Kulttuuri

Matilan talon hiljaiselolle loppu – Pikisaaren Me­ri­mie­hen­ko­ti­museo avataan pitkän remontin jälkeen kesällä 2019

Merimiehen kotimuseossa on menossa mittava remontti. KUVA: Teija Soini
Kulttuuri 5.2.2018 19:08
Elina Ursin

Viimeksi Pikisaaren Merimiehenkotimuseo oli avoinna yleisölle kesällä 2014. Ohikulkijoiden, paikallisten ja muualta tulleiden oli helppo poiketa sillan yli Pikisaaren puolelle tutustumaan Oulun vanhimpaan säilyneeseen hirsitaloon sekä merimieshenkiseen museoon. Matilan talon pääovelta uteliaisuuttaan sisään kurkistelleet toivotettiin astumaan peremmälle. Sisäänpääsymaksua ei peritty.

Sittemmin Pikisaaren portiksi nimetty Matilan talo on ollut suljettuna.

Matilan talon korjaustyö valmistuu pitkän rupeaman jälkeen vuoden loppuun mennessä ja Merimiehenkotimuseo avataan yleisölle kesällä 2019.

Työryhmä valmistelee parhaillaan uuden perusnäyttelyn käsikirjoitusta. Mukana suunnittelussa on tutkija Kaija Niemitalo Pohjois-Pohjanmaan museosta.

– Uuden perusnäyttelyn näkökulmaa avataan merimiehen vaimon ja lasten elämän kautta.

Matilan talon toimintaan tulee muutoksia ja museon näyttelytilaa tiivistetään. Merimiehenkotimuseo sijoitetaan tupaan ja kamariin talon Pikisaaren puoleiseen päähän. Talon kaupungin puoleiseen päätyyn tulee muuntuvaan käyttöön suunniteltu tila.

– Tilaa ei ole paljon, mutta pienimuotoisessa näyttelyssä tuomme esille talon vaiheita ja Pikisaaren historiaa.

Tilaan on suunniteltu myös koululaisten ja päiväkotien työpaja- ja kokoustila.

– Haluamme houkutella Pikisaareen mahdollisimman paljon uusia kävijäryhmiä.

Remontti aiheutti sisäilmaongelman

Pohjois-Pohjanmaan museo aloitti Matilan talon korjaustyöt pienellä budjetilla vuonna 2015. Korjaustöitä hidasti talon arvioitua surkeampi kunto.

– Olisi noloa, jos talo ei olisi kunnossa. Matilan talo on kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas kohde Oulussa. Remontin jäljiltä se tulee olemaan Museo- ja tiedekeskus Luupin toiminnan näyteikkuna, sanoo Pohjois-Pohjanmaan museon korjausarkkitehti Raimo Tikka.

Merimiehen kotimuseo on tarkoitus saada jatkossa ympärivuotiseen käyttöön. KUVA: Teija Soini

Talossa oli vakavia sisäilmaongelmia eikä kevyttä ratkaisua remontin jatkamiseen löytynyt.

Sisäilmaongelmista tiedettiin jo 1990-luvun lopussa. Ongelmasta yritettiin päästä eroon uusimalla talon lattiarakenteita vuonna 2005. Loppujen lopuksi ongelma osoittautui niin pahaksi, ettei työntekijöitä pystytty pitämään talossa, saati päästämään asiakkaita sisään.

Pääasiallinen syy ongelmaan oli talon siirron yhteydessä tehty lattiaratkaisu. Matilan talo siirrettiin Kirkko- ja Nummikadun kulmasta Pikisaareen vuonna 1982.

– Ennen siirtoa talo oli multiaisperustuksella ja kun talo siirrettiin, rakennettiin tuulettuva alapohja eli rossipohja. Toteutus oli tehty huonosti, kertoo Tikka.

Pohjois-Pohjanmaan museo sai korjaustyöhön vetoapua Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikön restaurointilinjan opiskelijoilta. Talon yläpohja saatiin valmiiksi, mutta remontin edetessä ilmeni uusia ongelmia.

Talo ympärivuotiseen käyttöön

Matilan talon remontin rahoitus järjestyi reilu vuosi sitten. Puikkoihin astui Oulun Tilakeskus ja asialla ovat restauroijat Puulastu Oy:stä.

– Korjaustyö maksaa sen mitä se maksaa, mutta nyt se saatetaan loppuun. Tähtäin on, että remontin jäljiltä 1700-luvulta oleva talo säilyy satoja vuosia eteenpäin, sanoo Tikka.

Remontti on edennyt sisätiloihin, mutta ennen kuin sisärakenteisiin päästiin käsiksi, taloa nostettiin 20 senttiä ylöspäin rakentamalla yksi hirsikerros. Myös välipohja uusittiin. Neljäs uuni purettiin, koska sen nostaminen katsottiin teknisesti liian haastavaksi, kertoo Tikka.

Parhaillaan talossa uusitaan lattiarakenteita ja helmikuussa tehdän sähkötöitä. Tikka arvio rakennusteknisten töiden valmistuvan syksyllä.

– Seinien kunto nosto-operaation jäljiltä on vielä kysymysmerkki. Voi olla, että joudumme uusimaan tapetteja ja sapluunalla tehtyjä seinämaalauksia.

Remontti mahdollistaa Matilan talon ympärivuotisen käytön. Joulukuusta kevääseen tyhjässä tilassa voidaan kuitenkin jo järjestää tapahtumia.

– Kevään puolella 2019 on sormiharjoitusten aika. Testaamme, millainen talo tulee jatkossa olemaan.

Yksi mahdollisuus Tikan mukaan on tehdä pikisaarelaisten ja muiden toimijoiden kanssa yhteistyötä ja järjestää talossa kulttuuriin liittyvää toimintaa esimerkiksi näyttelyitä.

Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta silmällä pitäen Matilan talo on Tikan mukaan sitä ominta Oulua.

– Matilan talolla on monia kytkentöjä merelliseen Ouluun. Se edustaa mennyttä ja tulevaa, Tikka sanoo.

Pikisaaren portti

Pikisaaren Merimiehenkotimuseo, joka tunnetaan myös nimellä Matilan talo, toimii Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa.

Merimiehenkotimuseo on toiminut Pikisaaressa vuodesta 1989.

Oulun vanhin puinen rakennus on rakennettu vuosina 1737–39 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen, silloisen Oulun kaupungin etelälaidalle.

Tullituvissa tullimiehet päivystivät, tarkastivat kauppatavarat ja kantoivat tullimaksun tulliluettelon mukaan. Pikkutullien perintä lopetettiin vuonna 1808.

Pikkutullien perinnän loputtua tullitupa siirrettiin Kirkko- ja Nummikadun kulmaan, jossa se oli aina vuoteen 1983, kunnes se siirrettiin Pikisaareen.
Rakennus säästyi Oulun kahdesta suuresta tulipalosta vuosina 1822 ja 1882.

Tulli-inspehtorin jälkeen rakennus ja Kirkko- ja Nummikadun kulmassa oleva tontti siirtyivät käsityöläisten omistukseen.

Isak Matilainen työskenteli  merimiehenä oululaisissa purjelaivoissa. Jäätyään maihin hän perusti perheen ja osti vuonna 1882 kaksi kolmasosaa Kirkko- ja Nummikadun kulmassa olevasta tontista. Hänen vaimonsa Margareta Matilainen piti leskeksi jäätyään maitokauppaa entisessä tullituvassa vuoteen 1910 asti.

Talossa toimi myös Limingan Osuusmeijerin maitomyymälä, ja kaupan myyjätär asui eteisen peräkamarissa.

Oulun kaupungin omistukseen rakennus siirtyi vuonna 1965.

Talossa oli jonkin aikaa vuokralaisia, mutta se oli pitkään tyhjillään. Yksi idea oli rakentaa Kirkko- ja Nummikadun kortteliin ulkomuseo.

Talo purettiin ja hirret siirrettiin nykyiselle museon paikalle Pikisaareen vuonna 1982.

Pohjois-Pohjanmaan museon Oulun pienoismallissa on nähtävillä talo, joka oli Matilan talon paikalla Pikisaaressa.

Lähde: Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Oulun kaupunki.

MAINOS

Kommentoi

Ihme, että tuohonkin rakennukseen on osattu tuottaa sisäilmaongelma! Rossipohja on siis nykyisin mahdoton teknisesti tehdä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää olevan kastulevy lattialla, se onkin ollut turhan aliarvostettu rakennusmateriaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun sukututkija-lehdessä oli taannoin artikkeli Matilan talosta ja sen asukkaista. Mielenkiintoista luettavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hökkeli mikä hökkeli. Turhaapa sitä korjaamaan. Kulttuuri on yliarvostettua ja maksaa liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin. Ihania lähiölaatikoita vaan kaikkialle ja unohdetaan historia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikisaareen tulee tehdä puunkäsittely ja -jalostusalan koulutuskeskittymä. Mm. veneiden rakennusta, huonekalu- ja hienopuuseppiä jms.
Se pitää perinteisen ympäristön elävänä sukupolvesta toiseen yleisön käytössä ja vieläpä osin merellisessä toiminnossa.

Tori on jo päätetty tuhota kauppahallien paikalle rakennettavalla typerällä matkustajakodilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2010 Matilan talo liitettiin Kunnallistekniikkaan (Vesi- ja viemäri).Siis,vain ns. kesäkäyttöön sopivaksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi tukkia vanhoja järjen kanssa rakennettuja ilmanvaihtosysteemejä.
Milloin opitte?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja siitä sikubudjetista pitää millejä laikata. Se ihme Luuppi on vain rahasyöppö ja talot vaan lisääntyy. Selvää on että kymmeniä miljoonia tulee vielä menemään siihen pääkaupunkiprojektiin. Hyvästi lukiot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Suomi pystyy turvaamaan hyvinvointivaltion, ja hyvät julkiset palvelut kaikille kansalaisille mutta ei tietenkään presii... Lue lisää...
Tenu Tane

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image