Kulttuuri

Oulun koulun jälkeen vain hyvää kes­kin­ker­tais­ta

”Oululaisten arkkitehtien keskuudessa on todella paljon lahjakkuutta, mutta olen varma, että ainakin Lauri Louekarin nimi tulee vielä nousemaan korkealle kansallisesti ja kansainvälisesi”, Esa Kauppi sanoo. Kuvassa Louekarin Oulaisiin suunnittelema Villa Laulumaa (2009).
Kulttuuri 23.11.2014 8:10
Esko Aho

Monet Kalevan lukijat muistavat Oulun kaupungin tarkastusarkkitehdin Esa Kaupin siitä, miten hän lupasi viime vuonna avata Arinan ”kesäkadun” päätyovet vaikka rälläkällä, jos ne suljetaan voimassa olevan asemakaavan vastaisesti.

Rälläköintitöitä odotellessaan sanavalmis virkamies on ehtinyt pohtia kaupunkirakentamista laajemminkin. Tämä ruostetalon Markus Kajo uskaltaa kommentoida omalla persoonallisella tyylillään, vaikka varsin hyvin tietää, kuinka huteralla oksalla itsekin istuu.

”Oululainen rakentaminen ja arkkitehtuuri on hyvää keskinkertaista tasoa, mutta siitä puuttuu selvästi havaittava paikallinen ilmaisu”, Kauppi arvioi.

Tämä selviää hänen mielestään kenelle tahansa, joka selaa rakennusvalvonnan ouluArchitecture-sarjan viittä kirjaa parhaasta oululaisesta arkkitehtuurista. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin 2002.

”Vuoden 2011 kirjassa kysytään, nouseeko paikallisuus esille oululaisessa rakentamisessa. Lukija voi omin silmin todeta, ettei oululaisessa arkkitehtuurissa ole tapahtunut yli kymmeneen vuoteen juurikaan kehitystä, vaan se noudattaa maassamme laajasti vallalla olevaa ilmaisua. Rakennukset näyttävät ja tuntuvat samalta paikasta riippumatta.”

Ei vielä haastajaa

Kaupin mukaan oululaisilla rakentajilla ja suunnittelijoilla olisi työkaluja uuden oululaisen arkkitehtuurin luomiseen. Silti Oulun koululle ei ole vielä löytynyt haastajaa.

Kaupin kielenkäytössä sanapari hyvä arkkitehtuuri ei rajoitu pelkästään rakennuksen muotoon ja julkisivukäsittelyyn, vaan se syntyy myös ympäristösuhteesta ja rakentamisen kokonaislaadusta.

Kauppi komppaa hiljattain ”linnunpaska-arkkitehtuuri” -puheillaan julkisuuteen tullutta tanskalaista kaupunkisuunnittelun emeritiusprofessoria, Jan Gehliä, joka korostaa, että uusi arkkitehtuuri voisi olla paljon asukaslähtöisempää ja käytännöllisempää.

Ei riitä, kuten Gehl sen kuvaa, että arkkitehdit vain lentelevät kaupungin päällä ja pudottavat suunnittelemiaan luomuksia kuin linnunpaskoja sinne tänne kartalla.

Vastavuoroisesti Oulussakin riittää esimerkkejä siitä, miten tylsästi rakennukset on mahdollista suunnitella ja sijoittaa asemakaavaan.

Lue lisää 23.11.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Rakennuslautakuntien rakennusmääräyksethän noudattaa nykyään talopakettitehtaiden katalogeja.

Nykyään lautakunta määrää sallitut materiaalit, värit, kattomallin ja aitatyypin. Talot voikin sitten tilata talotehtailta
valmiina. Voitaisiinko sopia seuraaville kaava-alueille löysemmät rakennusohjeet eli vain rakennusten paikat määritelty?

Ai niin... siitähän voi vaikka joku uusi naapuri hermostua.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun paras arkkitehtuuri on purettu ja loput poltettu. Tilalle on saatu
laatikkomallisia elementtitaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun ilmettä leimaa ankea lähiömodernismi. Kyllähän nuo kuutiot saattavat nyt tuntua uudelta ja mielenkiintoisilta, mutta 40 vuoden päästä ne edustavat samaa kuin 70-luvun arkkitehtuuri nykyisin: ankeutta, kestämättömyyttä ja soveltumattomuutta suomalaisiin olosuhteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaanko nyt, että olemme tosiaan 2010-luvulla? Oulu tarvitsee hyvää arkkitehtuuria, ei hyvää oululaista arkkitehtuuria. Oululaisen "kaukametsäläisyyden" sijaan avoimuutta, kilpailua ja uutta kansainvälistä ilmaisua myös Ouluun, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta turiset. Eihän täällä syödä enää rössypottuakaan. Lisää pitserioita ja peililasia katukuvaan. Maalaistollot pysyköön metsässä mökeissään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi rakennuksille ei aseteta "eläkeikä"tavoitetta. "panu kestää isätä pojalle".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kaupunki on asukkaittensa näköinen. Varmasti tähänkin kaupunkiin olisi tuloillaan hienompaa ja persoonallisempaa arkkitehtuuria, mutta kun kaupunkilaiset eivät sellaista halua, koska se ei sovi kapunkikuvaan. Kaavasta valitetaan niin pitkään, että on helpompi rakentaa tilalle pelkkä harmaa möhkäle, mikä ei hypi kenenkään silmille ja sopii paremmin muutenkin harmaaseen kaupunkikuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkean kaupungin valkoinen laatikko. Klassinen tyylikkyys loistaa poissaolollaan. Oulu on siitä erikoinen paikka, että täällä moni vanha ja kaunis on tuhottu tai päästetty ränsistymään piloille.

Taloja suunnitellaan ihmisille, mutta viime kädessä trendit osoittavat, että arkkitehtuuri ja talosuunnittelu on pienen kapean sisäisen näkemyksen omaavan joukkion temmellyskenttä. Jopa pientalosuunnittelu on vieraantunut tavallisen ihmisen mieltymyksistä ja mausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälä mitään arkkitehtuuria ole. Legopalikoitahan täällä pätkitään kasaan. Ja sitte ihmiset vielä tyytyväisenä niitä ostaa. Turha valittaa jos enemmistölle kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän juuri Esa Kauppi ole se rakennusvalvonnan arkkitehti, joka on saanut oululaiset omakotitalot näyttämään täysin samannäköisiltä, tylsiltä kottaraisen pöntöiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa arkkitehtuuria! Tykkään todellakin ja miksi kaikki pitää olla samasta muotista..harmaata ja tylsää. Ei ole homeongelmaa kun huolehditaan tekniikasta. Näitä vaan lisää niin on iloa silmälle ja mielelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö rakennustarkastajien tehtäviin juuri kuuluisi olla myöntämättä lupia susille ja sekundoille. Mutta ei oikein siltä näytä kun oulua katselee. Oulu kyllä erottuu sillä , että sutta on suunniteltu ja palijo .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkitehtuuri on syvältä. Yksinkertainen on kaunista ja selkeesti halvempaa ja mös rakentamisratkaisuiktaan parempia kokonaisuuksia ja tietenkin edullisempia asua.

Jos joku tulee rakentanisessa kalliiksi varsinkin julkisten rakentanisten osalta niin se on tämä nykyajan huippumoderni arkkitehtuuri, joka joutais romukoppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esa Kauppi on oikeassa. Oululaisissa arkkitehdeissä on muutamia erittäin kovan tason ammattilaisia joilla olisi rahkeita paljon isompiinkin ympyröihin. Valitettavan paljon täällä vain rakennetaan halvinta mahdollista, ottamatta ympäristöä tai käyttötarkoitusta kunnolla huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image