Kulttuuri

Miksi Eugen Schauman tarttui aseeseen? Sarja kertoo myös Verikoirien tekemistä surmista

Kulttuuri 3.2.2019 7:00
Riikka Happonen

Aktivistit

★★★ Eletään 1900-luvun ensimmäisiä vuosia Helsingissä.

Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Nikolai II määrää Suomen suuriruhtinaskunnalle entistä tiukempia säädöksiä, jotka ovat Suomen hallitusmuodon vastaisia. Kansa vihastuu kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikoviin.

Senaattori Waldemar Schaumanin virkamiespoika Eugen (Oskar Pöysti) on yksi heistä, jotka eivät hyväksy Venäjän pyrkimyksiä. Hän on myös pettynyt isänsä liian passiivisena pitämiinsä toimiin senaatissa.

Taiteilijasisar Sigrid Schauman (Stella Laine) kulkee mukana veljensä kansallismielisten ystävien porukassa, vaikka haluaakin suojella rakasta veljeään kaikelta pahalta. Nuorena kuolleen äidin muisto on tehnyt sisaruksista toisilleen erityisen läheisiä.

Sisaren pelot toteutuvat, kun Schauman päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Ristiriitaisia ja seksuaalisesti epävarmoja nuorukaisia

Helsinki-filmin Kotikatsomolle tuottama kolmiosainen sarja kertoo Eugen Schaumanin lisäksi myös Lennart Hohenthalin ja koululaisjoukko Verikoirien tekemistä surmista ja surmayrityksistä, jotka kohdistuivat Suomen venäläistämistoimien toteuttajiin ja kannattajiin.

Aktivistit-trilogia on kuin sukua Ylellä joulukuussa 2017 nähdylle Seitsemäntoista-sarjalle. Kummassakin katsoja pääsee arvuuttelemaan, mitkä kohtauksista ja vuoropuheluista ovat olleet totta ja mitkä olisivat kenties voineet olla.

Todellisiin henkilöihin ja tositapahtumiin perustuvissa fiktiivissä sarjoissa on aina se riski, että henkilöhahmojen historialliset esikuvat halutaan esitellä mahdollisimman idealistisessa tai juhlallisessa valossa.

Tähän syntiin Lauri Maijalan ohjaamassa minisarjassa ei syyllistytä. Sekä Schauman että Hohenthal näytetään ristiriitaisina ja seksuaalisesti epävarmoina, tunteidensa vieminä nuorukaisina.

TV1 sunnuntaina 3.2. klo 21.05

Tositapahtumiin perustuvissa fiktiossa on aina riski. Historialliset esikuvat halutaan esitellä juhlallisessa valossa.

MAINOS

Kommentoi

Eugen Schauman oli Suomen itsenäisyyden kannalta kansallissankari jolle pitäisi pystyttää muistopatsas.Mutta siitähän valtava haloo nousisi vihervasuripunikkien taholta,että parempi olla vaan hiljaa.Heidän mielestä meidän pitäisi kuulua naapurimaahan.

Schauman on täysin verrattavissa Jan Palaciin,jolla on oma patsas Prahassa Vaclavin aukiolla,toinen esimerkki on Imre Nagy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko amatöörimäinen yritys Eugenilta, mutta tuurilla osui heikkotehoisella tussarillaan sen verran, että Bobrikov lopulta menehtyi. Vastarinnan osoitus oli tässä tärkeintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
38
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
37
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
21
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image