeesti olikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Oulun merikylpylän työt voivat alkaa muutaman kuukauden päästä – tavoitteena avata ovet asiakkaille keväällä 2020
58
Oulu saa kaupunkipyörät jo ensi kesäksi: 600 polkupyörää ja 60 asemaa eri puolille kaupunkia, pyörät eivät käytössä talvella – "Selkeä panostus pyöräilyn kehittämiseen"
57
Oulun ja kuuden muun kaupungin johtajat vaativat tunnin junayhteyttä Oulusta Kokkolaan, Rovaniemelle ja Kajaaniin
35
Oulussa tullut ilmi yhä enemmän törkeitä lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia – "Asunnossa on useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen"
30
Oulun julkisten pyöränhuoltopisteiden pumppu petti parissa viikossa – kaikki lähetetty tehtaalle korjaukseen
24
Ministeri Berneriä hiillostettiin Trafin rekistereistä: "Julkisesta ajokorttitiedosta on tullut työkalu henkilötietojen varastamiseen"
19
Woltin kautta voi tilata lemmikeille ruokaa ja herkkuja Oulussa – sillin makuinen jäätelö koirien joulu-uutuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image