Kulttuuri

Mitä vain voi tapahtua, kun luovaa energiaa pursuileva Mara Balls ilmestyy UFOP-lavalle – Maria Mattila ei koskaan tee settilistaa etukäteen

Mara Ballsin keikat tunnetaan pidättelemättömästä energiasta räyhäkkään rockin siivittämänä. Siviilissä Maria Mattila on herkkä taiteilija, joka on soittamisen lisäksi muun muassa pitänyt kuvataidenäyttelyitä. KUVA: Iiro Kuosmanen
Kulttuuri 12.7.2019 21:00
Laura Kangas

Uleåborg Festival of Psychedeliassa lavalle astuu rohkea ja rämäpäinen henkiolento Mara Balls.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu, kun Mara Balls astelee Tukikohdan lavalle viikonloppuna Uleåborg Festival of Psychedelian esiintyjänä. Mara eli Maria Mattila ei koskaan tee settilistaa etukäteen.

– Minä olen niin hetken lapsi, etten halua olla sidottuna siihen. Pitää olla valmis aistimaan, mitä tilassa tapahtuu ja mihin suuntaan se keikka luontaisesti kulkee.

Mattila on tamperelainen rock-muusikko, joka nousi suuremman yleisön tietoisuuteen Jukka Nousiaisen luotsaamasta Jukka ja Jytämimmit -yhtyeestä. Siellä syntyi Mattilan taiteilijanimi Mara Balls, joka on käytössä edelleen, kun Mattila toimii rock-trionsa keulakuvana.

KUVA: Arto Alho

Vaikka Välivainion Tukikohdassa tapahtuva UFOP-keikka on vielä mysteeri, tiedossa on omalaatuista energiaa. Mara Balls soittaa äkkiväärää ja kulmikasta rockia, johon toisaalta yhdistyvät myös melankolisuus ja progesta ammennetut psykedeeliset maalailut. Se sopii psykedeeliseen rockiin erikoistuneeseen festivaaliin, jossa keikat ovat usein jotain ääntä suurempaa.

– Se on minulle yksi kesän odotetuimpia keikkoja. Me soitettiin siellä toissa kesänä, ja Tukikohdassa minulla on sellainen olo, että tulen maailmaan, joka on minulle hyvin tuttu.

Mara Ballsin keikoilla voi tapahtua mitä tahansa, sanoo Mattila. Mutta lavalla ei ole hän, vaan Mara. Mara Balls on Mattilan alter ego, tai oikeastaan apuolento, sanoo Mattila. Apuolento on kansanperinteessä esiintyvä henkiolento, joka on yhteydessä ihmiseen ja auttaa ihmistä.

– Mara on moderni versio kansanperinteestä. Jotta pystyn jakamaan lavalla sen, mistä olen ammentanut sanomani, olen valjastanut rinnakkaisolennon, joka kykenee siirtämään ne tarinat ulospäin.

Mattilan mukaan Maria on tarkkailijasielu, analyyttinen, herkkä ja sisäänpäin kääntynyt. Apuolento Mara saapuu lavalle rohkeana, hulluna ja egoistisena. Mara nauttii huomiosta ja ihailusta.

– Kaikkihan tapahtuu minun mielessäni. Siinä liikutaan sellaisella maaperällä, jonka kanssa saa olla vähän varuillaan. En voi tuoda häntä siviili-ihmissuhteisiini. Hän ei kuulu sinne.

Mara Balls on julkaissut kaksi levyä ja kolmas on tuloillaan, tosin Mattilalla ei ole aavistustakaan, milloin. Mattila on myös aktiivinen kulttuuritoimija, joka toimii kaikille saavutettavan kansankulttuurin puolesta. Mattila on toiminut viimeiset kaksi ja puoli vuotta myös kuvataiteilijana. Jos luova energia suuntautuu maalauksiin, sitä on turha änkeä kitarariffin muotoon.

– Joskus pitää olla ihan soittamatta. Se on aika tylyä ja pelottavaakin, mutta tekee hyvää.

Mara Balls

Tamperelainen rock-muusikko. Oikealta nimeltään Maria Mattila.

Syntynyt vuonna 1983.

Tuli tunnetuksi Jukka ja Jytämimmit -yhtyeen basistina. Nykyään tekee musiikkia Mara Balls -taiteilijanimellä.

Julkaissut kaksi omaa nimeään kantavaa albumia, Vuorten taa (2016) ja Elävä kivi (2017).

Tampereen kaupunki myönsi Mattilalle vuonna 2014 kulttuuritekopalkinnon Keltainen talo -nimisen yhteisötilan perustamisesta.

Esiintyy Uleåborg Festival of Psychedeliassa lauantaina.

Uleåborg Festival of Psychedelia

Psykedeelisen rockin festivaali 12.–13.7. Tapahtumapaikkana toimii Välivainion Tukikohta.

Järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Ensimmäinen UFOP pidettiin vuonna 2015.

Monitaiteellisella festivaalilla nähdään Mara Ballsin lisäksi muun muassa ulkomaisia artisteja, teatteria ja kuvataidetta. Teatterista vastaa Oulun ylioppilasteatteri.

Viiden taidenäyttelyn joukossa on esimerkiksi Riikka Maria Partasen uv-taidetta, joka on ollut esillä myös muun muassa New Yorkissa.

Perjantain pääesiintyjänä nähdään ensi kertaa Suomessa esiintyvä saksalainen happorock-yhtye Electric Moon. Lauantain pääesiintyjä on ruotsalainen space rockin veteraaniyhtye Yuri Gagarin.

Festivaalin järjestäjänä toimii Uleåborg Festival Of Psychedelia ry.

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
53
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
50
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
30
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
30
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image