Kulttuuri

Mie­len­ter­veys­kun­tou­tu­jien osasto muuttuu kauhutaloksi Höyhtyällä – li­ve­kau­hu­ko­ke­mus on yhdistelmä pakohuoneita, kauhuelokuvia ja -pelejä sekä kir­jal­li­suut­ta

Sisällöntuottaja Make Ritvanen (vas.), Studio Korppikelan Julia Salminen ja projektin isän Jaakko Hentilän mukaan aikataulu lopputuloksen viimeistelemiseen on ollut tiukka. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 26.11.2019 6:17
Jarkko Harjumaa

Joulukuu muuttaa kaiken, kun kolkot käytävät, tyhjät huoneet ja aavemainen kellari heräävät uudelleen eloon.

Höyhtyän Allitien mielenterveyskuntoutujien osasto avaa ovensa reilun vuoden hiljaiselon jälkeen.

Tosin rakennuksen käyttötarkoitus on hieman poikkeava. Tällä kertaa tiloissa eivät majaile avun tarpeessa olevat ihmiset tai heitä tukeva henkilökunta. Sen sijaan huoneisiin ja käytäville rakennetaan aikuisille suunnattu livekauhukokemus.

Projektin takana on Oulun kaupungin Luovuus+ -hankkeen tiimoilta toimiva Luovan Farmin tuottajavalmennusohjelma.

– Istuimme alas alunperin neljän hengen voimin. Päätimme, että haluamme tehdä jotain kauhuteemaista. Idea kumpusi omasta taidetaustastani. Ajattelin, että olisi mahtavaa tehdä ihmisille heitä osallistava kokemus, projektin isä Jaakko Hentilä kertoo.

Jaakko Hentilä (oik.) kysyi Julia Salmisen edustamaa Studio Korppikelaa mukaan projektiin sähköpostin välityksellä. Salmisen mukaan päätös yhteistyöstä oli helppo. KUVA: Pekka Peura

 

Suositusikärajaksi on määritelty 16 vuotta. Ovella ei kuitenkaan tarvitse esittää henkilöllisyystodistusta. Jos vanhempi päästää lapsensa mukaan, se on vanhemman vastuulla.

Tarkoituksena on yhdistellä pakohuoneita, kauhuelokuvia- ja pelejä sekä kirjallisuutta.

– Haluamme tarjota kokemuksen kauhupelin sisällä olemisesta. Pelissä on tarina, joka muodostuu jokaisen pelaajaryhmän oman toiminnan ja ajatusten seurauksena. Matkan varrella on erilaisia tehtäviä.

Kauhuradan läpi pääseminen vie 2–6 hengen ryhmiltä noin 30–45 minuuttia. Käytävien varrelta avautuvien ovien takana, huoneiden nurkissa ja milloin missäkin odottavat kauhuhahmot ovat aiheuttamassa ryhmäläisille pelkotiloja ja vaikutelmia aidosta kauhukokemuksesta.

Pelottelusta vastaa viisi projektiin lähtenyttä harrastelijanäyttelijää.

– Näyttelijöiden täytyy pystyä improvisoimaan. Se oli ainoa kriteeri, jota painotimme heitä värvätessä. Yksikään ryhmä ei käyttäydy samalla tavalla, joten tilanteisiin pitää osata eläytyä.

– Kokemus on näyttelijöille äärimmäisen arvokas. He pääsevät teatterilavoilla improvisoimaan tällä tavalla hyvin harvoin.

Rekvisiitta on pyritty koostamaan kierrätysmateriaaleista. Facebookin Roskalava-ryhmä on ollut keskeisessä roolissa tarvikkeiden hankkimisessa.

– Ihmiset ovat yllättävän höveleitä luopumaan tavaroistaan. Budjettimme on rajallinen, mikä antaa sijaa luovuudelle. Samalla toiminta on ympäristöystävällisempää, Hentilä sanoo.

Suljettu mielenterveyskuntoutujien osasto on Hentilän mukaan täydellinen paikka kauhukokemukselle.

– Rakennuksen tarina on hyvin vahva ja valmis. Miljöö on sisältä karmiva. Rakennus ei näytä ulkoapäinkään kovin puoleensavetävältä.

Noin kymmenen hengen kokoiseksi kasvanut työryhmä käyttää pimeyttä vahvasti hyödykseen luodakseen asiakkaille pelkotiloja ja vainoharhaisuuden tuntemuksia. 5.–8. joulukuuta järjestettävä kauhutalo on auki neljän päivän ajan iltapäivästä iltaan.

Sisällöntuottaja Make Ritvanen ja maskeerauksesta sekä lavastuksesta vastaava Mikko Heikura ovat olleet suurena apuna tuotannon onnistumisen kannalta.

Projekti on ainutlaatuinen Oulun alueella.

– Tämä on eräänlainen testaus. Nyt näemme, onko tämä kannattavaa ja onko tälle kysyntää. Jos ja kun onnistumme, niin tämä voi jatkua isommassa mittakaavassa, Hentilä suunnittelee.

Työryhmä otti ensiaskeleensa idean toteutukseen syys-lokakuun vaihteessa. Aikataulu on ollut melko tiukka.

– Kova usko ja motivaatio ovat mahdollistaneet lopputuloksen. Lopussa odottava palkinto on motivoiva voima.

Luovuus+

Luovuus+ -hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama. Sitä toteuttaa Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut vuosina 2019–2021.

Luova Farmi

Valmennusohjelma, joka on suunnattu luovista aloista kiinnostuneille 17–29-vuotiaille oululaisille työttömille työnhakijoille. Syyskuussa 2019 alkaneeseen ensimmäiseen valmennukseen etsittiin tuottajan työstä kiinnostuneita nuoria.

Ohjelma kestää kolme kuukautta. Se toteutetaan yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Livekauhukokemuksen työryhmä

Tuotantotiimissä ovat mukana Jaakko Hentilä, Tiina Antikainen, Emilia Häkkinen, Henni Karjalainen, lavasteista ja erikoistehosteista vastaava Make Ritvanen sekä maskeerauksesta ja lavastuksesta huolehtiva Mikko Heikura. Yhteistyökumppaneina ovat Studio Korppikela ja PahkiSpeksi.

Projekti löytyy Facebookista ja Instagramista nimellä @oulunpimento.

MAINOS

Kommentoi

Haalineet tavaraa roskalava ryhmistä yms. Mitä tuolta seuraillu sen tuiralaisen taiteilijan postauksia
Hienoa kierrätystä ja mahtavaa piristystä tähän tylsään ouluun. !
Tuosahan luki nollabudjetista että mitäköhän veromarkkoja tuohonki on käytetty, jos näitä ei oo kukaan ees rahottanu.
Toivottavasti tulis lissää tämmöstä ja saatas tänne muutaki kun pelkkä qstokki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheampia kokemuksia saa, kun kävelee Oulun lähiöalueiden läpi iltahämärässä. On monenlaista narkkia ja örveltäjää hyökyilemässä päälle, sekä saa pelätä henkensä ja terveytensä puolesta ihan aidosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Varsinkin Myllytyllissa pyörii kaikenlaista hörhöä. Johtunee Kenttätiellä olevasta palvelukeskuksesta. Katselussa uusi asunto muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Itse asiassa kaikki verovaroilla ylläpidettävät turhakkeet voisi muuntaa pakopaikoiksi, joista saadaan tuloa menojen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä? Onko tuollaiselle toiminnalle oikeasti tarvetta? Miksei kaupunginhallitus kuule ihmisten hätää lastensa puolesta? Miksi tämäkin allitien talo otettiin pois mielenterveyden puolen asiakkailta? Nyt olisi kova tarve auttaa ihmisiä niin rahat annetaan tällaiseen tai hevosille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää ne tukirahat jonnekin kaataa. Kun kävi Lumoa katsomassa, niin päällimmäisenä tuli mieleen, että ei ole pelkoa Oululla tulla valituksi vuoden 2026 kulttuurikaupungiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehehehe, lapsi on terve kun se leikkii, vaan paljonko tämä leikki maksaa bruttona eli nettona?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ei ole aikaisemmin ollut, koska yksityisellä sektorilla tämä ei ole millään tapaa lähelläkään kannattavaa liiketoimintaa. Päätelkää siis siitä miten tässä käy... Monestikko tuolla voi yllättymällä käydä? Kerran? Onko Oulun kokoisessa kaupungissa ensimmäisen parin kuukauden jälkeen enää ketään joka olisi toista kertaa menossa?

Huonosti keksitty ja laskelmoitua touhua. Muutenkin, on 2019... Oulu on saanut jo osansa ja mielestäni aivan riittävästi kauhusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suora lainaus artikkelista: "5.–8. joulukuuta järjestettävä kauhutalo on auki neljän päivän ajan iltapäivästä iltaan." Eli ei ole tarkoitustakaan kai pyörittää useita kuukausia kestävää liiketoimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan veronmaksajat tähän ja kotouttamiseen rahaa tärkeitä asioita 👍🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno idea! Tällaista tarvitaan tänne pohjoiseenkin! Etelässä näitä on jo ollut. Tukisin mielelläni käymällä vaikka useamman kerran, mutta en itse uskalla :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tätä todella "tarpeellista kokemusta", tehdä vain verovaroilla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa näin ensi lukemalta hyvinkin "tarpeelliselta": kauhua, jännitystä, pelkoa ... Omien ehkäpä vielä piilossa olevien traumakokemusten esilletuloa ---
Siinäpä sitä ihmismielelle tarpeellista tähän päivään 🤔?
Eikö tuota kaikkea Elämä tarjoa aivan liian monelle jo valmiiksi ?
Josko "tuotettaisiin" ihan päinvastaisia kokemuksia ? Niihin voisi yhteiskuntakin hiukan panostaa, rahallisestikin ?
Ihmiset tuuliajoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin näin traumoja lisäävää toimintaa ja niitä pinnalle tuovaa. Yle esittää ihan tarpeeksi kyseistä toimintaa kertoo päättäjistä todella paljon. Ihmisroskat vaan lisääntyy kaduillamme ota Laajala jo järki käteen jos sitä hiukankaan on olemassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image