Kulttuuri

Oulu Sinfonian konsertin vieraileva ka­pel­li­mes­ta­ri opiskelee paraikaa myös he­li­kop­te­ri­len­tä­jäk­si – "Rakkauteni lentämiseen ymmärsin vasta hiljattain"

Jessica Cottis on päättyvällä syyskaudella johtanut muun muassa BBC:n Proms-festivaalilla ja Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa. KUVA: Vikki McCraw
Kulttuuri 5.12.2019 8:34
Esko Aho

"Korkealle nousemisessa on erityinen viehätyksensä. Moottoreiden metelin keskellä minulle tulee ihmeellinen rauhan tunne", sanoo Jessica Cottis.

Tänään torstaina, itsenäisyyspäivän aattona Oulu Sinfonian konsertissa on ajankohtaan sopiva ohjelma: Jean Sibeliuksen Finlandia ja Satu sekä Kalevi Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi (2010).

Konsertin johtaa australialaissyntyinen Britannian ja Australian kaksoiskansalainen Jessica Cottis. Lyömäsoitinsolistina esiintyy saksalainen taituri Alexej Gerassimez.

Cottisilla on niin paljon kysyntää maailmalla, että hänen saamisensa lyhyen ajan sisällä toista kertaa Ouluun oli kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

– Ensinnäkin pidän kylmästä säästä (naurua). Jokaisella orkesterilla on oma persoonallisuutensa ja pidän oululaisten tavasta työskennellä. Meillä oli viime vuonna erittäin hieno viikko yhdessä. Orkesteri reagoi kaikkeen herkästi. Jos pystyn auttamaan muusikkoja soittamaan mahdollisimman hyvin, tilanne on minunkin kannaltani antoisa.

– Johdankin aina mieluiten paikoissa, joissa musiikin tekeminen merkitsee yhteistä kokemusta orkesterin, yleisön, ehkä koko kaupungin kanssa. Siitä kasvaa elämälle merkitystä. Ei ole mitään väliä, onko soittajana tai kapellimestarina nainen vai mies.

Suomen-kantaesityksensä Ahon lyömäsoitinkonsertto sai elokuussa 2012 Luosto Classic -festivaalilla Sodankylässä. Tuolloin solistina soitti englantilainen Colin Currie.

Sieidin maailman kantaesitys oli tapahtunut saman vuoden huhtikuussa Lontoossa.

Konserton tilaaminen oli alunperin Currien ajatus. Mukaan lähtivät Lontoon filharmoninen orkesteri, Luosto Classic ja Göteborgin sinfoniaorkesteri.

Sieidi on saamen kieltä ja tarkoittaa seitaa. Säveltäjän mukaan konserttoa ja hänen Luosto-sinfoniaansa (nro 12, 2002–2003) yhdistää pohjoinen shamanistisuus. Konsertossa on arabialaisiakin sävyjä itämaisten soittimien takia.

Kaikki yhdeksän soolosoitinta ovat näkyvillä lavan etuosassa ja solisti käsittelee niistä vain yhtä kerrallaan.

– Teos vie kuulijansa ihmeelliselle, mukaansa tempaavalle ja vangitsevalle matkalle, jonka päämäärää ei voi alussa arvata, sanoo Cottis.

Jessica Cottisin ansioluettelo on harvinaisen pitkä ja monipolvinen.

Paitsi että hän on soittanut trumpettia, käyrätorvea, pianoa ja urkuja, valmistunut Colin Mettersin ja Colin Davisin opein kapellimestariksi Lontoon Kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta, johtanut kansainvälisesti nimekkäitä orkestereita, opiskellut lakia Lontoon yliopistossa ja on innokas perhosharrastaja, hän suorittaa parhaillaan myös helikopterilentäjän lupakirjaa.

Cottisin innostus lentämiseen on peräisin hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan, jolloin viisilapsisen sotilasperheen diplomaatti-isä toimi Australian sotilasasiamiehenä eri puolilla maailmaa.

– Synnyin Australian armeijan lentotukikohdassa, joten pienestä pitäen sain lähikosketuksen helikoptereihin ja lentokoneisiin. Haaveilin urasta joko musiikin tai luonnontieteiden parissa, mutta rakkauteni lentämiseen ymmärsin vasta hiljattain.

– Korkealle nousemisessa on erityinen viehätyksensä. Moottoreiden metelin keskellä minulle tulee ihmeellinen rauhan tunne.

Kuvia kotimaasta

Oulu Sinfonia kapellimestarinaan Jessica Cottis.

Solistina Alexej Gerassimez, lyömäsoittimet.

Kalevi Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi.

Jean Sibeliuksen sävelrunot En saga (Satu) op. 9 ja Finlandia op. 26.

Madetojan salissa Oulussa 5.12. kello 19.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image