Kulttuuri

Ohjaaja Juha Hurme haastaa teatterin ystävät – vaella viisi vuorokautta Lapin erämaassa

Ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme on muun muassa Hailuodon teatterifestivaalin takana. KUVA: Teija Soini/arkisto
Kulttuuri 27.8.2013 9:41
Riikka Tuomivaara

Juha Hurme vastaa puhelimeen junassa jossain Kemin ja Tornion välimaastossa.

Ohjaaja on innoissaan uudesta projektistaan. Se on hänen mukaansa maailman hauskin idea.

”Kukaan muu ei keksi tällaista, ja olen nyt aivan sikaylpeä”, sanoo mies, joka on muun muassa Hailuodon teatterifestivaalin takana.

Tällä hetkellä Tampereella asuva Hurme on ollut perustamassa Yövieraat-teatteria ja Nälkäteatteria sekä toiminut Ylioppilasteatterin, Rauman kaupunginteatterin ja Teatteri Telakan taiteellisena johtajana.

Mutta nyt on tulossa jotain ihan muuta.

Näytelmä pohjaa Samuli Paulaharjun tarinaan

Hurme on matkalla kohti seuraavan näytelmänsä esityspaikkaa, Muonion Pallastunturin Hannukurua. Elokuussa 2014 toteutettava Operaatio Paulaharju on osa Hailuodon festivaalin toimintaa ja ohjelmistoa, vaikka se toteutetaan neljä viikkoa varsinaisen Hailuodon festivaalin jälkeen ja keskellä Lapin erämaata.

Pohjatarinan tarjoaa Oulussa vaikuttanut puuseppä, valokuvaaja, kuurojenkoulun opettaja, tutkija ja kirjailija Samuli Paulaharju (1875–1944). Paulaharju teki merkittävän työn kansanperinteen kerääjänä ja tutkijana.

Lisäksi hän julkaisi yhden puhtaasti kaunokirjallisen teoksen Tunturien yöpuolta vuonna 1934. Sen viittätoista novellia Hurme joukkoineen aikoo esittää eri Lapin tuntureissa joka elokuu seuraavan viiden vuoden ajan.

”On todella harmi, että teoksen kunnioitus ei ole levinnyt laajempaan ymmärrykseen. Olen kelaillut 20 vuotta, miten sen hienouden voisi tuoda teatterillisesti esille.”

Tunturit ainoa vaihtoehto miljööksi

Tunturien yöpuolta -teoksen novellit sijoittuvat erämaahan ja öiseen aikaan. Paulaharju on sisällyttänyt tarinoihin yliluonnollisia ja kauhukirjallisia elementtejä kummituksineen ja Lapin noitineen. Siksi tunturit ovat Hurmeen mielestä ainoa oikea ja kyllin kunniallinen paikka esityksille.

Nähdäkseen Operaatio Paulaharjun ensimmäisen näytelmän on vaellettava vähintään viisi vuorokautta erämaassa. Hetasta esityspaikalle on matkaa 25 kilometriä ja Pallakselta 27. Esitys on ilmainen.

”Haluan irrottaa teatterin kaupallisesta ketjusta. Kaikki on hirveiden tuotantopaineiden alla, kaikki kaupallistuu ja se on väärä periaate.”

Näytelmän lisäksi Operaatio Paulaharju sisältää talvikaudella Oulussa järjestettäviä Paulaharju-seminaareja ja muita aiheeseen liittyviä tapahtumia.

Lue lisää 27.08.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hieno idea, Paulaharjun kertomukset ovat loistavia. En löytänyt tarkempaa aikataulua. Tietääkö kukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin mukaan, mutta aika on hankala. Olisin valmis haastaa itseni kaikkeen tän projektin tiimoilta, hauskin ja haastavin idea milloinkaan. Toivottavasti löydän ajan tälle projektille.Sitä odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska idea! Mukavasti vaellellen kummasta tahansa päästä lähtien menee Hannukurulle aikaa noin vuorokausi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno idea!

Mutta ei Hetta-Pallas -reittiin mene "vähintään viittä vuorokautta". Kolme päivää olisi lähempänä. Hurjimmat ovat juosseet sen jopa vuorokaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetta-Pallas on juostu alle 10h useasti... jos meno on 25-27km ei siihen tarvi kuin kolme neljä tuntia eli päiväreissu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on jotenkin ajassa! Tutustun parhaillaan Sompion ja Koilliskairan historiaan ja nykyisyyteen. Tunnen jopa ihmisen, joka on vaeltanut vuorokausia Koilliskairassa - yksin. Ei Yksin. Voisin tempautua Hurmeen henkeen. Paulaharjuun täytyy tutustua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image