Kulttuuri

Masa Niemi, mies pieni

Kulttuuri 6.12.2003 0:00
Sauli Pesonen
Elämäkerta
Arto Pietilä: Masa Niemi - Pätkä. 226 sivua. Kustannus HD.

Näyttelijä Masa Niemi (1914-60) muistetaan parhaiten 13-osaisen Pekka Puupää -elokuvasarjan Pätkänä. Tuo rooli oli niin hallitseva hänen myöhemmässä elämässään, että Puupää-elokuvien referointi haukkaa leijonanosan myös Arto Pietilän Niemestä kirjoittamassa elämäkerrassa Pätkä.

Sinänsä on enemmän kuin paikallaan, että Niemi sai kirjansa: onhan muiden 1950-60 -luvun kiertue- ja "rillumarei"-elokuvakauden viihdyttäjien vaiheita taltioitu niin kirjalliseen kuin kuvalliseen muotoon, sekä dokumenttina että fiktiona. Elämäkertansa saivat niin Toivo Kärki, Reino Helismaa, Armand Lohikoski, Tapsa Rautavaara kuin Esa Pakarinen; Masa Niemi oli pitkään muistettavuudestaan huolimatta toisen viulun soittajan asemassa.

Pietilä korostaa tehneensä kirjansa "suurelle yleisölle", ote ei ole varsinaisesti tutkijan.

Perusrunkona ovat runsaat Niemen työtoverien ja sukulaisten haastattelut, myös aiempaa kirjallista materiaalia hyödynnetään usein varsin suoraan. Pääpaino on Masa Niemen näyttelijänurassa, mutta henkilökuvaakin pyritään rakentamaan.

"Masa Niemi, mies pieni", kuten Rautavaara häntä lempeästi kuvasi, oli sydämestään kiinni viihdyttämisessä niin näyttelijänä, muusikkona ja taikurina kuin privaattipuolen tietokilpailuintoilijana.

Pienikokoisuudestaan kärsineen, perheoloissa kiivasluontoisenkin Niemen myöhempää elämää leimasivat niin alkoholismi - loppuvaiheissa puolitoistametrisen miehen päiväannos oli puolitoista pulloa Koskenkorvaa - kuin siitä aiheutuneet rahahuolet.

Niemen umpikujaan ajautuneita vaiheita on monesti käytetty malliesimerkkinä kuvattaessa, kuinka tragedia on jatkuvasti lähellä koomikon uraa. Tuo puoli nousee esiin heti jo Pietilän kirjan saatesanoissa ja alkuluvuissa.

Näkökulma Niemen henkilöön on yleensä myönteinen ja tasoittelevakin.

Nuoruusvaiheet Viipurissa kuitataan nopeasti, hallitsevaksi nousee 1950-luvun elokuvaura. Ihmiskuva, esimerkiksi hänen avioliittonsa jää vähemmälle, joskin perheen ja suvun merkitys nostetaan esiin.

Puupää-sarjan käsittely haukkaa elämäkerrasta noin puolet. Tuo on paljon, vaikka ottaisi kuinka huomioon sarjan merkityksen Masa Niemen vaiheissa.

Pekka ja Pätkä -elokuviin liittyvä runsas materiaali liippaa monesti ohi Niemen henkilön, arvotetaan sarjan merkitystä kotimaisessa viihde- ja elokuvakulttuurissa yleensä. Kun Pietilä käyttää tuossa yhteydessä varsin usein aiempaa tietoa, iskee tuttuuden maku. Aikalaishaastattelut toimivat sen sijaan mainiosti.

"Suurelle yleisöllekin" tarkoitettuna Masa Niemi -elämäkerta on rakenteeltaan hajanaisenpuoleinen, materiaalin tiivistäminen ja täsmentäminen ei olisi haitannut.

Pietilä on kuitenkin paneutunut selvästi kuvattavaansa, vaikka muutamia asiavirheitä tekstiin silti mahtuu. Filmografiapuolella arvostaisi silti enempää kuin pelkkää Puupää-elokuvien listausta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image