Kulttuuri

Mitä kuuluu, Mr. Lordi? "Aiemmin Euroviisut otti päästä, mutta nyt olen ylpeä vii­su­his­to­rias­tam­me"

Lordi keikalla Kalajoen juhannuksessa Euroviisujen voittovuonna 2006. Arkistokuva. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kulttuuri 6.5.2018 15:27
Janne-Pekka Manninen

Euroviisujen voittaminen on rikos, joka ei vanhene - hyvässä eikä pahassa. Suomen tähän mennessä ainoan viisumestaruuden voittaneen Lordi-yhtyeen keulahahmo Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu tietää kevään tulleen, kun puhelin soi ja lehdet kyselevät viisumietteitä.

Kysyimme Putaansuulta, mitä kuuluu. Ja myös viisumietteitä.

Mitä kuuluu, Tomi Putaansuu?

Mitäs tässä, ihan hyvää. Väsyttää. Odotahan kun laitan kuulokket korviin.

Lordilta on tulossa uusi, jo yhdeksäs levy 25. toukokuuta. Missä vaiheessa se on?

Oikein hyvässä! Levy on ollut painossa jo helmikuusta asti. Nyt on tällaista levynjulkaisun alushässäkkää. Phonereita [puhelinhaastatteluja] ja muuta promoamista ja musavideokin on julkaistu.

Minkälaista materiaalia on luvassa?

Yritettiin hakea uuteen levyyn enemmän kaikuja ekoilta levyiltä. Melodisuutta ja koukuttavia kertsejä. Tähän mennessä saadun palautteen mukaan ollaan siinä onnistuttukin. Uusi levy on jonkinlainen hybridi vanhaa Lordia ja vähän modernimpaa metallia. Nyt on hanskat tiputettu asenteellisesti. Vähän enemmän leuka pystyssä -meininkiä, me tehään tätä ja tosissamme.

Miltäs kesä näyttää?

Kesällä on muutamia festarikeikkoja ulkomailla. Sillä lailla jännittävä tilanne, että tämä levy julkaistaan näin lähellä kesää. Yleensä levymme ovat tulleet ulos syys-maaliskuu-akselilla, jolloin kiertue on päässyt käynnistymään kesällä. Nyt meillä on muutama keikka kesällä muun muassa Saksassa ja Tsekeissä ja sitten muutaman viikon tauko. Kiertue starttaa syksyllä sitten vasta kunnolla.

Onko Suomessa keikkoja kesällä?

Ei yhden ainuttakaan. Edellinen Suomen-keikka taitaa olla Tuska-festareilla 2016. Suomessa on musamaku muuttunut, räppi ja hippihoppi hallitsee nyt. Hevi katosi Suomesta. Bändistähän se ei ole kiinni: meillä on Suomessakin keikkamyyntiä, mutta ei ole kysyntää. Muualla kyllä vedetään niska limassa.

Jossain oli joku tilasto, että Lordi oli tehnyt 200 keikkaa ulkomailla ja samassa ajassa meillä oli Suomessa ollut yksi keikka.

Erikoista, sillä kyllähän Lordi oli massiivinen ilmiö Suomessakin Euroviisu-voiton aikaan vuonna 2006.

Ja kun meillä ei ole ollut keikkoja Suomessa eikä sillä lailla olla näkyvillä niin jengi tulee kysymään minulta, että miksi Lordi lopetti? No ei lopettanut. Mutta kun me ei olla Vain Elämäässä eikä missään koko perheen "lapset leikkiä lyö"-ohjelmissa, niin ei meillä ole sillä tavalla näkyvyyttä.

Ai kylläpä voisi olla hauskaa nähdä Mr. Lordi Vain Elämäässä.

Eivät ole kysyneet ja hyvä niin. Ehkä ne ovat tajunneet, että tuo ei lähtisi kuitenkaan. Se ei ole minun juttu.

No, jutellaanko vähän Euroviisuista? Nythän meitä pohjoisessa tietysti kiinnostaa tämä aihe, kun Saara Aalto edustaa Suomea. Millainen suhde sinulla on viisuihin nykyään, kun voitosta on 12 vuotta?

No, nykyisin on sellainen tunne, että kun kutsu tulee niin miehän meen taas sinne. Tällä kertaa on oma lehmä ojassa. Kun kerran levykin tulee, niin mennään Portugaliin promotoimaan sitä. Sopivassa saumassa tulee.

Joku vuosi viisuvoiton jälkeen meni sillä lailla, että se otti päähän. Alkoi ärsyttää se tunne, että suomalaisille meidän bändissä ei ollut mistään muusta kyse kun viisuista. Ulkomailla se ei ole ollut niin iso, tai se ainoa juttu. Jossain sivulauseen sivulauseessa voidaan mainita, että ai niin, nämä voitti Euroviisut.

Sittemmin se allergia on poistunut. Olen ylpeä siitä, että ollaan osa Euroviisuhistoriaa ja että Euroviisut on osa meän historiaa. Suurimmaksi osaksi se oli valtavan positiivista ja avasi meille tosi paljon ovia. Silti, paljon negaakin tuli eikä sitä voi kieltää, ja lähinnä Suomesta.

Hullunkurista ajatella, että just se maa, mistä me ollaan ja mihin me voitettiin, niin siellä ollaan maksettu kovin hinta. Ikään kuin se on rikos, että voitettiin. Ehkä se liittyy suomalaiseen luonteeseen. Että, vittu kun menitte voittamaan niin nyt sitten maksatte. Se on jännä se viisun leima.

Suhtaudut kuitenkin myönteisesti viisuihin, mistä on merkkinä sekin, että olet ammattilaisjuryssä pisteyttämässä viisuehdokkaita. Mitä mieltä olet Aallon biisistä?

Saaran biisissä on hyvä kertsi. Kaikella kunnioituksella Saaralle, se biisi edustaa kuitenkin minulle kisaan tehtyä Euroviisu-humppaa. Henkilökohtaisesti minulle se on niin kaukana Kissin pyhistä arvoista, että ei se mua paljon hetkauta.

Tämä pätee kuitenkin 99 prosenttiin kaikkien maiden kilpailijoista joka vuosi, että eipä siinä.

Kissin pyhät arvot!

Saaralla on kuitenkin fiksu veto menossa. Hän on nyt jo tunnettu Enkuissa ja sieltä voi tulla korkeat pisteet. Olen pitkään sanonut, että jos joku, mikä tahansa maa, haluaa viisuissa menestyä, niin on pelkästään etu se, että artisti tunnetaan oman maan rajojen ulkopuolella.

No mitäs nyt sitten lähipäivinä, oletko Rovaniemellä?

Rollossahan mie nyt oon, oon sahannu tässä edestakaisin. Seuraavaksi menen Belgiaan paneelikeskusteluun Johnny Loganin ja Conchita Wurstin kanssa ja sitten Lissaboniin viisuihin.

Onko Rollossa vielä lunta?

Onhan täällä, vaikka on sulanutkin. Mie en oo vielä ehtinyt koti-kotiin, mutta muutama päivä sitten, kun kävin siellä, niin kinokset oli nänniin asti. Pitää mennä kohta katsomaan, ollaanko päästy edes napaan saati vesirajaan asti.

Kalevan Mitä kuuluu -juttusarjassa haastatellaan pohjoispohjalaisille tuttuja henkilöitä. Kenen kuulumisia sinä haluaisit lukea? Ehdota itseäsi kiinnostavaa henkilöä alla olevaan kommenttilaatikkoon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olisi ihan mielettömän mahtavaa nähdä Lordi lavalla! Euroviisubiisi oli ensimmäinen ikinä, jonka Lordilta kuulin/näin ja ihastuin heti. Oon ollu pitkälti disko/pop/tanssimusiikki(kin)tyyppi (niinku Modern Talking), mutta jonkin verran kuunnellu myös nuoruudessani rokkia ja heviä. Nyt viime aikoina - liekö 50-villitys iskeny - Lordi on aivan ihana, oon hankkinu kohta kaikki Lordin albumit, kuuntelen niitä kovaa(kin). Ehkä siinä saa fiilistellä, purkaa omia tunteitaan, niitä arkipäivän mukanaan tuomia tunteita, hermostumisia ym.ym., kun on neljä lasta, joista nuorin 6v ja vanhin 16v... Nuorimmainen (tyttö) on myös Lordi-fani, kun kerran äippä kuuntelee... ootte te Mr. Lordi ym. kaverit niin ihania!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiphop ja pop on ihan kauheaa! Jos ei olisi pientä lasta niin kävisin edelleen hevikeikoilla ja myös Lordia katsomassa mielelläni. Onko nykynuoriso pilalla? ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella surullista ettei Suomessa ole keikkaa, vaikka fanien puolesta kysyntää olisi. Senhän todistaa jo tuon Tuska 2016-keikan lämmin vastaanotto. Lordi on itselleni ollut todella kova juttu aina ekasta levystään lähtien, ja palan halusta päästä näkemään heitä livenä tuoreiden biisien ja asujen kanssa. Käsittämätöntä kuinka kukaan ei tartu tilaisuuteen, jos keikkamyyntiä kuitenkin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno oli Lordin voitto. Ei tule toista ihan heti, mitta Lordin voittoa ei pois oteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi mr lordinkin noin muusikkona välillä perehtyä asioihin, se on hiphop eli alakulttuuri. Rap on vain osa hiphop kulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillonko Lordi voitti euroviisut sanoin, jotta suomalainen ei voita viisuja 100 vuoteen. Ja niin tulee käymään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan nähnyt Lordia livenä. Oisko Qstockissa tänäkesänä mahdollisuus ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näin lordin euroviisuesityksen, sanoin heti että nyt voitetaan euroviisut, ja niin voitettiin. En ole koskaan sanonut sitä ennen enkä jälkeen tuon.
Lordi tuli ja voitti kuten ennustin, sen jälkeen on ollut viisuissa samaa höttöä eikä valoa näy tunnelissa. Kaiken maailman kätkättejä hehkutettiin etukäteen kuten tätä aaltoa ja sija on mikä on. Viime kerta, yritys ratsestaa vammaisuuden tuella oli pohjanoteeraus. Ei pärjää Aalto ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä vaan että keikkailevat kaukana täältä. En ole koskaan ymmärtänyt noita hirviöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla ymmärtämisestä kiinni vaan se on se asia josta tuossa jutussakin puhuttiin ja sen nimi on kateus. Lordi on tehnyt tätä takapajulaa, joka nimi on Finland maailmalla tunnetuksi ennen viisuvoittoa ja etenkin sen jälkeen enemmän kuin joku hiihtäjä tai mäkihyppääjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatuksesi meni pahasti metsään. Kateutta ei ole hitustakaan. Lordi saa tehdä tunnetuksi tätä takapajulaa,en kyllä ole niin varma onko se nyt niin arvokasta mainetta jos on joku hevisakki,mutta ihanteensa kullakin. Takapajulassa olemisessa ei ole mitään vikaa,mukavan rauhallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun ei itte tykkää niin parempi ettei kukaan muukaan saa?

Vai mihin perustui että on ihan hyvä etteivät keikkaile täällä. Oma olo paranee jos muillakaan ei ole kivaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi eivät keikkaile?,en minä tiedä,tuskin minun takia kun en satu olemaan lordi fani.Ei minun olo muutu suuntaan eikä toiseen sen takia,sinähän se kärttyinen olet. Minulle sopii vaikka eivät keikkailekkaan täällä "takapajulassa". Suuri maailma se on jotain,jospa niitä keikkoja ei kukaan täällä tilaa...en minä tiedä... luulis kysyntää olevan kun fanejakin noin monta löytyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoita kommentti

Once in Paris, LÖÖRDI LÖÖRDI Sali täynnä, mikä Suomi -meininki! Hyvä LÖÖRDI!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image