Kulttuuri

Ministeri Terho tunnustaa häirinnän elokuva- ja teat­te­ria­loil­la: "Valtion rahoituksella ei voida tukea toimintaa, johon liittyy syrjintää ja seksuaalista häirintää"

Kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan elokuva- ja teatterialoille pesiytynyt häirintä on saatava kitkettyä, jotta valtion voi rahoittaa näitä aloja jatkossakin. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 12.9.2018 10:52
Virpi Niemistö

Selvitys häirinnästä elokuva- ja teatterialoilla löysi epäselvyyksiä valta- ja vastuusuhteista. Puutteita oli ennaltaehkäisevissä toimissa ja työlakien velvoitteiden tunnistamisessa. Lääkkeeksi tarjotaan muun muassa koulutusta.

"Yksi ongelman juurista on elokuva-alalla ilmenevä – tosin tarpeellinen – hierarkia ja miehisyyden malli, joka vaikuttaa ihmisiin ja myös siihen, kuinka ihmisiä kohdellaan."

”On syytä nostaa esiin erikseen pukusovitukset. Niissä näyttelijä joutuu olemaan välillä puolialasti. Jotkut (miesohjaajat) haluavat tunkea varta vasten tarkastelemaan riisuvia ja pukevia näyttelijättäriä."

Yllä olevat esimerkit ja ongelmat nousevat esille vapaa sana-osiosta elokuva- ja teatterialalle tehdyssä selvityksessä, jossa tarkasteltiin häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua.

Selvityksen mukaan vastuu- ja valtasuhteissa sekä työlakien velvoitteiden tunnistamisessa on epäselvyyksiä. Ennaltaehkäiseviin toimiin ei aina ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Myös lainsäädännössä on tarkistamisen ja täsmentämisen varaa.

Selvityksen keskiviikkona vastaanottaneen kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan siitä käy selvästi ilmi, että ilmiö on olemassa ja se on vakava.

– Nykyisen toimintakulttuurin ja -rakenteen on muututtava. Elokuvan ja teatterin alalla työnantajina toimivien, ovat ne sitten tuottajia tai teatteriryhmiä ja -taloja, on vielä nykyistä paremmin ymmärrettävä vastuunsa ja velvoitteensa, samoin kuin työtekijöiden on tärkeää tietää oikeutensa. Myös valtion on toiminnan rahoittajana kannettava oma vastuunsa, Terho sanoo tiedotteessa.

Lait paremmin haltuun

Selvityksen tekijä, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja esittää useita toimenpiteitä, jotka liittyvät muun muassa alojen sisäisen toiminnan kehittämiseen, vastuiden, velvoitteiden ja oikeuksien selkeyttämiseen sekä luottamuksellisen yhteistyön vahvistamiseen.

Selvityksessä ehdotetaan muun ohessa työturvallisuuslain, tasa-arvolain, yhdenvertaisuuslain ja työterveyshuoltolain velvoitteiden tuntemuksen parantamista koulutuksella.

– On selvää, ettei valtion rahoituksella voida tukea toimintaa, johon liittyy syrjintää, seksuaalista häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Pidän tärkeänä sitä, että valtion tuen saaja on hoitanut ja hoitaa työnantajavelvoitteensa asianmukaisesti. Tähän asiaan tullaan jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota päätöksiä tehtäessä, ja sitä varten luodaan myös seurantamekanismi. Tähän työhön ryhdytään heti, Terho vakuuttaa.

Ministeri Terho huhtikuussa asettaman selvitystoimeksiannon pontimena olivat muun muassa syksystä 2017 lukien #metoo-kampanjan vanavedessä elokuva- ja teatterialan tekijöiden julkisuudessa esille tuomat häirinnän ja muut epäasiallisen kohtelun kokemukset sekä keskusteluun nousseet elokuvan ohjauksen työkäytännöt.

MAINOS

Kommentoi

Tämä koskee aivan samoin myös mm. itseään eduskuntaa - ja koko julkista sektoria yhtiöineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sitä ole siellä hyväksytty eli on johtanut toimenpiteisiin ja työnantajavelvoite on täyttynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image