Kulttuuri

Mies kuin Brahms tai Zorbas

Kulttuuri 2.11.2005 0:00
Esko Aho
"Hän on alkuihminen, peikkomainen tiedemies, joka johtaa vesiputouksia... Hän laulaa, huutaa ja murisee. Tyypiltään hän on puoliksi Brahms, puoliksi Zorbas", määritteli tanskalainen toimittaja Leif Segerstamia 1980-luvun lopulla.

Usein esille putkahtava Brahms-mielleyhtymä liittyy ennen muuta ulkoiseen olemukseen, mutta myös siihen, että kapellimestari-säveltäjä kiistatta on myös musikaalisesti monumentaalinen hahmo. Zorbas viittaa poikamaiseen elinvoimaan ja estottomaan elämän iloista nauttimiseen.

Viriiliydestä todistaa se, että kuuttakymmentä lähestyessään mies erosi viulistivaimostaan Hannele Segerstamista ja meni yllättäen naimisiin kajaanilaislähtöisen harpunsoittajan Minnaleena Jankon kanssa. Siinä riitti monelle päivittelemistä.

Nyt Segerstam on kolmen pienen lapsen onnellinen isä: Violaelina syntyi 1997, Selimoskar 1998 ja Iirisilona 1999.

"Minulla on sinfonia nro 93, jonka nimi on Meeting Point. 94:n nimi on Starting Point, kun rupesi tapahtumaan. 95 on Working Hard, koska me haluttiin todella lapsia. Sitten seurasivat 96 Making Life, 97 Violaelina, 98 Selimoskar ja 99 Iirisilona", maestro luettelee uuteen perheeseensä liittyviä teoksia.

Sinfonioita Segerstam on tähän mennessä säveltänyt 150. Parhaimmillaan niitä on syntynyt parikymmentä vuodessa.

"Sinfoniani ovat spermaa. Niitä on oltava paljon. Osa jää henkiin, ja vie kehitystä eteenpäin", säveltäjä toteaa juuri ilmestyneessä elämäkerrassa, jonka on kirjoittanut Minna Lindgren.Kaikki alkoi Oulusta


Perhesuhteita ei tämänkertaisen Oulun-vierailun yhteydessä kannattaisi kerrata, elleivät ne liittyisi niin läheisesti siihen, mitä Oulu Sinfonian konsertissa torstai-iltana kuullaan. Kantaesityksensä saa Segerstamin Sinfonia nro 117 "When Autumn Starts...".

Leif Segerstam ja Minnaleena Jankko näet tapasivat toisensa Oulussa syksyllä 1993, kun molemmat esiintyivät Oulun kaupunginorkesterin kapellimestarin Peeter Liljen (1950-1993), muistokonsertissa. Kaupunginorkesteri esitti ilman kapellimestaria Segerstamin sävellyksen Flowerbouquette (Kukkakimppu) nro 43E.

Ilman kapellimestaria musisoiva orkesteri olikin ollut säveltäjän suunnitelmissa. "Peeter Liljen muistokonsertti avasi padon. Ylikapellimestarinsa menettänyt orkesteri oli se alibi, jonka Leif tarvitsi pitkäaikaisen haaveensa toteuttamiselle", kirjoittaa Minna Lindgren.

"Olin tehnyt vapaapulsatiivista musiikkia jo vuodesta 1970. Enkä minä lopulta ottanut kapellimestaria pois, vaan Peeter Lilje lähti", Segerstam itse muistelee.

Oulu Sinfoniaksi hiljattain muuttuneen kaupunginorkesterin uusi taiteellinen johtaja Dmitri Slobodeniouk on Leif Segerstamin kapellimestarioppilas Sibelius-Akatemiasta.

"Hän on se syy, miksi nyt olen täällä Oulussa. Jos vierailuni merkitsee Dmitrille sulkaa hattuun, haluan sen hänelle lahjoittaa."Nyt-hetkessä


Vapaapulsatiivisuus uudessa sinfoniassa tarkoittaa kirjoitustapaa, joka jättää soittajien tai soitinryhmien välisen synkronoinnin osittain vapaaksi. Vapaapulsatiivinen musiikki toimii nyt-hetkessä. Siihen reagoidaan tositilanteessa.

Segerstamin mukaan vapaapulsatiivisuus on myös unielämää ja aavistusta. Kaikki lukee periaatteessa nuottipaperilla, mutta hetken hurmiossa tai motivaatiossa soittaja voi tehdä päätöksen, jota ei ole tehnyt aikaisemmin.

"Kapellimestarin viittomisen tilalla ovat orkesterista tulevat kuuloon perustuvat signaalit, jotka kaikki soittajat tunnistavat nuoteissa olevista selityksistä. Signaalin antaja aina tietää, ketkä jäävät ylimenoa tehtäessä soimaan; hän pistää aktiviteetin poikki naksauttamalla seuraavan aktiviteetin päälle", säveltäjä kertoo.

Kiintopisteistä syntyy "giganttista kamarimusiikkia" ja rosenkranz-muoto, kuin katsoisi yhtä rukousnauhan helmeä kerrallaan ja miettisi sitä. Aina merkin jälkeen soitetaan, mitä helmessä on ja odotetaan seuraavaa merkkiä.

"Kultaisen leikkauksen mukaisesti sieltä tulee myös seitsemän kysymystä äärettömyyteen, hiljainen hetki, joka motivoi kaikki tsunamit. Mikäli esittäjä saisi valita helmet itse, se tekisi sinfonian liian monimutkaiseksi. Jos soitto menisi anarkiaksi, kuten yleensä satunnainen atonaalinen leikkiminen, silloin se kuulostaisi paskalta."

Segerstam sanoo, että hänen materiaalinsa on impressionistis-expressionistis-wieninkoululais-sibeliaanis-pohjoismaista.

Värit on valittu niin sointuvasti, että koko ajan pulsatiivisuus, aallokkomainen orgaanisuus, soi materiaalissa sisäänrakennettuna. Musiikki ei koskaan muutu "äklöksi tai rumaksi", Segerstam lupaa.


Leif Segerstamin johtama Oulu Sinfonian konsertti on Madetojan salissa torstaina 3.11. kello 19. Solistina laulaa sopraano Riikka Hakola. Säveltäjänimet ovat Segerstam, Sibelius, Ravel ja Debussy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image