Kulttuuri

Mies kuin Brahms tai Zorbas

Kulttuuri 2.11.2005 0:00
Esko Aho
"Hän on alkuihminen, peikkomainen tiedemies, joka johtaa vesiputouksia... Hän laulaa, huutaa ja murisee. Tyypiltään hän on puoliksi Brahms, puoliksi Zorbas", määritteli tanskalainen toimittaja Leif Segerstamia 1980-luvun lopulla.

Usein esille putkahtava Brahms-mielleyhtymä liittyy ennen muuta ulkoiseen olemukseen, mutta myös siihen, että kapellimestari-säveltäjä kiistatta on myös musikaalisesti monumentaalinen hahmo. Zorbas viittaa poikamaiseen elinvoimaan ja estottomaan elämän iloista nauttimiseen.

Viriiliydestä todistaa se, että kuuttakymmentä lähestyessään mies erosi viulistivaimostaan Hannele Segerstamista ja meni yllättäen naimisiin kajaanilaislähtöisen harpunsoittajan Minnaleena Jankon kanssa. Siinä riitti monelle päivittelemistä.

Nyt Segerstam on kolmen pienen lapsen onnellinen isä: Violaelina syntyi 1997, Selimoskar 1998 ja Iirisilona 1999.

"Minulla on sinfonia nro 93, jonka nimi on Meeting Point. 94:n nimi on Starting Point, kun rupesi tapahtumaan. 95 on Working Hard, koska me haluttiin todella lapsia. Sitten seurasivat 96 Making Life, 97 Violaelina, 98 Selimoskar ja 99 Iirisilona", maestro luettelee uuteen perheeseensä liittyviä teoksia.

Sinfonioita Segerstam on tähän mennessä säveltänyt 150. Parhaimmillaan niitä on syntynyt parikymmentä vuodessa.

"Sinfoniani ovat spermaa. Niitä on oltava paljon. Osa jää henkiin, ja vie kehitystä eteenpäin", säveltäjä toteaa juuri ilmestyneessä elämäkerrassa, jonka on kirjoittanut Minna Lindgren.Kaikki alkoi Oulusta


Perhesuhteita ei tämänkertaisen Oulun-vierailun yhteydessä kannattaisi kerrata, elleivät ne liittyisi niin läheisesti siihen, mitä Oulu Sinfonian konsertissa torstai-iltana kuullaan. Kantaesityksensä saa Segerstamin Sinfonia nro 117 "When Autumn Starts...".

Leif Segerstam ja Minnaleena Jankko näet tapasivat toisensa Oulussa syksyllä 1993, kun molemmat esiintyivät Oulun kaupunginorkesterin kapellimestarin Peeter Liljen (1950-1993), muistokonsertissa. Kaupunginorkesteri esitti ilman kapellimestaria Segerstamin sävellyksen Flowerbouquette (Kukkakimppu) nro 43E.

Ilman kapellimestaria musisoiva orkesteri olikin ollut säveltäjän suunnitelmissa. "Peeter Liljen muistokonsertti avasi padon. Ylikapellimestarinsa menettänyt orkesteri oli se alibi, jonka Leif tarvitsi pitkäaikaisen haaveensa toteuttamiselle", kirjoittaa Minna Lindgren.

"Olin tehnyt vapaapulsatiivista musiikkia jo vuodesta 1970. Enkä minä lopulta ottanut kapellimestaria pois, vaan Peeter Lilje lähti", Segerstam itse muistelee.

Oulu Sinfoniaksi hiljattain muuttuneen kaupunginorkesterin uusi taiteellinen johtaja Dmitri Slobodeniouk on Leif Segerstamin kapellimestarioppilas Sibelius-Akatemiasta.

"Hän on se syy, miksi nyt olen täällä Oulussa. Jos vierailuni merkitsee Dmitrille sulkaa hattuun, haluan sen hänelle lahjoittaa."Nyt-hetkessä


Vapaapulsatiivisuus uudessa sinfoniassa tarkoittaa kirjoitustapaa, joka jättää soittajien tai soitinryhmien välisen synkronoinnin osittain vapaaksi. Vapaapulsatiivinen musiikki toimii nyt-hetkessä. Siihen reagoidaan tositilanteessa.

Segerstamin mukaan vapaapulsatiivisuus on myös unielämää ja aavistusta. Kaikki lukee periaatteessa nuottipaperilla, mutta hetken hurmiossa tai motivaatiossa soittaja voi tehdä päätöksen, jota ei ole tehnyt aikaisemmin.

"Kapellimestarin viittomisen tilalla ovat orkesterista tulevat kuuloon perustuvat signaalit, jotka kaikki soittajat tunnistavat nuoteissa olevista selityksistä. Signaalin antaja aina tietää, ketkä jäävät ylimenoa tehtäessä soimaan; hän pistää aktiviteetin poikki naksauttamalla seuraavan aktiviteetin päälle", säveltäjä kertoo.

Kiintopisteistä syntyy "giganttista kamarimusiikkia" ja rosenkranz-muoto, kuin katsoisi yhtä rukousnauhan helmeä kerrallaan ja miettisi sitä. Aina merkin jälkeen soitetaan, mitä helmessä on ja odotetaan seuraavaa merkkiä.

"Kultaisen leikkauksen mukaisesti sieltä tulee myös seitsemän kysymystä äärettömyyteen, hiljainen hetki, joka motivoi kaikki tsunamit. Mikäli esittäjä saisi valita helmet itse, se tekisi sinfonian liian monimutkaiseksi. Jos soitto menisi anarkiaksi, kuten yleensä satunnainen atonaalinen leikkiminen, silloin se kuulostaisi paskalta."

Segerstam sanoo, että hänen materiaalinsa on impressionistis-expressionistis-wieninkoululais-sibeliaanis-pohjoismaista.

Värit on valittu niin sointuvasti, että koko ajan pulsatiivisuus, aallokkomainen orgaanisuus, soi materiaalissa sisäänrakennettuna. Musiikki ei koskaan muutu "äklöksi tai rumaksi", Segerstam lupaa.


Leif Segerstamin johtama Oulu Sinfonian konsertti on Madetojan salissa torstaina 3.11. kello 19. Solistina laulaa sopraano Riikka Hakola. Säveltäjänimet ovat Segerstam, Sibelius, Ravel ja Debussy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

77
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
76
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
63
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
62
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
41
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image