Kulttuuri

Merellistä Oulua et­si­mäs­sä – ­ke­sä­kuus­sa juhlitaan Me­ri­mie­hen­museon avajaisia, tutustutaan 1960-luvun merimiehen kotiin ja kiivetään m/s Alpon kannelle

Museaalisesti entisöity hinaaja Alpo laskettiin vesille Toppilassa toukokuussa 2003. Maailman merien päivänä 8. kesäkuuta Alpolla on avoimet ovet. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kulttuuri 24.5.2019 15:00
Kaleva

Oululainen merellinen kulttuuriperintö on vahvasti esillä Koti merellä -viikonloppuna 7.–8. kesäkuuta. Tapahtuma johdattelee oululaiseen merenkulun historiaan. Tarjolla on tietoa, esineistöä ja oululaiseen merenkulkuun liittyviä paikkoja.

Valtakunnallisen Maailman valtamerien päivän kunniaksi Museo- ja tiedekeskus Luuppissa voi tutustua kolmeen merelliseen kohteeseen.

Perjantaina 7. kesäkuuta Pikisaaressa vietetään Matilan talonakin tunnetun Merimiehenkotimuseon avajaisia kello 15–18. Matilan talo on ollut suljettuna muutaman vuoden perusteellisen remontin vuoksi.

Museon uudistettu näyttely esittelee Oulun purjelaivakautta sekä varhaisempaa merimiesten elämää merellä ja maissa. Uuden perusnäyttelyn näkökulmaa avataan merimiehen vaimon ja lasten elämän kautta.

Matilan talo on Oulun vanhin puinen rakennus, ja se on rakennettu vuosina 1737–1739 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen

Pikisaaren Merimiehenkotimuseo avataan pitkän remontin jälkeen 7. kesäkuuta. Restaurointikisälliopintoja täydentävä Henna Rantakeisu mallasi sapluunamallia museon seinälle viime maaliskuussa. KUVA: Anni Männikkö

Avajaisissa esiintyy duo Sakari Viirret ja Eija Martinmäki merihenkisellä musiikilla. Juhlapuheen pitää Oulun kaupungin entisen tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen.

Museossa voi tutustua myös Oulun Merimieskirkon historiaan, ja Merellinen Oulu -yhdistys pitää solmukoulua.

Maailman merien päivä esittelee merellistä kulttuuriperintöä

Lauantaina 8. kesäkuuta vietetään Maailman merien päivää. Päivän teeman mukaisesti tuodaan esiin oululaista merellistä kulttuuriperintöä ja ovensa yleisölle avaavat myös Merimiehenkotimuseon lähellä sijaitsevat merelliset käyntikohteet kello 12–18.

Hietasaaressa pääsee tutustumaan höyry- ja moottorilaivakauden esineistöön Oulun Seudun Merieläkeläisten yhdistys ry:n ylläpitämässä Merimiehen koti -museossa (Vaaskiventie 13).

Pihapiirin pienempi rakennus on sisustettu 1960-luvun tyyliin ja sinne on kerätty vanhoja meriltä tuotuja matkamuistoja ja muuta merellistä tavaraa.

Museo esittelee kotia, jollaisesta moni hietasaarelaispoika lähti aikoinaan merille.

Toppilansalmessa satamahinaaja m/s Alpolla on myös avoimet ovet ja alukseen pääsee tutustumaan miehistön ohjaamana.

Hinaaja Alpo on rakennettu Yhdysvalloissa vuonna 1943. Se otti osaa Normandian maihinnousun suunnitteluun toisessa maailmansodassa vuonna 1944, ja toimi myöhemmin muun muassa miinanraivaustehtävissä.

Vuonna 1951 alus siirtyi Ouluun Toppilan satamaan, jossa se avusti rahti- ja laivaliikennettä aina vuoteen 1989 asti. Normandian maihinnoususta tulee 6. kesäkuuta 2019 kuluneeksi 75 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Oulun matka merellisessä kaupungiksi on valovuoden mittainen. Käykää kesällä vaikka Luulajassa, niin ymmärrätte, mitä on merellisyys Perämeren rannikkokaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulu haluaa olla uskottava kulttuurikaupunki niin merelliseen Ouluun kuuluu olennaisesti Oulu laiva.

Oulu laivan kunnostukseen löytyy kyllä rahaa kun leikataan seuraavista kohteista.
1. Sea Allas Pool Kiikelin rannassa
2. Kaupunkipyörät
3. Kärppien liiketoiminnan tukeminen
👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauneus kattojan silimäsä, mutta sympaattisempi tää Alapo o ku Oulu-laiva - noin niinku ulukokoisesti tullista tulleena läpsytimet jalasa rannalta ihimeteltynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:00
Suomalaistutkimus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta aivoverenvuodolta
12:23
USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"
11:46
Poliisin palvelujen aukioloajoissa on kesällä muutoksia – katso tästä aikataulut
11:45
Perhosia voi houkutella pihalla sopivilla kukilla – lähetä kuvia kesän upeista perhosista
11:00
Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
10:56
"Milanon kokaiinikuningas" pakeni vankilasta Uruguayssa
10:54
Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää nivelrustovaurioiden hoitoa: "Riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat"
64
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
19
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
16
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
9
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image