Kulttuuri

Mitä vain voi tapahtua, kun luovaa energiaa pursuileva Mara Balls ilmestyy UFOP-lavalle – Maria Mattila ei koskaan tee settilistaa etukäteen

Mara Ballsin keikat tunnetaan pidättelemättömästä energiasta räyhäkkään rockin siivittämänä. Siviilissä Maria Mattila on herkkä taiteilija, joka on soittamisen lisäksi muun muassa pitänyt kuvataidenäyttelyitä. KUVA: Iiro Kuosmanen
Kulttuuri 12.7.2019 21:00
Laura Kangas

Uleåborg Festival of Psychedeliassa lavalle astuu rohkea ja rämäpäinen henkiolento Mara Balls.

Kukaan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu, kun Mara Balls astelee Tukikohdan lavalle viikonloppuna Uleåborg Festival of Psychedelian esiintyjänä. Mara eli Maria Mattila ei koskaan tee settilistaa etukäteen.

– Minä olen niin hetken lapsi, etten halua olla sidottuna siihen. Pitää olla valmis aistimaan, mitä tilassa tapahtuu ja mihin suuntaan se keikka luontaisesti kulkee.

Mattila on tamperelainen rock-muusikko, joka nousi suuremman yleisön tietoisuuteen Jukka Nousiaisen luotsaamasta Jukka ja Jytämimmit -yhtyeestä. Siellä syntyi Mattilan taiteilijanimi Mara Balls, joka on käytössä edelleen, kun Mattila toimii rock-trionsa keulakuvana.

KUVA: Arto Alho

Vaikka Välivainion Tukikohdassa tapahtuva UFOP-keikka on vielä mysteeri, tiedossa on omalaatuista energiaa. Mara Balls soittaa äkkiväärää ja kulmikasta rockia, johon toisaalta yhdistyvät myös melankolisuus ja progesta ammennetut psykedeeliset maalailut. Se sopii psykedeeliseen rockiin erikoistuneeseen festivaaliin, jossa keikat ovat usein jotain ääntä suurempaa.

– Se on minulle yksi kesän odotetuimpia keikkoja. Me soitettiin siellä toissa kesänä, ja Tukikohdassa minulla on sellainen olo, että tulen maailmaan, joka on minulle hyvin tuttu.

Mara Ballsin keikoilla voi tapahtua mitä tahansa, sanoo Mattila. Mutta lavalla ei ole hän, vaan Mara. Mara Balls on Mattilan alter ego, tai oikeastaan apuolento, sanoo Mattila. Apuolento on kansanperinteessä esiintyvä henkiolento, joka on yhteydessä ihmiseen ja auttaa ihmistä.

– Mara on moderni versio kansanperinteestä. Jotta pystyn jakamaan lavalla sen, mistä olen ammentanut sanomani, olen valjastanut rinnakkaisolennon, joka kykenee siirtämään ne tarinat ulospäin.

Mattilan mukaan Maria on tarkkailijasielu, analyyttinen, herkkä ja sisäänpäin kääntynyt. Apuolento Mara saapuu lavalle rohkeana, hulluna ja egoistisena. Mara nauttii huomiosta ja ihailusta.

– Kaikkihan tapahtuu minun mielessäni. Siinä liikutaan sellaisella maaperällä, jonka kanssa saa olla vähän varuillaan. En voi tuoda häntä siviili-ihmissuhteisiini. Hän ei kuulu sinne.

Mara Balls on julkaissut kaksi levyä ja kolmas on tuloillaan, tosin Mattilalla ei ole aavistustakaan, milloin. Mattila on myös aktiivinen kulttuuritoimija, joka toimii kaikille saavutettavan kansankulttuurin puolesta. Mattila on toiminut viimeiset kaksi ja puoli vuotta myös kuvataiteilijana. Jos luova energia suuntautuu maalauksiin, sitä on turha änkeä kitarariffin muotoon.

– Joskus pitää olla ihan soittamatta. Se on aika tylyä ja pelottavaakin, mutta tekee hyvää.

Mara Balls

Tamperelainen rock-muusikko. Oikealta nimeltään Maria Mattila.

Syntynyt vuonna 1983.

Tuli tunnetuksi Jukka ja Jytämimmit -yhtyeen basistina. Nykyään tekee musiikkia Mara Balls -taiteilijanimellä.

Julkaissut kaksi omaa nimeään kantavaa albumia, Vuorten taa (2016) ja Elävä kivi (2017).

Tampereen kaupunki myönsi Mattilalle vuonna 2014 kulttuuritekopalkinnon Keltainen talo -nimisen yhteisötilan perustamisesta.

Esiintyy Uleåborg Festival of Psychedeliassa lauantaina.

Uleåborg Festival of Psychedelia

Psykedeelisen rockin festivaali 12.–13.7. Tapahtumapaikkana toimii Välivainion Tukikohta.

Järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Ensimmäinen UFOP pidettiin vuonna 2015.

Monitaiteellisella festivaalilla nähdään Mara Ballsin lisäksi muun muassa ulkomaisia artisteja, teatteria ja kuvataidetta. Teatterista vastaa Oulun ylioppilasteatteri.

Viiden taidenäyttelyn joukossa on esimerkiksi Riikka Maria Partasen uv-taidetta, joka on ollut esillä myös muun muassa New Yorkissa.

Perjantain pääesiintyjänä nähdään ensi kertaa Suomessa esiintyvä saksalainen happorock-yhtye Electric Moon. Lauantain pääesiintyjä on ruotsalainen space rockin veteraaniyhtye Yuri Gagarin.

Festivaalin järjestäjänä toimii Uleåborg Festival Of Psychedelia ry.

Kommentoi

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image