Kulttuuri

Oululaisbändi Money & Gravy pääsi mää­rit­te­le­mät­tö­män boogien äärelle ja kutsuu musiikkiaan rhythm’n’­saucek­si

Money & Gravy, jossa soittavat Mikko Heikkinen (vas.), Riku Rousu ja Juho Sarkkinen, striimaa esikoislevynsä vinyylipainoksen julkaisukeikan kaikkien katsottavaksi perjantaina 27.3. Linkki keikan Facebook-tapahtumaan löytyy yhtyeen Facebook-sivulta ja 45 Specialin kotisivulta.
Kulttuuri 21.3.2020 19:00
Anssi Juntto

Oululaisrokkari Riku Rousu on ehtinyt vuosien varrella todistaa montaa levynjulkaisukeikkaa, jotka on järjestetty niin optimistisella aikataululla, että albumin cd- tai vinyylipainokset eivät ole ehtineet ajoissa paikalle.

Rousun Money & Gravy -yhtyeen esikoisalbumi Money & Gravy kera Hauli Volf piti alkujaan saada markkinoille kaikissa formaateissaan jo tammikuun lopulla, mutta siihen saumaan ehti lopulta vain digitaalinen julkaisu. Nyt kun vinyylit saapuivat ajoissa vinyylipainoksen omalle julkaisukeikalle, keikka piti perua koronapandemian takia.

Money & Gravyn oli tarkoitus soittaa korvaava julkaisukeikka internetin välityksellä tänä perjantaina, mutta koska kosketinsoittaja Hauli Volf alias Joonas Karjalainen joutui karanteeniin oltuaan keikkailemassa Tallinnan-lautalla, netti-liveäkin täytyi siirtää viikolla.

Liven lähetyspaikaksi ajateltiin ensin yhtyeen omaa treenikämppää, ja vaihtoehdoiksi ehdittiin tunnustella myös Tukikohtaa ja Pikisaaren Kulttuurilaboratoriota, jotka ovat kaavailleet vastaavaa toimintaa.

Vaaka kallistui kuitenkin alkuperäisen keikkapaikan 45 Specialin suuntaan.

– Keikkailun mahdollistavat mestat ovat kovan paikan edessä tänä keväänä. Toivottavasti ihmiset lähtevät avoimin mielin tällaiseen kokeellisempaan live-toimintaan mukaan ja muistavat muutenkin lähialueensa pienyrittäjiä sekä kulttuurimestoja, Rousu sanoo.

Money & Gravy sai alkunsa vuonna 2018, kun Mikko Heikkinen ja Juho Sarkkinen halusivat soittaa jonkinlaista kitarabluesia ja pyysivät Rousua mukaan puhaltamaan huuliharppua. Rousu suostui sillä ehdolla, että saisi myös paukuttaa rumpuja.

– Tarve oli päästä jonkinlaisen vapaan, määrittelemättömän boogien äärelle, ja sinne päästiinkin heti, Rousu kertaa.

– Esikuvia tai referenssejä ei aluksi ollut, tai ainakaan niistä ei juuri puhuttu.

– Myöhemmin molempia on toki aika ajoin ponnahdellut keskusteluissa esiin, mutta yhtä lailla kyseessä on voinut olla John Lee Hooker, AC/DC, aaltopelti tai se tunne, kun maapähkinävoi tarttuu kitalakeen, Rousu kuvaa.

Koska selkeää vertailukohtaa tai genreä ei ollut, trio rupesi kutsumaan musiikkiaan rhythm’n’sauceksi.

Alusta lähtien Heikkisen ja Sarkkisen ajatuksena oli hyödyntää slide-soittoa, ja sitä silmällä pitäen kitaroiden avoin E-viritys tuntui luontevalta ratkaisulta.

Asia jopa mainitaan levyn kannessa.

– Kerran vedimme keikan D-vireessä, mutta palasimme häntä koipien välissä ja karmit paukkuen takaisin tuttuun E:hen, Rousu naureskelee.

– Mutta se, mitä vireitä tai instrumentaatiota tulevaisuus tuo tullessaan, on auki. Ei tässä mitään dogmia ole muodostettu.

Joonas Karjalainen kutsuttiin levytyssessioihin soittamaan koskettimia vain pariin biisiin, mutta koska hän päätyi soittamaan kaikille raidoille, asia päätettiin tuoda esille albumin nimessä. Karjalainen on muutenkin osoittautunut niin mukavaksi vierailijaksi, että häntä ei ole hennottu häätää pysymään pois keikoiltakaan.

Albumistaan Money & Gravy on saanut hyvää palautetta.

– Parit kehuvat arviot ja selät helläksi taputtelusta. Onhan se mukavaa, kun ei oikein ollut käsitystä, miten tällaista musiikkia osataan ottaa vastaan, Riku Rousu miettii.

– Ehkä se rento maanisuus ja ilon kautta tekeminen on onnistuttu välittämään kuulijoille, Rousu lisää.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image