Kulttuuri

Mitä pitää muistaa, kun polttaa kynttilöitä? "Tilassa ei saa olla valvomatta lapsia tai kotieläimiä"

Kynttilöitä poltetaan paljon joulunaikana. KUVA: Heikki Uusitalo
Kulttuuri 15.12.2019 11:46
Hanna Kuonanoja

Joulunaika on myös kynttilöiden polttamisen sesonkia.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas, millainen muistilista kannattaa käydä läpi kynttilöitä sytyttäessä?

– Kynttilälle tukeva, palamaton jalusta. Riittävästi etäisyyttä palavaan aineeseen. Ei palava-aineisia koristeita kynttilän kanssa. Tilassa ei saa olla valvomatta lapsia tai kotieläimiä, jotka voisivat saada kynttilän kaatumaan tai siirtymään. Ja viimeinen tärkeä asia on se, että kynttilää ei jätetä valvomatta ja se sammutetaan, kun tilasta poistutaan tai mennään nukkumaan.

Pitääkö led-kynttilöitä käyt-täessä huomioida jotain ja voiko ne jättää päälle yöksi?

– Tilastollisesti ei ole havaittu, että niistä aiheutuisi tulipaloja. Tehdasvalmisteisen tuotteen käyttöohjeet on yleisesti aina syytä lukea. Tilastojen valossa led-valon voi jättää päälle yöksi.

Sattuuko kuusenkynttilöiden kanssa vahinkoja ja ovatko vaikkapa 30 vuotta vanhat kuusenkynttilät riski?

– En ole ollut tutkimassa ensimmäistäkään paloa, jonka sähkötoimiset kuusenkynttilät olisivat sytyttäneet. Aina ei voida vetää suoraa johtopäätöstä siitä, että ikääntyminen altistaisi tulipaloille. Oleellista on, että tuote on ehjä ja sitä käytetään niissä olosuhteissa, missä sitä kuuluu käyttää. Vanhemmat tuotteet hehkulampulla lämpiävät jonkin verran enemmän kuin esimerkiksi led-käyttöiset kuusenkynttilät, joten näiden osalta neuvoisin, että suottapa niitä jättää yöksi palamaan.

Mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota ulkotulia polttaessa?

– Pitkälti samoihin asioihin kuin kynttilöitä polttaessa. Jos ulkotulella aiheuttaa tulipalon, se on yleisimmin asetettu palava-aineiselle alustalle, joka voi olla vaikkapa terassin laudoitus tai muovinen tai puinen puutarhakaluste. Eli palamaton alusta ja vähintään metri etäisyyttä terassirakenteista ja muista. Ja jos tuli on vaikka palamattomalla alustalla terassin päällä, estetään vielä se, että se ei esimerkiksi tuulen vuoksi pääse siirtymään. Foliokynttilä tai metallinenkin ulkotuli saattaa helposti siirtyä, kun steariini alkaa olla vähissä ja se kevenee.

MAINOS

Kommentoi

Sääntösuomen kansalaiset täälläkki pätemässä :D Kynttilä tee vahinkoa sisällä poltella ja takkakaan sen enempää vahinkoa.. Niinhän ne monet viherpiiperot on kieltäytyneet tulisijojen käytön sekä muut kynttilät esim, iteltään kun tulee niitä PÄÄSTÖJÄ hulluuvella ei ole rajoja nykyvään..

Kynttilöitä täällä pallaa syksystä kevääseen sisällä että ulkona, leivinuunissa pietään tulta päivittäin ja ruokakin valamistuu siellä, saunan kiuvas lämpee joka ilta ja pesulla käymme eli huolehimme puhtaudesta vaan ja lämmöstä kun on puuta ei tarvi maksaa sähköfirmalle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän tietysti pitkän päälle tietää stetoskoopille töitä ja verottajalle lisätuloa. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetimme kynttilöiden polttamisen kokonaan sisällä ja sairastaminen perheessä väheni olennaisesti. Samoin laitoimme takan käyttökieltoon kun siitä aina tulee joku määrä sisäilmaan päästöjä. Ilmalämpöpumppu lämmittää vaivattomasti talon. Ihanaa olla terveenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee vaihtaa ledeihin/ sähkövaloihin. Kynttilät sama asia kuin tupakoisi sisällä, informoitu jo useiden vuosien ajan. Monissa paikoissa näkyy lapset pöydän ääressä tarjotin kynttilöitä täynnä edessään, vielä on valistusta tehtävänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiitos mitään ledivaloja. Ei ole tunnelmaa kuin oikeassa tulessa. Joka päivä poltamme kynttilöitä ja taloudessa kissoja. Kun valitsee hyvin missä kynttilöitä polttaa niin ei kissat haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ylipäätään pitää polttaa kynttilöitä , kun on led mallisia valaisimia . Tuleehan kynttilöistä sisäilman ikäviä päästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen sytytin tuossa hyllyllä pyörineen tuikun pöydälle palamaan. Kissa istui tuolilla nenä 200 mm:n päässä liekistä, ja tuijottaen valvoi, kunnes tuikku sammui. Sitten se seurasi katseellaan, kun savu kohosi kohti kattoa. Tuota kissaa ei normaalisti saa pysymään paikoillaan kahta minuuttia kauempaa - no se on muutenkin vähän syntymästä säikähtänyt pöpi.

Niin, sitten niihin ledivaloihin, itsessään ledit eivät normaalisti paloja sytytä, mutta ne virtalähteet ovat kyllä täällä aika kovilla. Meillä verkkojänniteet pidetään yleisesti 240 voltissa, jopa hieman yli, joten kannattaa välttää niiden laittamista lämpimiin paikkoihin. Paloturvallista vuodenvaihdetta vaan kaikille, eikä sitten penskat ammuskella niitä raketteja talojen katoille ja vinteille, postilaatikotkin saisitte jättää rauhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image