Kulttuuri

Olisiko kärkkäristä Unescon listalle? Tällainen hakemus voisi olla

Kärkkäri tarjotaan oikeaoppisesti sinapin ja sipulin kanssa. Ketsuppi ei kuulu kärkkärin kylkeen. Kuvassa kärkkäriä tarjoilee Höyhtyän grillin myyjä Saana Murto. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 14.3.2018 8:18 | Päivitetty 14.3.2018 10:01
Anne Helaakoski

Kaleva laati kuvitteellisen ilmoituksen oululaisesta perinneherkusta Elävän perinnön wikiluetteloon, josta kärkkäri voisi ponnistaa koko maailman huulille.

Suomalaista saunomista ollaan kovaa vauhtia viemässä ehdolle Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloihin.

Kansainvälisessä luettelossa on jo muun muassa italialainen pizza ja belgialainen olut. Niiden rinnalle sopisi mainiosti oululainen perinnepikaruoka kärkkäri.

Ennen maailmalle pääsyä kärkkärillä on kuitenkin muutama porras kuljettavana. Tällainen voisi olla Unescon luetteloon pääsyn ensimmäinen askel, eli kärkkäri-ilmiön ilmoittaminen Elävän perinnön wikiluetteloon.

Ilmoitus on laadittu Museoviraston ohjeiden mukaan.

Ilmiö: Oululainen kärkkäri

Sijainti: Oulu, Pohjois-Pohjanmaa, Suomi

Asiasanat: perinne, grillikulttuuri, katuruoka, yöelämä, pikaruoka, oululaisuus

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Oululaiset ja lähialueiden asukkaat, opiskelijat ja muut tullista tulleet.

Perinteen harjoittaminen

Kärkkäri on hyvin oululainen pikaruoka, jota ei muualla Suomessa juuri ole tarjolla. Kärkkäriperinnettä harjoittavat oululaiset ja kaupunkiin kotiutuneet, nostalgiaa kaipaavat ex-oululaiset, kärppäpeleissä kävijät, yöllistä hiukopalaa havittelevat.

Perinteen taustaa ja historiaa

Oululainen perheyhtiö Kotivara on valmistanut kärkkäriä vuodesta 1956 saakka. Aluksi sitä kutsuttiin aamiaismakkaraksi tai erikoisaamiaiseksi, koska sitä syötiin nakkikioskilla lähes aamutuimaan.

Siansuoleen valmistetussa makkarassa on olennaista ohraryynien ja naudanlihan käyttö. Kärkkäri ei ole grillimakkara, ryynimakkara tai nakki, vaan ihan omanlaisensa käristemakkara, kärkkäri, joka valmistetaan oikeaoppisesti öljyssä hiljaa hauduttamalla. Lisukkeena nautitaan vain sinappia ja hakattua sipulia. Sopivaksi kärkkäriannokseksi on määritelty kaksi ja puoli.

Vuonna 2003 kärkkäri oli uhattuna, kun valmistaja säästösyistä aikoi lopettaa sen valmistuksen. Loppumisuhka synnytti kansanliikkeen, jonka ansiosta kärkkäri säilyi ja on siitä asti ollut suorastaan yhtiön imagotuote.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Kärkkäriin tutustuu aina vain uusi oululaissukupolvi esimerkiksi jääkiekko-otteluiden tauoilla tai viimeistään tultuaan illanviettoikään.

Perinteen tulevaisuus

Kärkkäri on juurtunut oululaiseen grilliruokaperinteeseen ja sitä myydään monissa grillikioskeissa. Usein se on grillien suosikkituote. Viime vuosina myös jotkut lounasravintolat ovat ottaneet makkaraksi vähärasvaisen kärkkärin listoilleen.

Kärkkärin haasteena on jo vuosikymmeniä ollut hampurilaisten ja kebabien vyöry sekä pikaruokaketjut.

 

Jutun kuva on vaihdettu kello 10.01: Uudessa kuvassa kärkkäri tarjoillaan oikeaoppisesti sinapin ja sipulin kanssa. Aiemmassa kuvassa ollut ketsuppi ei kuulu kärkkärin seuraksi.

Lue lisää 14.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Makunsa kullakin. Eräässä tapahtumassa oli pelkästään kärkkäreitä makkarakopilla. Eipä ollut kysyntää. Roskapöntössä oli paljon nuita yhdesti haukattuja makkaroita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärkkärin lihan alkuperä on EU, eli ei edes kotimaista lihaa. Tämä on aika kiusallinen asian niinkin paikalliselle "lähi"tuottelleelle. Asiaan korjaus ja kyllä olisi ideaa! Toinen mikä tuli mieleen niin vkl-öiden nakkikiska Rotuaarilla jo kauan myynyt grillimakkaraa kärkkärinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuuta turha perätä, mistä halvimmalla saavat siitä valmistavat eli vmaksimaalinen voitto pääasia. Ja muutenkin suomalaiset makkarat umpisurkeita Lidlin oikeisiin lihamakkaroihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako kärkkäriä Oulun kauppahallista? Valmiiksi grillattuna tai 500g kylmäpakkauksessa?
Miksei Oululaista kärkkäriä ole Oulun seudun markettien lämpökaapissa? Tampereen Mustaamakkaraa näyttää olevan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärkkäri tarjoillaan suoraan pannulta paahdettuna, eikä mistään lämpökaapista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saa ostaa. Pyydä kauppaa tilaamaan kärkkäreitä tukusta tai Kotivaralta 5kpl/500g tai 10kpl/1kg makkarapaketti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aito Oululaine kärkkäri tarijoillaan pelekästään sinapila!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin arvattu. Perinteiseen kärkkäriin kuuluu ehdottomasti sinappi ja sipuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käristemakkara ehdottomasti Unescon listalle. Meidän kaupunginjohtaja voi pyytää Suvi Lindenin viemään asia eteenpäin, ja maaliin saakka. Kaupunki voi maksaa Lindenille kertakorvauksen, itse ajattelin ehkä noin 80.000 euron suuruista kertakorvausta Kärkkäriprojektista, + matka- ja päivärahat luonnollisesti päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan lämpimästi. Ehdottomasti paras ja näkyvin edustaja tähän projektiin. Kansainvälisesti tunnetuin oululainen valtavalla suhdeverkostolla varustettuna. Ehdottamasi korvaus on mielestäni hieman liian alhainen, mutta jos sen voi laskuttaa firman kautta ja nostaa osinkoina, niin sitten ei haittaa. Niin ja normaalit kulukorvaukset luonnollisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonniin, tuossa alakaa olla jo riittävästi sinappia.

Hei kattokaapa muutkin grillit mallia! Just te jokka laitatte hyvä jos ruokalusikallisen sitä sinappia. Se on lähinnä rienausta semmonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko vaikka Frankfurter tai Bratwurst. Rössypottu vois olla vaikka Mojakka. Mämmi vaikka Easter Pudding.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tämä Unescon lista yksi suuri huuhaalista jolla ei kyllä ole mitään oikeaa merkitystä eikä sitä tule arvostaa. Meinasivat samaiselle listalle laittaa nuo Oulujoen järkyttävät betonirumilukset ja nyt sitten heti perään kärkkäri samalle listalle. On siinä meillä melkoinen lista. Ei mitään tasoa tahi arvokkuutta. Kärkkäri kuuluu legendaariselle kaenkky-listalle kärkipäähän, mutta ei millekään muulle listalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Oulun hotellien listalla tai aamiaisella tarjolla Kärkkäriä? Tampereella saa joissain hotelleissa paikallista Mustamakkaraa ja Lappeenrannassa paikallista Vetyä ja Atomia. Olisihan se Oulussa myös mukava tarjota paikallinen ruoka erikoisuus hotellien vieraille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahdesti olemme miehemme kanssa kyseistä tuotetta maistaneet, mutta roskiin menivät. Totesimme, että täällä Länsi-Suomessa leipä-että makkarakulttuuri on suomen huonointa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image