Kulttuuri

Miksi Eugen Schauman tarttui aseeseen? Sarja kertoo myös Verikoirien tekemistä surmista

Kulttuuri 3.2.2019 7:00
Riikka Happonen

Aktivistit

★★★ Eletään 1900-luvun ensimmäisiä vuosia Helsingissä.

Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Nikolai II määrää Suomen suuriruhtinaskunnalle entistä tiukempia säädöksiä, jotka ovat Suomen hallitusmuodon vastaisia. Kansa vihastuu kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikoviin.

Senaattori Waldemar Schaumanin virkamiespoika Eugen (Oskar Pöysti) on yksi heistä, jotka eivät hyväksy Venäjän pyrkimyksiä. Hän on myös pettynyt isänsä liian passiivisena pitämiinsä toimiin senaatissa.

Taiteilijasisar Sigrid Schauman (Stella Laine) kulkee mukana veljensä kansallismielisten ystävien porukassa, vaikka haluaakin suojella rakasta veljeään kaikelta pahalta. Nuorena kuolleen äidin muisto on tehnyt sisaruksista toisilleen erityisen läheisiä.

Sisaren pelot toteutuvat, kun Schauman päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Ristiriitaisia ja seksuaalisesti epävarmoja nuorukaisia

Helsinki-filmin Kotikatsomolle tuottama kolmiosainen sarja kertoo Eugen Schaumanin lisäksi myös Lennart Hohenthalin ja koululaisjoukko Verikoirien tekemistä surmista ja surmayrityksistä, jotka kohdistuivat Suomen venäläistämistoimien toteuttajiin ja kannattajiin.

Aktivistit-trilogia on kuin sukua Ylellä joulukuussa 2017 nähdylle Seitsemäntoista-sarjalle. Kummassakin katsoja pääsee arvuuttelemaan, mitkä kohtauksista ja vuoropuheluista ovat olleet totta ja mitkä olisivat kenties voineet olla.

Todellisiin henkilöihin ja tositapahtumiin perustuvissa fiktiivissä sarjoissa on aina se riski, että henkilöhahmojen historialliset esikuvat halutaan esitellä mahdollisimman idealistisessa tai juhlallisessa valossa.

Tähän syntiin Lauri Maijalan ohjaamassa minisarjassa ei syyllistytä. Sekä Schauman että Hohenthal näytetään ristiriitaisina ja seksuaalisesti epävarmoina, tunteidensa vieminä nuorukaisina.

TV1 sunnuntaina 3.2. klo 21.05

Tositapahtumiin perustuvissa fiktiossa on aina riski. Historialliset esikuvat halutaan esitellä juhlallisessa valossa.

MAINOS

Kommentoi

Eugen Schauman oli Suomen itsenäisyyden kannalta kansallissankari jolle pitäisi pystyttää muistopatsas.Mutta siitähän valtava haloo nousisi vihervasuripunikkien taholta,että parempi olla vaan hiljaa.Heidän mielestä meidän pitäisi kuulua naapurimaahan.

Schauman on täysin verrattavissa Jan Palaciin,jolla on oma patsas Prahassa Vaclavin aukiolla,toinen esimerkki on Imre Nagy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko amatöörimäinen yritys Eugenilta, mutta tuurilla osui heikkotehoisella tussarillaan sen verran, että Bobrikov lopulta menehtyi. Vastarinnan osoitus oli tässä tärkeintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image