Kulttuuri

Matti - kuten me hänet tunnemme

Maailman parhaana. Matti Nykänen juhlii olympiakultaansa Calgaryssa vuonna 1988. Kuva on kirjan kannesta. KUVA: Matti Björkman/Lehtikuvan arkisto
Kulttuuri 3.3.2004 0:00 | Päivitetty 3.3.2004 7:28
Kai Nevala
Kirja
Egon Theiner: Matti Nykänen: Huipulla ja montussa. Otava 2004.

20 vuotta sitten Takalaudasta täysillä -kirja esitteli nuoren suomalaisen puhdasverisen urheilusankarin Matti Nykäsen. Sen jälkeen mäkeen on tupruttanut lunta monesta suunnasta.

Nyt Matti Nykänen lienee tunnetuimpia suomalaisia. Hän on mies, joka on päässyt siihen asemaan, että lööppimaakareille ja lukijoille riittää pelkkä etunimi. Matti Nykäsen tämän hetken ammatti on virallisesti laulaja tai viihdetaitelija, mutta oikeasti hänen ammattinsa on julkisuuden henkilö - entinen maailman paras mäkihyppääjä.

Suomalaisille Nykäsen elämänvaiheet ovat olleet lööpeistä luettavissa.

Siksi olisi toivonut, että itävaltalainen urheilutoimittaja Egon Theiner olisi ulkopuolisena yrittänyt päästä kirjassaan tuttuja asioita syvemmälle. On käynyt kuitenkin päinvastoin: Theiner tyytyy tarinankertojan rooliin.

Tarinansa Theiner on toki tehnyt perusteellisesti tutkien ja haastatellen. Kuva on tarkka ja kiihkoton, mutta yllätyksetön.

Hämmentävää, että kirjan mielenkiintoisin ja eniten uutta esittelevä osa on aivan lopussa, missä Theiner kertoo kirjan työstämisprosessista.

Kirja on todennäköisesti keskieurooppalaiselle yllättävämpää luettavaa kuin suomalaiselle.

Loppuun kirjatut Nykäsen uran virstanpylväät ovat groteskia luettavaa. Maailmanmestaruudet ja olympiavoitot ovat urheilijalle virstanpylväitä, mutta tuskin yksikään ihminen lukee avioeroja, pikakihlausta, häiden peruuntumista tai tutkintavankeutta elämänsä virstanpylväiksi.

Karkeasti laskettuna kirjan ensimmäinen puolisko on urheilua, sen jälkeen mennään niin sanotusti viihteen puolella. Huipulla ja montussa rakentaa kuvan huippulahjakkaasta - tosin äkkiväärästä - urheilijasta, jolta siviilielämän taidot ovat hukassa.

Media tekee rahaa Matilla ja Matti medialla. Nykänen tietää, että osa hänestä kirjoituista tarinoista on totta, osa valetta. Nykänen tietää myös, että osa tarinoista on tekaistu hänen avustuksellaan. Kirjoittaja Theinerkin joutuu välillä pohtimaan, räätälöikö Nykänen menneisyyttään itseään miellyttävään muotoon.

Kirja kertoo, kuinka Matti Nykäsen elämää on nuoresta asti eri tilanteissa muokannut alkoholi. Nykänen jaksaa painottaa moneen kertaan, että hänellä ei ole alkoholiongelmaa.

"Minulla on pirun paljon muita ongelmia, jotka tuovat alkoholin mukaan kuvioihin. Alkoholi taas pahentaa muita ongelmiani", Nykänen toteaa.

Matti Nykäsen elämäkerta ei ole tylsää luettavaa: tirkistelijöitähän me kaikki olemme. Surullista luettavaa se on, mutta muutamissa kohdissa hellyttävääkin. Mäkihyppy oli alusta alkaen Nykäsen suuri rakkaustarina.

"Hei isi. Minä hyppäsin petonista 88 metriä. Elä suutu. Menen huomenna Laajavuoreen suoraan koulusta. Pääsen 3melta. Terveisin Masa", 14-vuotias Nykänen kirjoitti isälleen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:21
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19:20
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19:15
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19:10
Suomen kahtiajako talven osalta syvenee – Utsjoella tehtiin pakkasennätys, etelässä tarvotaan marraskuisessa harmaudessa
19:00
Rakennukset aiheuttavat kolmanneksen kasvihuonepäästöistä, talopaketin ostajatkin kaipaavat ekologisia ratkaisuja – "Hiilijalanjäljessä suurin merkitys on käytön ajalla" Tilaajille
18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
152
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
37
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
26
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
20
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image