Kulttuuri

Oululainen maalasi Edelfeltin teoksia

Kulttuuri 23.10.2004 0:00
Riitta Mäkelä
Pariisin maailmannäyttelyssä 1900 Suomen paviljonki oli tulvillaan taidetta seiniä ja kattoa myöten. Sisätilaa friisinä kiertävistä panneau-maalauksista oli yksi Suomen osaston organisaattorin, Albert Edelfeltin (1854-1905) Näköala Haikon yli (1899).

Samojen aikojen kirjeissään äidilleen Edelfelt valitti jatkuvaa kiirettä monien töittensä takia. Edelfelt ratkaisi aikaongelmia vanhojen mestarien tapaan. Nuoret apulaiset saivat tehdä työt, mestari viimeisteli ja signeerasi.

Kirjassa Edelfelt - Matkoja, maisemia ja naamiaisia Ville Lukkarinen viittaa Edelfeltin elämäkerran kirjoittaja Bertel Hintzen tietoihin, joiden mukaan Näköala Haikon yli -maalauksen avustajana on ollut Sigrid Lehrbäck.

Teos on toisinto samannimisestä teoksesta. Hintze sanoo toisintoa koristeelliseksi. Kumpikin maalattiin Haikossa syyskesällä 1899, jälkimmäinen Teollisuushallituksen tilauksesta Suomen paviljonkiin maailmannäyttelyyn.

Maalaukset poikkeavat siten, että jälkimmäisessä yläreunan metsämaisema avautuu salmiksi. Lukkarinen tulkitsee avautumisen väyläksi maailmaan, modernin teollisuuden ja ulkomaanmerenkulun symboliksi.Avustajana aikaisemminkin


Mutta Sigrid Lehrbäck avusti Albert Edelfeltiä jo 1897. Edelfelt maalasi kenraalikuvernööri, kreivi P. Suvalovin muotokuvaa Varsovassa ja Pariisissa keväällä 1897. Hintzen mukaan teos "viimeisteltiin Helsingissä syks. 1897 neiti Sigrid Lehrbäckin avustaessa".

Sigrid Lehrbäck avusti Edelfeltiä myös keisari Nikolai II:n muotokuvan toisinnon tekemisessä. Työn oli tilannut Suomen Senaatti ja Hintzen mukaan "on maalannut pääasiallisesti nti Sigrid Lehrbäck kev. 1898 Ateneumissa(...)" Maalaus on vuodesta 1921 lähtien ollut Kansallismuseossa Helsingissä.Vähän tunnettu


Sigrid Lehrbäck (1876_1923) oli kotoisin Oulusta. Hänen isänsä oli lastinmittaaja Anders Lehrbäck ja äitinsä Margareta Suutari.

Lehrbäck opiskeli 1890-luvun lopussa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Taideteollisessa keskuskoulussa sekä Pariisissa. Hän osallistui Suomen Taiteilijain näyttelyihin 1899-1907. Näyttelyarviot ovat myönteisiä: "viehättäviä akvarelleja", "teknisesti taitavia", "lumilakeuksien väripintoja".

Lehrbäck toimi opettajana 1900-18 Taideteollisessa keskuskoulussa, mutta sairaus keskeytti uran. Hän avioitui 1914 Gustav Valdemar Lehtisen kanssa ja heillä oli adoptiolapsi.

Lehrbäckin teoksista tiedetään vähän. Suomen Käsityön Ystävät osti 1908 taiteilijan suunnitelmapiirroksia. Ateneumin kokoelmiin kuuluu maalaus Ateneumin kuvanveistosali. Lehtiarvioiden kuvaamista teoksista ei liene enempää tietoja.Edelfeltin löytö


Ernst Nordströmin Svenska Presseniin kirjoittaman muistokirjoituksen mukaan Albert Edelfelt oli kiinnittänyt huomiota Sigrid Lehrbäckin kykyihin ja kannustanut häntä.

Nordström mainitseekin Lehrbäckin huomattavimpina teoksina Nikolai II:n muotokuvan ja Haikon ulapan Pariisin maailmannäyttelyä varten.

Taidemaalari Väinö Hämäläisen (1876-1940) lahjoituskokoelma Kuvataiteen keskusarkistolle sisältää ryhmävalokuvan, jossa on yhtenä Sigrid Lehrbäck. "Suomen Taideyhdistyksen Maalaus-Atelierin" henkilöistä viehättävä Sigrid Lehrbäck seisoo ylärivissä oikealla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image