Kulttuuri

"Oot hei kaunis, syys sinua kiehtoo"

Kulttuuri 22.2.2002 12:17 | Päivitetty 22.2.2002 12:18
STT
Alivaltiosihteeristä paremmin tunnetut Simo Frangén ja Pasi Heikura julkaisivat palindromipäivän (20. 2. 2002) kunniaksi kokoelman palindromirunoja.

Moni muistaa äidinkielen tunneilta ilmaisut ”saippuakauppias” ja ”innostunut sonni”. Ne ovat palindromeja, siis tekstejä, jotka ovat samanlaisia etu- ja takaperin luettuina.

Simo Frangén ja Pasi Heikura ovat eittämättä Suomen tunnetuimmat palindromiharrastajat. He ovat lausuneet ”viikon virallisia palindromeja” radiossa jo toistakymmentä vuotta.

Ensimmäinen palindromirunokirja Retki - dikter ilmestyi 1991, ja nyt sen seuraaja Aito idiotia (Otava) näkee päivänvalon.

"Meillä on käynyt mahtava tuuri. Olemme saaneet juhlistaa palindromivuosia 1991 ja 2002 oikein kirjalla. Tänä vuonna teoksemme julkaistaan vielä palindromipäivänä 20. 2. Kolmatta kokoelmaa voimme työstää rauhassa, sillä seuraava palindromivuosi on 2112", Simo Frangén toteaa.

Frangén ja Heikura aloittivat sanoilla leikittelyn opiskeluaikoinaan, koska luennoilla oli tylsää. He toteavat, ettei uutta kirjaakaan olisi syntynyt ilman Tampereen yliopiston tarjoamaa kimmoketta.

"Näpräsimme aluksi sananmuunnosten kanssa, mutta sitten törmäsimme muutamaan palindromiin. Siirryimme heti niihin, koska ne tarjoavat laajempia mahdollisuuksia", Heikura sanoo.

Aito idiotia sisältää sekä uutta että vanhaa tuotantoa. Runot pohdiskelevat maailmaa tyylillä, jossa yhdistyvät eriskummallisuus ja komiikka. "Haluan myös huomauttaa, että alatyylin välttäminen on ollut meille aina tärkeää, jopa sananmuunnosaikoina. Uudestakaan kirjasta ei löydy mitään karkeuksia", kertoo Simo Frangén.

Palindromien laatiminen ei ole helppoa. Alivaltiosihteerin kolmas jäsen Jyrki Liikka ei kuulemma kirjoita niitä kuin aseella uhattuna, eikä silloinkaan pitkään.

Frangén ja Heikura käyttävät yhteen palindromiin yleensä muutamia tunteja. Palindromeja on kirjoitettu alkuun luennoilla ja nyttemmin muun muassa ravintoloissa sekä paikoissa, joissa joutuu odottamaan. Miehillä on jo rutiinia, mutta inspiraatiotakin tarvitaan.

"Hienoimpia palindromimuistojani on se, kun seisoin bussipysäkillä ja tulin kyytiä vartoessani luoneeksi ihan hetkessä palindromin ’Oot hei kaunis, syys sinua kiehtoo.’ Se on edelleen suuria suosikkejani", Frangén hehkuttaa.

Myös Pasi Heikura muistaa yhden erityisen suuren voiton. Siihen tosin tarvittiin paljon enemmän aherrusta. "Olin pitkään ajatellut, että erisnimeä Trinidad on mahdoton tunkea palindromiin. Lopulta, noin vuoden ahertamisen jälkeen, sain sen kuitenkin onnistumaan. Tyydytys oli valtaisa", hän toteaa.

Palindromin tekeminen aloitetaan yleensä keskeltä, yhdestä sanasta. Koska tekstin joutuu rakentamaan kahteen suuntaan yhtä aikaa, huomio kiinnittyy sanoihin ja jopa yksittäisiin kirjaimiin. Itse aihe muotoutuu vasta palindromin valmistuessa.

"Palindromeista voi todella sanoa, että kieli vie tekijää. Totta kai aiheen suhteen voi tehdä jonkinlaisia valintoja, mutta mahdollisuudet ovat kuitenkin aika pienet", Frangén sanoo.

Kaksisuuntaisuuden ehdoilla toimittaessa myös tyylistä muotoutuu aivan omanlaisensa. "Kun katselen uuteen kirjaan päätyneitä palindromejani, huomaan niiden sisältävän tyyliä, jota en missään muualla käytä. En ehkä edes osaisi tehdä suorassa tekstissä sellaisia sanavalintoja, joita palindromit luonnostaan tuottavat", Frangén toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
40
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
26
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
22
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image