Kulttuuri

Oululainen 19-vuotias Niilo Korsulainen sävelsi baletin musiikit muun työn ohella – ensimmäiset sä­vel­lys­ko­kei­lut syntyivät 14-vuotiaana

Niilo Korsulainen käyttää sävellystyössään tietokonetta. Näytöllä on katkelma Saivon partituurista. KUVA: Teija Soini
Kulttuuri 25.4.2019 10:23
Elina Ursin

Oululaisen Niilo Korsulaisen, 19, säveltämässä Saivo-baletissa on kaikuja Mozartin ajan klassismista.

Loppuvuodesta 2017 Niilo Korsulainen, 19, sai koreografi Alexandra Tigerilta mieluisan pyynnön säveltää balettiteos Saivoon musiikkia. Ensin puhe oli muutaman tanssikohtauksen säveltämisestä, mutta parempi ratkaisu Korsulaiselle oli säveltää koko baletti.

Puolitoista vuotta myöhemmin Korsulainen esittelee viime vuoden puolella valmistunutta sävellystään tietokoneen ruudulta. Takana on satoja tunteja työtä ja koossa useista kohtauksista koostuvan Saivo-baletin partituuri, yhteensä 50 minuuttia ohjelmallista musiikkia.

Puristus on ollut työläs, koska musiikki balettiin syntyi kaiken muun työn ohella. Viime keväänä Korsulainen valmistui ylioppilaaksi, teki musiikkipiston päättötutkinnon pääaineena piano sekä onnistui Sibelius-Akatemian pääsykokeissa.

Saivossa, kuten kaikissa näyttämöteoksissa, musiikki palvelee draamaa. Tilanne on nuorelle säveltäjälle uusi, koska Korsulainen on säveltänyt tyystin toisenlaista musiikkia.

Baletin käsikirjoitus ja koreografia olivat jo olemassa, kun Korsulainen aloitti säveltämistyön.

– Minulle oli helpompi visioida ja säveltää tunnelmaan sopivaa musiikkia, kun koreografia oli valmis ja kohtausten pituus tarkasti tiedossa.

Koska musiikki elää ja muuttuu kokonaisuuden mukaan, Korsulainen joutui tekemään työssään myös kompromisseja, esimerkiksi lyhentämään säveltämiään osia.

– Valmiin musiikillisen kaaren typistäminen oli työlästä, mutta myös opettavaista. Jos mitään rajoituksia ei olisi ollut, musiikki olisi rönsyillyt vapaasti. Toisaalta näyttämöteoksessa kaikkea ei tarvitse kertoa musiikin keinoin.

Korsulaisen työtä on helpottanut baletin säveltämiseen myönnetyt kolme apurahaa, yhteensä 6 000 euroa.

– Apurahat ovat toimineet lisäkannustimena sävellystyössä.

Ensimmäiset sävellyskokeilut Korsulainen aloitti neljätoistavuotiaana. Nuoresta iästään huolimatta Korsulainen on säveltänyt muutaman tilausteoksen ja edennyt sävellyskilpailussa finaaliin. Valmiita opusnumeroita on 26, Saivo on opusnumero 23.

– Sävellyksellisiltä lähtökohdiltani olen melodis-motiivinen uusklassisti, ja tavoitteeni on viedä Mozartin ilmaisukeinot kohti omaa subjektiivista sävelkieltäni. Tarpeen mukaan ilmaisen itseäni vaikkapa Rautavaaralta, Debussyltä ja Prokofjevilta perityin harmonioin, mutta en kaihda puhdasta klassis-romanttista tonaliteettiakaan.

Vuoden vaihteessa valmistunut toinen sinfonia on hyvä esimerkki Korsulaisen sävelkielestä ja Mozart-vaikutteista.

Koskainspiraatio voi iskeä varoittamatta, Korsulaisen mukana kulkee nuottivihko. Melodiapätkät tallentuvat nuottiviivastolle lyijykynällä.

Toisinaan säveltäjä improvisoi sävellystensä melodia-aiheita pianolla. Pianistille soinnullinen ajattelu auttaa hahmottamaa sävellyksen vertikaalista kulkua eli orkesterin useita samanaikaisen tapahtumia. Kuitenkin suuri osa sävellystyöstä tapahtuu tietokoneen ääressä kotona.

– Sävellän Musescore-tietokoneohjelmalla. Istumalihakset ovat siinä työssä koetuksella.

Saivon Korsulainen on säveltänyt myöhäisajan klassisen orkesterin kokoonpanolle. Esityksessä musiikki tulee ääninauhalta.

– Olen täydentänyt orkesteria harpulla ja lisännyt kaksi käyrätorvea. Kokoonpano on klassiselle ajalle epätyypillinen, mutta teoksen modernimmat kohdat saavat pontta vaskista.

Saivon musiikissa kuuluu klassismin vaikutus, mutta jo alkupuolella välähtää sävelaihe, joka on tuulahdus tyylin ulkopuolelta.

– Kuvastan sävelaiheella baletin käsikirjoituksessa ilmenevää mystiikkaa; on meidän maailma ja tuonpuoleinen maailma järven pohjalla.

Balettiteos Saivo perustuu muinaisen pyhän paikan, Pakasaivo-järven myyttiin. Pakasaivo on syvä jyrkänteiden ympäröimä rotkojärvi, ikivanha pyhä paikka Muoniossa. Järven pohjan aukosta uskottiin päästävän kuolleiden asuinsijoille ylösalaiseen saivokansan maailmaan. Pakasaivon pinta- ja pohjavesi eivät sekoitu ja pohjaveden hapettomuus säilyttää kaiken sinne uponneen koskemattomana. Saivojärven vertauskuvallinen rooli balettiteoksessa on sen lähtökohta.

Oulun ammattikorkeakoulussa siviilipalveluksen viimeisiä kuukausia suorittava Korsulainen on toiminut apuopettajana musiikinteoriassa ja säveltapailussa sekä toiminut oppilaskonserteissa säestäjänä.

Syksyllä opinnot jatkuvat Sibelius-Akatemiassa, pääaineena sävellys- ja musiikinteoria.

Haaveen konserttipianistin urasta Korsulainen on haudannut ajat sitten, ja säveltäminen on vienyt voiton.

– Säveltämisessä minulla on vielä paljon opittavaa. Klassismin sävellystekniikka ja Mozart-tyyli ovat hyvin hallussa, mutta haluan löytää tyyliin uusia, modernimpia sävyjä. Tavoite on päästä kiinni aikakauden esitys- ja kulttuurikonventioihin juuria myöten.

Niilo Korsulainen

19-vuotias oululainen säveltäjä.

Ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta 2018.

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus, opettajat Tapio Tuomela sävellys ja Olli Väisälä satsioppi, 2017–2018.

Oulun konservatorio, musiikkiopistotaso, piano, opettajat Samuli Seppänen, piano ja Sakari Raappana kenraalibasso, kontrapunkti, jazzteoria

Sävellyksen mestarikurssi, opettaja Markus Fagerudd, Uuden musiikin lokakuu 2017.

Teoksia: Saivo Op. 23, tilaustyö, Tenho–Nunc floret mendacium Op. 21, tilaustyö, kantaes. Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum, Puhallinkvintetti Auriga, 2017, Allegro jousitriolle B-duuri Op. 20, kantaes. Oulu Sinfonia, Uuden musiikin lokakuu 2017, Adagio ja fuuga jousikvintetille fis-molli Op. 18, kantaes. Kymi Sinfonietta, radiointi YLE, 2017.

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu, 3. palkinto 2017.

Suomen kulttuurirahaston apuraha Saivo-baletin säveltämiseen vuonna 2018.

Greta ja William Lehtisen säätiön apuraha Saivo-baletin säveltämiseen vuonna 2018.

Majaoja-säätiön apuraha Saivo-baletin säveltämiseen vuonna 2018.

Saivo-baletin kantaesitys on 15.5. kello 19 Valveella Oulussa. Tanssijoina on Lenninsiiven tanssikoulun aikuisbalettiryhmä. Muut esitykset perjantaina 24.5. kello 19 sekä lauantaina 25.5. kello 15 ja 17.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image