Kulttuuri

Musiikki kuljettaa mielikuvien ihmemaahan

Huuliharppukvartetti Sväng konsertin kenraaliharjoituksissa Tulindbergin salissa. KUVA: Joona Klemi
Kulttuuri 10.8.2019 16:16
Eila Hyrkäs

Kirjoittaja on Kalevan yleisöarvioija, joka raportoi yleisön näkökulmasta Oulun juhlaviikkojen festivaalitapahtumista.

Oulunsalo soi. Masurkan mestarit ja oikein hengittämisen taito, Tulindbergin sali 9.8.2019. Sväng, huuliharppukvartetti. Joonas Ahonen, piano. Minna Lindgren, juonto. Frédéric Chopinin musiikkia.

En hallitse musiikin termejä enkä osaa analysoida musiikkia oikeaoppisesti. Mutta nautin musiikista - myös visuaalisesti: soittajien vuorovaikutusta seuraamalla tai antautumalla tunteiden ja mielikuvien kuljetettavaksi.

Tapahtuman mielenkiintoinen otsikko, Sväng ja Minna Lindgren saivat valitsemaan arvioitavaksi Masurkan mestarit ja oikein hengittämisen taito -konsertin. Svängin tunnistin kansanmusiikkitapahtumista, ja Minna Lindgrenin tunnen kirjailijana, musiikkitoimittajana ja juontajana aiemmista konserteista. Joonas Ahosen nimi ei ollut minulle ennestään tuttu.

Näin lavalla nuoren ja eläytyvän pianistin. Yritin kuulostella Lindgrenin mainitsemaa Chopinin vapaata tempoa. Piano on ääniherkälle kuulijalle kuitenkin varsin haastava soitin. Hiljaa soitetut kohdat ovat kauniita, mutta voimakkaat kohdat aiheuttavat korvasärkyä.

Svängin sisääntulo oli näyttävä. Joonas Ahosen aloitettua kappaleen (Chopinin Sonaatti b-molli op. 35), Sväng tuli hautajaiskulkuetta muistuttavassa muodostelmassa soittaen juurikin teoksen kolmannen osan (Marche. Lento). Se on surumarssi, ja ehkä jostain elokuvastakin tuttu.

Kvartetin huuliharput eivät olleet niitä, joita ennen sai ostaa markkinoilta, vaan ne olivat oikein tekijämiesten vehkeitä.

Musiikkikappaleita ja niiden numeroita tunnistamatta en aina tiennyt, mitä Sväng soitti, ja niin se taisi ollakin, ettei menty ihan ohjelmalehden järjestyksessä, vaan Chopinin vapaan hengen mukaisesti. Tunsin, että rytmit menivät jalan alle ja olisin halunnut nousta tanssimaan. Ilokseni Svängin omassa juonnossa tämä sitten sanottiinkin: Chopin poisti kansanmusiikkipohjaisista masurkoista ja poloneeseista tanssillisuuden, mutta Sväng halusi palauttaa sen takaisin. Poloneesit ja masurkat pursusivat rytmiä ja tanssillista iloa.

Lindgrenin mukaan puolalainen poloneesi oli nimenomaan riikinkukkomaisten miesten itsensä esittelyä: keikarimaista viiksien ja hatun koskettelua ja viitan heilauttelua. Svängin versioissakin soidinmenot olivat mukana, mutta mielikuvitukseni suomalaiskukoilla oli pussihousut ja jatsarisaappat, joita käsin läimäyttelemällä sai näyttää mahtavuuttaan.

Konsertin päätti Svängin ja Ahosen yhteissoitto. (Intro, Polonaise nro 6, op 53). Se oli sovitettu tangoksi. Ja OI!! …Mielikuvien ihmemaassa minä liitelin hetken punaisessa silkki-iltapuvussani frakkipukuisen kavaljeerini käsivarsilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kauniisti ja monipuolisesti kirjoitettu! Arvostan yleisöarvioijan kykyä välittää tunnelmat Kalevan lukijoille, jotka eivät pystyneet osallistumaan konserttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image