Kulttuuri

Neljäs kerta avasi Oulun teatterin näyttelijälle Mikko Korsulaiselle ovet oh­jaa­jao­pin­toi­hin, teat­te­ri­kor­kea­kou­lun pääsykokeet vaativat kovaa pai­neen­sie­to­ky­kyä – "Nyt on minun hetkeni"

Mikko Korsulainen päätti tulla Oulun kaupunginteatteriin näyttelijäksi kahdeksi vuodeksi 1997. Aikaa hurahtikin 22 vuotta. Korsulaisen voi vielä nähdä Pohjoisesta tulee -esityksissä Oulussa syksyn aikana, vaikka ohjaajan maisteriopinnot Teatterikorkeakoulussa ovat jo alkaneet. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 13.8.2019 21:32
Eeva Kauppinen

Oulun teatterin näyttelijä Mikko Korsulainen pääsi unelmaansa kohti, ohjaajan maisteriopintoihin Taideyliopistoon. Oulun teatterissa tie nousi välillä pystyyn ohjaustöiden osalta. – Pikku hiljaa alan viisikymppisenä sanoa ääneen, mitä oikeasti haluan. Nyt on minun hetkeni, hän toteaa.

Mikko Korsulainen pääsi tiukan seulan läpi ohjaajan maisteriopintoihin Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun. Näyttelijäksi hän valmistui samasta koulusta jo 1996, mutta lämpesi koko ajan myös ohjaamiselle.

– Pohdin jo silloin jopa linjan vaihtoa, hän kertoo.

Korsulainen on ohjannut Oulussa jo paljon ja monenlaista. Viimeksi kaksi Lasse-Maijan etsivätoimistoa Oulun teatteriin ja oopperan Prinsessa ja villijoutsenet Oulun musiikkijuhlille.

– Näen sen ison kuvion. Olen kulkenut tosi pitkän tien. Olen ehkä pikkuisen pitänyt kynttilää vakan alla. Siksi olen niin onnellinen, että unelma nyt toteutuu koulutuksen kautta.

Varomisen syyt ovat henkilöhistoriallisia, hän toteaa. On pitänyt oppia pitämään muiden tarpeista huolta ennen omiaan.

– Pikku hiljaa olen alkanut sanoa ääneen, mitä oikeasti haluan, ja tehdä päätöksiä sen pohjalta. Tämä matka on ollut tietoiseksi tulemista omasta itsestään ja omista syvimmistä tarpeistaan. Nyt on minun hetkeni. Mikko, älä näpertele! Korsulainen komentaa itseään.

Välikarsinnoissa kuin ase ohimolla

Teatterikorkeakoulun ovet ovat tiukat. Ohjaajan maisteriopintoihin pääsi sisään ainoastaan Mikko Korsulainen, vaikka hakijoita oli 15. Ainoastaan kolme heistä kutsuttiin ennakkotehtävien perusteella pääsykokeisiin.

– Toisen vaiheen jälkeen kaksi muuta karsiutui. Kolmannen ja neljännen vaiheen – eli viisi päivää – olin ainoana maisterihakijana kokeissa jäljellä, hän kertoo.

Ohjaustehtävät ovat pääasiassa yksilötehtäviä, osa ryhmätöitä.

– Silloin työskenneltiin kandidaattihakijoiden kanssa yhdessä. Välillä ohjattavana on ammattinäyttelijöitä, välillä muu ryhmä toimii "marsuina".

Lisäksi nelivaiheisiin pääsykokeisiin kuuluu useita välikarsintoja.

– Koko ajan on ase ohimolla. Se vaatii hirveää paineensietokykyä.

Pääsykokeen viimeinen ohjaustehtävä oli Anja Hillingin teosSurun musta eläin.

– Valintaraati haluaa nähdä läpi kokeiden, kuinka hakijan oma ajattelu konkretisoituu näyttämölle. Tässä puolen tunnin mittaisessa ohjaustehtävässä pyysin ammattinäyttelijöiltä etukäteen anteeksi, että nyt on tulossa niin tiheä ja monikerroksinen kohtaus, että tulette tuntemaan itsenne marioneteiksi. Olen pahoillani, minä vaan haluan saada tämän kaiken nyt näkyväksi.

Tie on välillä noussut pystyyn

Mikko Korsulaisen ensimmäinen ohjaus Oulun teatterissa oli Vänmannin valintaan kuulunut liiketeatteriesitys Job Automation Group 2002. Sitten naapuri Minna Kuusisto bongasi Korsulaisen ohjaamaan farssin Linjat kuumina.

– Poikani Niilo leikki Kuusiston Minnan samanikäisen Jonaksen kanssa hiekkalaatikolla, kun Minna tuli kysymään, kiinnostaisiko ohjaaminen Oulun Työväen Näyttämölle.

Oulun teatterin sisällä kiinnitettynä näyttelijänä ohjaustöistä on pitänyt taistella. Tie on välillä noussut pystyyn.

– Nyt saan tehdä sitä, mihin tunnen suurinta intohimoa, Korsulainen hymyilee.

– Minulla on aika vahva kokemus repertuaariteatterissa työskentelystä, tekstilähtöisen teatterin tekemisestä. Aion opinnoissani keskittyä kaikkeen uuteen: nykyteatterin keinoihin, soveltavan teatterin mahdollisuuksiin, ritualistiseen teatteriin.

Onko ohjaaja edelleen teoksen auteur, vai onko teatteri muuttunut?

– Koulussa korostetaan tänä päivänä dialogisuutta, taiteidenvälisyyttä, moniäänisyyttä ja vuorovaikutustaitoja. Sieltä tulee vahvoja dramaturgi-ohjaaja -työpareja, jotka ovat jo kouluaikana hitsautuneet hyvin yhteen. Se kollegiaalisuus, joka koulutuksen aikana syntyy, kantaa todennäköisesti läpi koko elämän.

Moniäänisyys puuttunut ohjelmistosuunnittelusta

Korsulainen mielestä Oulun teatteri voisi asettaa standardinsa paljon korkeammalle ohjelmistosuunnittelussa, saavutettavuudessa, dialogisuudessa talon sisällä sekä ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

– Se suuri kysymys on, miksi tätä tehdään? Ohjelmistosuunnittelusta on puuttunut moniäänisyys. Taiteellinen ajattelu ja suunnittelu on kapeutunut, henkilöitynyt liikaa. Tänä päivänä teatterinjohtajan tehtävä on olla työyhteisölle ja taiteilijajoukolle mahdollistaja, jotta luova potentiaali saadaan täysimääräisesti käyttöön.

Korsulainen sanoo ihailevansa Mika Myllyahon tapaa johtaa Kansallisteatteria.

– Se talo on puhjennut kukkaan. Kansallisteatterissa taide on moniäänistä ja kurkottaa moneen suuntaan. Tiedän, että siellä taiteellinen henkilökunta saa ääntään kuuluville ja ideoitaan läpi. Toivon ja uskon, että sitä kohti myös Oulun teatteri on menossa.

Isä ja poika, Mikko Korsulainen ja Niilo lähtivät yhtä aikaa Helsinkiin muuttokuormalla Oulusta. Niilo Korsulainen aloittaa tänä syksynä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

– Reput selkään ja menoksi.

Mikko Korsulainen

Teatteriohjaaja, näyttelijä.

Syntynyt 1968 Kajaanissa.

Muutti juuri Oulusta Helsinkiin.

Perheeseen kuuluu aikuinen poika, Niilo.

Opinnot: Teatteritaiteen maisteri näyttelijäntyön koulutusohjelma Teatterikorkeakoulu 1992–1996. Aloittaa 2-vuotiset ohjauksen maisteriopinnot tänä syksynä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Kiinnitettynä Oulun teatterissa vuodesta 1999.

Useita ohjauksia Oulun teatterissa: muiden muassa Lasse-Maijan etsivätoimisto, hotellin arvoitus 2017, Lasse-Maijan etsivätoimisto, timanttien arvoitus 2016, Keinulauta 2014, Viiru ja Pesonen 2011. Jessika – vapaana syntynyt 2010.

Farsseja Oulun Työväen Näyttämöllä: Yksi mies, kaksi pomoa 2016, Teetä vaikka väkisin! 2014, Ranskalainen pyjama 2013, Tom, Dick ja Harry 2007, Raksilan iloiset rouvat 2007.

Muita ohjaustöitä: Prinsessa ja villijoutsenet -ooppera 2017, Sotalapsi 2015.

Luottamustoimet: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ohjelmistotyöryhmän jäsen 2019–2020. Oulun teatterin taiteellisen ohjausryhmän jäsen 2019.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä Mikko, pääset arvoisillesi kentille! Miksi olet edes täällä pysynyt, jos oikeasti olet noin kovasti halunnut olla muualla? Mutta nyt nousee reppu selkään ja uudet kohteet uusilla ohjeilla on edessä. Heippa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tosiaan, miksi? Jos ei näyttelijä pääse ohjaamaan, niin onhan se ammattilaisen väheksyntää, eikö totta? Vuosien varrella kuitenkin enemmän ja enemmän on sitäkin hommaa tullut, siltikin Oulu on ahdistanut ja ollut hankalaa ja senmoista. Onko sopimuksissa nykyään joku pakkolauseke, ettei saa lähteä. Rosendahlin Auliksen aikana oli kahden vuosen välein sopimusneuvottelut teatterin kanssa. Nyt vissiin muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa, miten jutusta välittyy onnellisuus. Lämpimät onnittelut Mikko, tulemme katsomaan myöhempiä töitäsi suurella joukolla täältä Oulusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikko on omalla polullaan, joka nyt on auennut kirkkaana. Jutusta ymmärtää, että Oulun vuodet ovat vahvistaneet Mikossa ajatuksia teatterin uudenlaisesta tekemisestä. Me odotamme uusia töitäsi mielenkiinnolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon onnea sinnikkäästä eteenpäin pyrkimisestä ja omaksi itseksi tulemisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image