Kulttuuri

Meille tulee pian Reviisori

Merimiehen oloinen mies. "Hyvät herrat, ilmoittaisin sangen kurjan uutisen: on saapumassa reviisori." Näin alkaa Gogolin näytelmästä sovitettu teatteriooppera, jossa Marko Reinola vierailee Osipin roolissa. KUVA: Pekka Ala-aho
Kulttuuri 1.6.2004 0:00
Eeva Kauppinen
Teatterin taiteelliset työntekijät ovat lähteneet kesälaitumille. Kaikki eivät kuitenkaan mene maalle vaan jotkut seilaavat tuulettumaan merille.

Oulun kaupunginteatterissa vieraileva näyttelijä Marko Reinola (s. 1964) ohjaa juuri tällä hetkellä ölövinä uutta purjevenettään Marttinaa jossakin Ahvenanmeren saaristossa.

Kenties kapteeni miehistöineen ja hänen 29,5-jalkainen Ruotsista vasta hankittu avomeripurjeveneensä seisahtaa ja yöpyy mieluisassa luonnonsatamassa.

Poukamat eivät kuitenkaan ole tätä miestä varten. Hurjan tapiolalaisen jenginuoruuden elänyt freelance-näyttelijä nauttii muutoksesta, vaihtuvista haasteista ja käsillä värkkäämisestä. Ensin hän kunnosti ja rakenteli kansanvenettään Gunillaa ja sitten rättäriään Poppasta.

"Vanhan veneen kanssa pulasin paljon. Rakensin sen puoliksi uusiksi: mahonkitiikkikannet ja ruffin eli kajuutan. Puuveneissä on omat kotkotuksensa. Nyt se sitten vaihtui lasikuituveneeseen."

Purjehdus on vastapainoa työlle. Merellä ajatukset liikkuvat muissa kuin työasioissa. Aallokossa mieli latautuu.

"Aika monella näyttelijällä on vene. Merellä ei pysty ajattelemaan samoja asioita kuin työssä. Kyllä se rentouttaa. Merellä olet ulkona ja luonnossa, kun muuten teet sisätyötä. Purjehdus on itseasiassa myös hyvin sosiaalista puuhaa."Laulaen puhuttua


Marko Reinola nähdään kaupunginteatterin syksyn uutuudessa Reviisorissa päähenkilön Hlestakovin lojaalina palvelijana Osipina. Hänen parinaan Hlestakovina sompailee Timo Reinikka.

Reviisorin libreton on Gogolin näytelmän pohjalta Ouluun kirjoittanut Kaj Chydenius. Kyse ei ole puhenäytelmästä vaan teatterioopperasta. Kaikki teksti resitoidaan eli puhelauletaan ja lauletaan.

"Resitatiivi ja musiikki nostavat ilmaisun automaattisesti koholle. Musiikki antaa jo tietyn muodon, raamit. Se on hirveän tarkkaa. Nuottien pitää olla oikein, vaikka ne ovat vapaasti käsiteltävissä, että teksti tulee ulos. Teksti on laulaen puhuttuja ajatuksia", kuvailee Reinola esityksen ilmaisutapaa.

Resitoiminen on varsin tarttuvaa. Kaikuvatkohan Reinolan paatista tänä kesänä puhelaulut myötätuuleen?Bassobaritonin paikka


Marko Reinola on valmistunut näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta, missä hän opiskeli 1987-1991.

Reviisorin ohjaaja, teatterityön professori Yrjö Juhani Renvall ei vielä silloin vaikuttanut Tampereella vaan Oulussa, mutta hän on Reinolalle ennestään tuttu kahdesta aikaisemmasta yhteistyöstä. Reinola on näytellyt Renvallin ohjaamissa Nummisuutareissa Lahden kesäteatterissa ja Suuren Gargantuan hirmuisessa elämässä näyttelijäntyönlaitoksella eli Nätyllä.

"Renttu halusi Hlestakovin pariksi tietyntyyppisen habituksen. Siitähän castingissa on kysymys. Ehkä Renvall halusi Reinikalle parivaljakoksi tämmöisen äijän. Yksi syy valinnalleni oli varmaan myös ääniala. Osipin rooliin tarvitaan basso", vieraileva bassobaritoni selittää Ouluun kutsuaan.Osipkin venkailee


Reinolan roolihenkilö Osip on hänen mielestään lojaali, olkoon Hlestakov minkälainen tahansa. Mutta ei Osip isäntäänsä myöskään arvostelematta jätä.

Osip taitaa olla samantyyppinen selviytyjä kuin Reinola itse.

"Moneen muuhun roolihenkilöön verrattuna Osip on ihminen. Osip ei ole valmiiksi hullunkurinen. Hän on ainakin vielä vailla sellaisia järjettömiä ominaisuuksia, mitä kaikilla muilla on. Palvelijahan on usein näytelmissä se joka näkee enemmän kuin muut. Mutta kyllä Osipkin venkailee eikä se vilunkia vältä", maalaile Osipin housuihin astuva näyttelijä.

Oulun kaupunginteatterin remontti ei ole vielä sisältä valmis eikä kaikki tiptop-kunnossa. Siksi Marko Reinola ei oikein osaa sanoa, miltä uusi talo vaikuttaa.

Reviisorin työryhmä on laulanut koko kevään ja ollut vielä aika vähän näyttämöllä kohtausten sisältöjen kanssa pauhaamassa, niin kuin Reinola asian ilmaisee.

"Teatteri on vielä ihan kaaoksessa. Sinne vasta tuodaan kamoja. Paikka on yhä työmaana ja kaikki tavarat laatikoissa."Välillä taksirenkinä


Marko Reinola on vannoutunut vapaaherra. Hänellä on ollut työuransa aikana kolme kiinnitystä - Lahden ja Turun kaupunginteattereihin ja Suomen Kansallisteatteriin - mutta vapaaherruus on hänelle mieluisampi.

"Freelancerina pitää haalia elanto kasaan sieltä sun täältä. Mulla on olemassa myös taksikortti, ammattiliikennelupa. Olen ajanut taksia Kovasen renkinä. Olen henkisesti varautunut siihen, että jos minulla ei ole näyttelijän töitä, niin sitten teen jotakin muuta, raavin rahani kokoon toisaalta. Siihen täytyy suostua. Täytyy olla tarpeeksi vahva itsetunto."

Monet, etenkin nuoret näyttelijät heittäytyvät freelancereiksi ja muuttavat pääkaupunkiseudulle tai Tampereelle.

"Freelancerina tekee teatterissa yhden työn ja toivoo, että se poikii uuden. Yrität lunastaa edellisellä työlläsi seuraavan, sitä se on", Reinola kuvailee vapaaherruuden realiteetteja. Pitkät työhistoriat alkavat olla historiaa pätkätöiden luvatussa Euroopassa.

Reinola on itse monipuolinen tekijä. Hän on soittanut bändeissä ja kirjoittanut yhden elokuvakäsikirjoituksen ja yhden näytelmän.

"Elokuvasäätiön tuella kirjoitettu leffakäsikirjoitus Uponneen laivan asukkaat seisoo nyt, sitä ei tiedä vielä mitä siitä tehdään. Siskon kanssa kirjoitettiin musiikkinäytelmä Joulukortti Etelä-Helsingistä, mihin käänsin kolmetoista Tom Waitsin biisiä."

Reinola on vieraillut myös eri teatteriryhmissä Universumissa, Koko-teatterissa ja Circus Maximuksessa. Oulussa hän kävi opiskeluaikanaan harjoittelijana kurssikavereidensa Annina Rokan ja Virpi Haataisen kanssa. Työryhmä toteutti yo-talo Rauhalaan Rosa Liksomin monologeista esityksen Pam Pam.

Marko Reinola ei halua, että hänen kalenterinsa on aina täysi. Kotona nimittäin odottaa aviopuoliso ja kaksi tytärtä, joista nuorempi on vasta kuusikuinen.

Nyt isillä on kaksi kuukautta lomaa. Reviisorin harjoitukset jatkuvat Oulussa 3. elokuuta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image