Kulttuuri

Mauri Kunnas on työhullu, joka tykkää laiskotella – "Enkä nyt tarkoita jou­ti­lai­suut­ta, vaan semmoista, että on ihan laiskana"

Kirjailija Mauri Kunnas työhuoneellaan kotonaan Espoossa 30.11.2017. KUVA: Tuukka Ylönen / Com.pic.
Kulttuuri 22.9.2019 20:04
STT

–  Tykkään olla jouten. Ihan ajatella omia asioita vaan. Enkä nyt tarkoita semmoista joutilaisuutta, että harrastaa samalla jotain, vaan semmoista, että on ihan laiskana. Vähän toki täytyy välillä tehdä töitäkin.

Kirjailija Mauri Kunnas virnistää ja jatkaa kahvitteluaan. Muistan, että jälkikasvu pyysi minua taannoin selittämään, mikä on paradoksi. Tässä se nyt olisi, edessäni. Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluva kuvittaja ja kirjailija, jonka teos- ja palkintoluettelo kustantamon sivuilla on niin pitkä, että hiirellä alaspäin rullatessa sormi kipeytyy. Ammattilaiskottelija? Ei kai nyt sentään.

Lue myös: Mauri Kunnas ei lukenut pienenä lastenkirjoja – pa­ri­kymp­pi­se­nä hän tutustui vahingossa Richard Scarryn Mato Matalaan ja piirtäjän ura sai uuden suunnan

–  Joo, mutta sen täytyy johtua siitä, että olen aika nopea, kun työhön ryhdyn. Käytän työajan hyvin hyödyksi, Kunnas perustelee.

Lorvinnan lumosta olemme Kunnaksen kanssa äityneet puhumaan sen vuoksi, että hänen uusin, ties vaikka kuinka mones, kirjansa Hurjan hauska unikirja käsittelee nukkumisen ihanuutta. Hirsien vetämisen oppaana toimii Kunnaksen kirjojen ylinukkuja Herra Hakkarainen.

Kirjailija Mauri Kunnas kuuntelee mielellään puheohjelmia ja äänikirjoja, mutta piirtäessä pitää olla ihan hiljaista. KUVA: Tuukka Ylönen / Com.pic.

–  Nukkuminen valikoitui aiheeksi paristakin syystä. Kirjoissani on aina ollut hahmoja unilla ja torkuilla vähän joka puolella. Ja onhan se nykyään aika lailla ajankohtainenkin aihe, kun puhutaan levon tärkeydestä ja jotkut taas leuhkivat oikein urakalla, kuinka vähän nukkuvat, Kunnas perustelee.

Beatles, Stones ja Nyrok Dolls

Kunnas ei itse nykyisin juurikaan seuraa sarjakuvia, koska niistä on hänen mukaansa tullut liikaa "taidetta".

– Ne ovat niin erilaisia kuin ne sarjakuvat, joihin pääni on tottunut. Sarjakuvasta on tullut sellainen graafinen suoritus. Tintit ja Asterixit pyrkivät lähinnä hauskuttamaan, kirjailija perustelee.

Vammalalaislähtöinen kirjailija tunnetaan myös innokkaana musiikin ja varsinkin Beatlesin ystävänä. Kunnas myös musisoi itse muun muassa kirjailijoiden ja toimittajien Nyrok Dolls -yhtyeessä. Bändin nimi viittaa Kunnaksen nuorena miehenä tekemään Nyrok City -rokkisarjakuvaan, joka on edelleen kovassa kulttimaineessa.

– Kuuntelen Beatlesia vuodenaikojen mukaan. Rollareita on tullut kuunneltua, ja tuossa taannoin kuuntelin vanhaa Neil Youngia. Puhetta tulee kanssa kuunneltua: äänikirjoja ja puheohjelmia. Piirtäessä en kuuntele mitään, silloin pitää olla hiljaista.

Viisi kirjaa vielä?

Kunnaksen menestys omalla sarallaan hakee vertaistaan. Hänen kirjojaan on käännetty 35 kielelle ja julkaistu kaikkiaan 36 maassa. Miten moiseen asemaan oikein pääsee?

–  Ei kai siinä mitään kikkaa ole. On tehtävä sellaista, että ihmiset kiinnostuvat. Se on vähän kuin sadan metrin juoksu. Joko olet tosi hyvä juoksemaan tai sitten vaan katselet, kun muut juoksevat, Kunnas sanoo silmät vilkkuen.

Mauri Kunnaksen hahmot ovat suosittuja maailmalla. Kirjoja on käännetty 35 kielelle. KUVA: Tuukka Ylönen / Com.pic.

Vaikka oikoteitä onneen ei olekaan, joitain pieniä jippoja sentään voi yrittää.

–  Ensin voi kopioida sitä, miten toiset tekevät ja ottaa oppia. Sitten voi lukea paljon, piirtää paljon ja opiskella alaa. Niin, ja sitten kannattaa tehdä jotain suomalaista, koska sitä eivät maailmalla muut tee, kirjailija neuvoo.

Kuinka kauan kirjailija itse sitten aikoo jatkaa, varsinkin kun se joutilaisuuskin kiinnostaa?

–  Kyllä tarkoitus olisi vielä semmoiset 30 vuotta tehdä. Ei vaineskaan, en kai enää satavuotiaana mitään tee. Mutta kyllä minulla semmoiset viisi ideaa on, joita olen pyöritellyt kirjoiksi.

–  Toisaalta pelkään koko ajan, että menetän intoni. Minulle on nyt useamman kerran käynyt niin, että olen vähän matkaa tehnyt jotain ja sitten luopunut aiheesta. Ajatellut, etten minä tästä haluakaan kirjaa tehdä.

Juuri tuosta syystä Kunnas ei halua puhua siitä, mitä seuraavaksi on tulossa. Koska voihan käydä niin, ettei se teos koskaan valmistukaan.

–  Parempi on, että koettaa aina vain tehdä sellaista, mistä itse tykkää. Vaikka yleisöä pitääkin aina ajatella. Monesti minun on itsellenikin pitänyt muistuttaa, että tämä on nyt lastenkirja, älä tee liian asiallista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mauri Kunnas on menestynyt kirjailijana ja kuvittajana. Hänen luovuutensa salaisuus on lepo ja laiskottelu! Laiskotellessa aivot lepäävät, se on luovassa työssä erittäin tärkeää. Yleisesti kaikkien täytyy levätä rasituksen jälkeen ja nukkua riittävästi, vain niin työkyky säilyy. Ulkona liikunnan harjoittaminen takaa riittävän hapen saannin ja talvella ei pakkasta tarvi pelätä, riittävästi vaatetta päälle. Ulos reippailemaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kirjailija Mauri Kunnas kuuntelee mielellään puheohjelmia ja äänikirjoja, mutta piirtäessä pitää olla ihan hiljaista."

Hiljaisuus - se on se tärkeä asia, joihin ei kaikilla ole edes mahdollisuutta edes maaseudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mauri Kunnaksen aika alkaa olla ohi. Kirjojen myynnit laskevat, vitsit toistavat itseään. Aika aikaansa kutakin ja onhan hän varakas mies. Laiskottelisi vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mauri Kunnas on luonut lukijoilleen ikimuistoisia lukuhetkiä. Hänen aikansa on jatkuva ja häneltä odotetaan vielä paljon kirjallisia tuotoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image