Kulttuuri

Musiikkia valtavirran ulkopuolelta

"Julkaisemme kaikkea itseämme kiinnostavaa musiikkia", toteaa oululaisen pienlevy-yhtiön UHO Productionin Petri Tyynelä. KUVA: Leinonen Jukka
Kulttuuri 27.10.2006 0:00
Marko Ylitalo
Mitkä ovat Suomen sisäsiittoisimmat levy-yhtiöt? No, American Brothers ja Stupido Twins tietenkin. Jälkimmäinen lienee nimellisesti myös tyhmin.

Jarmo Latva-Äijön Rockdata-verkkoportaali luettelee pari sataa muutakin Suomessa toimivaa, enemmän tai vähemmän aktiivista levy-yhtiötä. Suurin osa näistä on pieniä, riippumattomia puljuja.

Usein levy-yhtiö on pantu alulle, jotta omat tai tuttavapiirin tuotokset pääsevät julki. Esimerkiksi Aku-Tuomas Mattila perusti Plastic Passionin 11 vuotta sitten julkaistakseen oman yhtyeensä kasetin, eikä kovin suureen painokseen ollut varaa.

"Suomessa oli silloin tehdas, jonka minimivalmistusmäärä oli 50 kappaletta", Mattila perustelee.

Isojen monikansallisten levy-yhtiöiden, kuten SonyBMG:n, Warnerin ja Universalin, vuosittainen julkaisumäärä Suomessa on satoja levyjä. Pienlevy-yhtiöissä julkaisut sen sijaan lasketaan yhden, kahden tai korkeintaan kolmen käden sormilla.

Rahaa ei pienlevy-yhtiöissä liiku yhtä paljon kuin isoissa. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa.

"Budjetit ovat pienempiä ja näkyvyyttä ja radiosoittoa on vaikea saada", toteaa Petri Tyynelä oululaisesta UHO Productionista, joka pantiin pystyyn viime vuonna.

Tyynelän mukaan isot yhtiöt eivät useinkaan ota talliinsa uransa alussa olevia yhtyeitä, vaan nappaavat useamman levyn tehneitä ja menestyneitä kokoonpanoja.

"Varman päälle on helpompi pelata. Eikös sitä sanota että raha menee rahan luo. Monille bändeille indie-lafka on koti ja työntekijät ystäviä."Oma soitin ojassa


Pienlevy-yhtiöillä julkaisukriteerit palvelevat omistajiensa makumieltymyksiä enemmän kuin kaupallisia päämääriä. Helsinkiläisessä Combat Rock Industryssä punkkarit julkaisevat punkia.

"90-luvun alkupuolella oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että punkbändit julkaisevat itse tuotoksiaan. Kun aloin pyöriä keikoilla ja soittaa bändeissä, niin ei tullut muita vaihtoehtoja edes mieleen", kertoo Jani Koskinen, joka soittaa kitaraa Manifesto Jukebox ja I Walk The Line -yhtyeissä. Hän omistaa Combat Rock Industryn yhdessä Endstandin huutajan Janne Tammisen kanssa. Yhtyeet kuuluvat Combat Rock Industryn talliin.

Monella mogulilla onkin oma soitin ojassa.

"Aluksi julkaisin omien projektieni musiikkia, kun kukaan muu ei tohtinut niitä julkaista", kertoo Ektro Recordsin Jussi Lehtisalo. Hän soittaa muun muassa Circle, Ektroverde ja Kuusumun profeetta -kokoonpanoissa.

If Societyn omistaja Tommi Forsström soittaa Echo Is Your Lovessa, Hero Dishonestissa ja Violassa, joita hänen yhtiönsä julkaisee. Yhtiön perustamisen taustalla piilee muitakin syitä.

"Halu jättää merkki populaarikulttuurin historiaan, kommentoida omalla toiminnalla musiikkiteollisuuden nykytilaa ja luoda omaehtoinen kanava itselle tärkeiden musiikillisten hankkeiden saattamiseksi yleisön käsiin", Forsström selvittää.

Jotkut yhtiöt ovat linjanneet julkaisupolitiikkansa tiettyyn musiikkityyliin, kun taas toiset eivät genrerajoista välitä. Oulussa lähes 15 vuotta toiminut Bad Vugum muutti Helsinkiin, ja uudet julkaisut tulevat BV2 Produktions -alamerkin kautta.

"Julkaisupäätökset on aina tehty sen perusteella, mikä sattuu omia korvia miellyttämään. Koska musiikkimakuni on laaja, on julkaisukirjokin ollut suorastaan linjaton: hardcore-punkia, avantgarde-hiphopia, mieskuorohuutamista, elektroa ja pyykinkuivaustelineiden kilkuttamista", Bad Vugum Oy:n Kari Heikonen listaa.

"Musiikkityylillisesti kaikki menee, mutta pinnan alla pitää kuplia jotain merkittävää. Musiikin pitää liikuttaa, riippumatta siitä liikuttaako se sydäntä, aivoja vai pebaa", If Societyn Forsström määrittelee.Artisti ei maksa


Sopimusten pikkupränttiä ei yleensä tarvitse tihrustaa, sillä ne solmitaan usein suullisesti.

"Se ei tarkoita, etteikö kaikesta sovittaisi täsmällisesti. Karsastamme paperisopimuksia luottamuksen kivijalkoina", Forsström toteaa.

"Levy kerrallaan solmitaan, lafka maksaa levyntekokulut ja tuotot laitetaan puoliksi", valaisee Monsp Recordsin toimitusjohtaja Keijo Kiiskinen, joka itsensä lisäksi maksaa palkkaa toisellekin yhtiön työntekijälle.

Myös Sami Sänpäkkilälle on Fonal Recordsista tullut päätyö, ja Fullsteam Records työllistää yhdessä Fullsteam Agency -keikkamyyntitoimiston kanssa kahdeksan ihmistä.

"Levykaupan ja levy-yhtiön pyörittämisen sekä bändissä soittamisen yhdistelmällä elää", Combat Rock Industryn Koskinen kertoo.

Useimmiten levy-yhtiön pyörittäminen on kuitenkin harrastus ja leipärahat revitään muista töistä. Forsströmin mukaan If Society on haluttukin pitää harrastetasolla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image