Kulttuuri

Oululaisen Anton Häkkisen, 8, ja Jorma Hynnisen yhteinen Iltasoitto kajahti Temp­pe­li­au­kion kirkossa – katso video

Keskiviikkona oli kahdeksanvuotiaan Anton Häkkisen tähänastisen elämän jännittävin päivä: hän esiintyi Helsingissä tupaten täydessä Temppeliaukion kirkossa yhdessä idolinsa oopperalaulaja Jorma Hynnisen kanssa.
Kulttuuri 13.3.2019 17:15 | Päivitetty 13.3.2019 23:06
Liisa Laine

Keskiviikkona oli kahdeksanvuotiaan Anton Häkkisen tähänastisen elämän jännittävin päivä: hän esiintyi Helsingissä tupaten täydessä Temppeliaukion kirkossa yhdessä idolinsa oopperalaulaja Jorma Hynnisen kanssa.

Talvisodan päättymisestä tulee tänään - 13.3. - kuluneeksi 79 vuotta. Sodan päättymistä on muistettu jo vuodesta 2003 Sininen hetki -konsertilla. Talvisota kesti 105 päivää, muistokonsertti 105 minuuttia.

Konsertin jokainen minuutti oli ladattu täyteen tunnetta ja upeita musiikkiesityksiä, mutta sokerina pohjalla oli Hynnisen ja Antonin yhteinen Iltahuuto. Esitys herkisti konserttiyleisön, joka seisaalleen nousten osoitti suosiotaan.

Kuvassa jorma Hynninen ja Anton Häkkinen, jotka esiintyivät Temppeliaukion kirkossa. KUVA: Mauri Ratilainen

Jo sitä ennen Anton oli kivunnut yksin sivulavalle  esittämään Nälkämaan laulun. Taputukset suorastaan räjähtivät salissa.

Yleisön joukossa istunut Elina Svinhufvud, 90, kehui pojan ääntä ja esiintymistä:

– Hän lauloi sydämensä pohjasta, rakasti sitä mitä lauloi ja osasi yrittää parhaansa!

Kehut eivät tulleet miltä tahansa taholta, sillä presidentti Svinhufvud “Ukko Pekka” oli Elina-rouvan miehen isoisä.

Konsertin juontaja Aarno Cronvall toivotti Helsingin debyyttinsä tehneen Antonin pian takaisin pääkaupunkiin. Antonin äänialan Cronvall määritteli “poikasopraanoksi. “

Iltahuudon ja Nälkämaan  lisäksi Antonia tarvittiin kolmannessakin numerossa: seisomassa hievahtamatta Hynnisen rinnalla tämän esittäessä sotilaspuvussa Sulho Rannan laulun Testamentti pojalleni.

Jorma Hynninen on Anton Häkkisen idoli. KUVA: Mauri Ratilainen

Anton esiintyi tuttuun tapaan tummassa puvussaan, mutta Hynniselle oli sotilasasu - komea rakuunapuku 60-luvulta. Hynninen on itsekin palvellut ratsuväessä ja puku oli hänen omansa, tosin hieman myöhemmältä ajalta hänen esiintyessään Rakuunaorkesterin solistina.

Itse laulamista Anton ei pahemmin jännittänyt. Jo harjoituksissa hän oli kuin kotonaan. Enemmän juhlava tilaisuus taisi hermostuttaa pojan isää Markus Häkkistä.

Etukäteen Anton kertoi jännittävänsä, paljonko kirkkoon tulee yleisöä. Tulihan sitä, juontaja Cronvall kertoi, ettei ole koskaan nähnyt sitä yhtä täynnä.

Toinen jännityksen aihe oli  paikalle kutsun saanut kenraali Jaakko Valtanen, joka etukäteen oli yksi eniten Antonia kiinnostaneista konserttivieraista. Ennen konserttia hän kävikin esittäytymässä Valtaselle ja olisi toivonut pääsevänsä  keskustelemaan lisääkin, mutta Valtanen ehti lähteä.

Onneksi yleisön joukossa oli toisetkin tutut kasvot. Ne olivat Aira Samulinin, jonka kanssa juttu näytti luistavan hyvin.

Anton kutsuttiin mukaan Hynnisen aloitteesta. Antonilla oli tapana silloin tällöin soittaa ihailemalleen taiteilijalle ja kun Hynninen vielä kuuli videolta pojan esitykset ennen joulua Muhoksella, hän ehdotti asiaa opetusneuvos Pekka Leinoselle Isovanhemmat ry:stä.

Yhdistys on yhdessä lukuisten yhteistyökumppaniensa kanssa järjestänyt muistokonsertin jo vuodesta 2003 saakka. Osa Antonin omistakin isovanhemmista oli paikalla.

Paikalla oli muitakin tukijoukkoja kotipuolesta, muun muassa hyvä kaveri Jesse Takkula ja naapureita.

Leinonen korostaa, että konsertin taustalla on vakava pyrkimys siirtää sotavuosien perintö sukupolvilta toiselle.

Veteraanien lisäksi konserttiin oli erikseen kutsuttu muun muassa urheilumaailman legenda hiihtäjä Siiri ”Äitee” Rantanen.

Konsertin helmiä oli myös viime kesänä avioituneiden sopraano Johanna Tuomen ja baritoni Jorma Hynnisen yhteisesitys, ensimmäistä kertaa Helsingissä. Oopperalaulajapariskunta lauloi dueton Mua rakastatko? musikaalista Viulunsoittaja katolla ja Oskar Merikannan laulun Onnelliset.

Laulamisen lisäksi Anton harrastaa uimista ja muita ekaluokkalaisen juttuja. Koulussa on Antonin omien sanojen mukaan mennyt tavallisen hyvin.

Saamastaan julkisuudesta Anton ei ole moksiskaan. Lehtijuttujen lisäksi häntä on haastateltu radioon ja aamutelevisioon. 

Koulukaverit ovat suhtautuneet mukavasti.

– No silloin lähempänä sitä (itsenäisyyspäivän) lehtijuttua siitä puhuttiin, mutta nyt pikkuhiljaa ei enää, paitsi jos mainitsen siitä.

– Olin jo toinen meidän luokkalainen, joka on ollut lehdessä. Toinen oli Kerttu, jota haastateltiin ennen koulun alkua siitä, mitä hän haluaa oppia koulussa.

Konsertin jälkeen Anton antoi tottuneesti haastatteluja eri tahoille.

Jorma Hynnisen, Johanna Tuomen ja Anton Häkkisen lisäksi Temppeliaukion kirkossa esiintyivät myös ylikapellimestari Sami Ruusuvuoren johtama Helsingin poliisisoittokunta sekä diplomiurkuri Tapio Tiitu. Konsertin suojelijana toimi Mannerheimristin ritari Tuomas Gerdt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Olipa huippu juttu ja niin mahdottoman reipas poika tämä Anton! Tällä asenteella ja otteella ei tiedä mitä Antonista vielä tuleekaan! Harva poika tai tyttö pääsee tällä ikää tällaista kokemaan - vai pitäisikö sanoa että harva menestynyt taiteilija pääsee näin reippaan nuoren kansakunnan toivon kanssa tällaiseen esiintymiseen! Tsemppiä Antonille ja tukijoukoille!!! :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Anton, ihanasti lauloit. Ei voinut liikuttumatta kuunnella. Myös pienet lapseni kuuntelivat ihaillen. Toivomme sinulle laulamisen iloa edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaamme onnellisia, koska on vielä olemassa tuommoisia poikia. Hynninen on pojan idoli, mikä ei ole aivan jokapäiväistä. Kaikkea hyvää molemmille laulajille. Esitys oli liikuttavaa katsoa ja kuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anton Häkkinen lauloi erinomaisen hyvin ja esiintyminen Jorma Hynnisen kanssa oli luonteva. Hyvä kaksikko arvokkaalla asialla. Anton Häkkinen on lahjakas laulaja hyvän oopperalaulajan opissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asenne ratkaisee tuossa iässä. Ei tarvi aina mennä ihan nuotilleen, kun on reipas mieli ja volyymiä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuota voi kuivin silmin edes kuunnella. Liikuttavan kaunis esitys molemmilta. Vahvaa osaamista. Kiitokset Antonille ja Jormalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anton on hyvä laulaja. En kuitenkaan jaksa ymmärtää tällaisten laulujen laulattamista pienillä viattomilla lapsilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kuin tuomitsee ketään laulattamisesta, niin kannattaa perehtyä siihen, miten Anton tämän laulun itse löysi ja miten asiat siitä ovat edenneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs pahaa on jos tällaisia lauluja laulattaa lapsilla ? Ei mitään. Eiköhän Anton itse parhaiten tiedä millaisia lauluja haluaa laulaa ja esittää. Kerrassaan upea laulu, upea esitys ja varmasti Antonille ikimuistoinen :)
Onnea Antonille upeasta esityksestä idolinsa kanssa ja Onnea jatkosakin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätys!
On ensiarvoisen tärkeää ja kunnioitettavaa saada lapset ymmärtämään Suomen sodissa elämänsä parhaat nuoruusvuodet uhranneiden miesten ja naisten arvo. He puolustivat Isänmaatamme, heidän ansionsa on, että Suomi on itsenäinen tasavalta.
Veteraanejamme emme unohda! Lastemme ja lastemme lapsien on nyt vuoro puolustaa Isänmaatamme ja niitä arvoja, jotka Veteraanit ovat meille perinnöksi antaneet.
Hieno ja arvokas esiintyminen Anton Häkkiseltä ja Jorma Hynniseltä ! Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image