Kulttuuri

Oululainen Pauliina Rauhala Finlandia-eh­dok­kuu­des­taan: "Sydän hyppäsi kurkkuun, ja taisi päästä joku kirosanakin"

Finlandia-ehdokkuus on saanut Pauliina Rauhalan muistelemaan Synninkantajien kirjoittamisen eri vaiheita. Kirjailija sanoo, että matka ei ollut helppo. KUVA: Toni Länkinen
Kulttuuri 9.11.2018 10:20 | Päivitetty 9.11.2018 11:29
Hanna Kuonanoja

Tieto Finlandia-ehdokkuudesta oli oululaiselle Pauliina Rauhalalle positiivinen sokki. Rauhala sai tiedon ehdokkuudestaan tiistaina. Hän tiesi päätöksen ehdokkaista tulevan niillä main, ja kun Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars soitti, reaktio oli vahva.

– Kun näin hänen nimensä välkkyvän puhelimen ruudussa, sydän hyppäsi kurkkuun ja taisi päästä joku kirosanakin jännityksestä ennen kuin vastasin. Kun Anna alkoi puhua, minua itketti. Itkin kuitenkin niin hiljaa, ettei Anna ehkä huomannut. Sitten laitoin viestin miehelleni ja kustannustoimittajalleni ja lähdin kuntosalille.

Rauhala kertoo ehdokkuuden herättäneen hänessä iloa ja kiitollisuutta.

– Olen myös muistellut kirjan valmistumisen eri vaiheita. Matka ei ollut helppo.

Finlandia-ehdokkaaksi valittu Synninkantajat on Rauhalan toinen romaani. Se julkaistiin maaliskuussa neljä ja puoli vuotta hänen esikoisromaaninsa Taivaslaulun jälkeen.

Synninkantajat sijoittuu pieneen kylään ja yhteisöön 1970-luvun lopun Pohjois-Pohjanmaalla. Teemana ovat vanhoillislestadiolaisen liikkeen hoitokokoukset.

Rauhala kertoo toivoneensa ehdokkuutta kovasti, mutta ei uskaltanut varsinaisesti odottaa sitä.

– Joka vuosi tulee iso pino hienoja romaaneja, joista voi tehdä monta erilaista valintaa hyvin erilaisin perustein.

Lue kooste kaikista Finlandia-ehdokkaista.

Lue Kalevassa julkaistut kirja-arviot Finlandia-ehdokkaista:

Pauliina Rauhala: Synninkantajat

J. Pekka Mäkelä: Hunan

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Katja Kettu: Rose on poissa

Lue lisää 10.11.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Kun kirjailija kirjoittaa aiheesta, jota ei ole itse kokenut, tekstiin saattaa tulla anakronismeja eli asioiden sijoittamista väärään aikakauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Pauliina Rauhalalle. Kirja on tärkeä, samoin Taivaslaulu. Itkin kun luin Synninkantajaa. Onnea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidätelkääs nyt vähän hevosianne. Rauhalan kustantaja on Gummerus, jolla ei ole monta kirjailijaa tuotannossaan. Kirjailijan reitti julkaisuun on usein sellainen, että yritetään ensin joillekin "paremmille" kustantajille ja kun on tullut bumerangeina takaisin, Gummerus sitten suostuu julkaisemaan. Kustantamon pitää esittää jotakin kirjaa Finlandiaehdokkaaksi ja tämä on sitten buukattu, kun ei valinnanvaraa juuri ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin edellisen Pauliinan kirjan ja oikeasti olin pettynyt sen sisältöön,kirjaa mainostettiin paljon mutta sen sisältö oli kesy,oletin että siinä olisi otettu voimakkaammin kantaa lestadiolaisyhteisön ja heidän perheitensä elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kirjailijan olisi pitänyt ottaa kantaa minun perheeni elämään? Me elämme omaa elämäämme, muut omaansa, olemme sovussa naapureiden kanssa ja tulemme ihmisten kanssa toimeen. Mitään lööppiotsikoita et sinäkään kyllä elämästämme saisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä kyllä tunnista itseäni Rauhalan tarinoista, vaikka kotini olikin vanhoillislestadiolainen... Mutta kyllähän maailmaan tarinaa mahtuu :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon, että Rauhalan menestyminen perustuu paljon kirjojen aiheeseen. Kansa saa, mitä se on toivonut ja kriitikot kiittelevät. Tältä tämä näyttää ulkoapäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mikä näyttää ja millaiselta?

Olen vanhoillislestadiolaisesta kodista ja olen kasvanut koti, uskonto ja isänmaa -arvomaailman pohjalta ja en pidä sitä mitenkään erikoisena. Niillä opeilla olen pärjännyt hienosti elämässä, ja en antaisi elämästä mitään pois. Näillä arvoilla kasvatetaan vielä edelleen suurin osa maapallon ihmisistä. Täällä Pohjolassa nämä arvot alkavat olla historiaa ja se kyllä näkyy monissa asioissa vaikeuksina. Tosin onneksi vielä yli 70 prosenttia kuuluu kirkkoon ja on aika isänmaallista porukkaa. Kodit alkavat olla aika hajallaan valitettavasti, koska koti on merkittävä demokraattisen yhteiskunnan peruspilari. Niin kauan, kun meillä on maailmassa elämän kiintopisteitä ja osaamme, ja pidämme niistä kiinni, voimme elää vakaassa ympäristössä. Kun nämä kiintopisteet alkavat hämärtyä, tahtoo se elämän polkukin vähän kadota ja silloin ollaan ihmisinä ja ihmiskuntana menossa väärään suuntaan.

"Synninkantajilla" ja vastaavilla kirjoilla on helppo rahastaa niitä ihmisiä, jotka eivät itse osaa arvioida olemassaoloaan ja ovat kiinnostuneita toisten elämästä enemmän kuin omastaan. No, laittajalle on sijaa monessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Synninkantajalla on hyvä mahollisuus voittaa palkinto. Yleensähän se Finlandia-voittokirja on sellainen, jota ei jaksa lukea 30 sivua enempää (lukuunottamatta Puhdistusta ja Uunia).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmin tapa menestyä tässä maassa on solvata uskovaisia, varsinkin lestadiolaisia. Siitä kriitikot ja koko kansa aivan villiintyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä esitys tämä nyt sitten oli, että oikein tuli "perkele" mieleen?

Perkele tunnetaan pahoilaiseen liitettävänä sanana eli mitä paholaista tässä sitten oli, että on ehdokas. Eikö pitäisi olla iloissaan ja ajatella kaikkea hyvää. No, ihmismieli on ympyrä eli hyvä ja paha ovat todella lähellä toisiaan. Kun yrittää tehdä hyvää, voikin tehdä jollekin pahaa ja jne., riippuu mistä katsoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolle samalle jumalalleen antoi kiitoksen kirkkovaltustossakin oleva naapurin isäntä,kun hyvä hillapaikka löytyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taseet työttömänä

Maailmassa on ainoastaan kaksi täysin varmaa asiaa: aurinko nousee idästä ja tenava haukkuu hallitusta. Avaappas kerran... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image