Kulttuuri

Masa Niemi, mies pieni

Kulttuuri 6.12.2003 0:00
Sauli Pesonen
Elämäkerta
Arto Pietilä: Masa Niemi - Pätkä. 226 sivua. Kustannus HD.

Näyttelijä Masa Niemi (1914-60) muistetaan parhaiten 13-osaisen Pekka Puupää -elokuvasarjan Pätkänä. Tuo rooli oli niin hallitseva hänen myöhemmässä elämässään, että Puupää-elokuvien referointi haukkaa leijonanosan myös Arto Pietilän Niemestä kirjoittamassa elämäkerrassa Pätkä.

Sinänsä on enemmän kuin paikallaan, että Niemi sai kirjansa: onhan muiden 1950-60 -luvun kiertue- ja "rillumarei"-elokuvakauden viihdyttäjien vaiheita taltioitu niin kirjalliseen kuin kuvalliseen muotoon, sekä dokumenttina että fiktiona. Elämäkertansa saivat niin Toivo Kärki, Reino Helismaa, Armand Lohikoski, Tapsa Rautavaara kuin Esa Pakarinen; Masa Niemi oli pitkään muistettavuudestaan huolimatta toisen viulun soittajan asemassa.

Pietilä korostaa tehneensä kirjansa "suurelle yleisölle", ote ei ole varsinaisesti tutkijan.

Perusrunkona ovat runsaat Niemen työtoverien ja sukulaisten haastattelut, myös aiempaa kirjallista materiaalia hyödynnetään usein varsin suoraan. Pääpaino on Masa Niemen näyttelijänurassa, mutta henkilökuvaakin pyritään rakentamaan.

"Masa Niemi, mies pieni", kuten Rautavaara häntä lempeästi kuvasi, oli sydämestään kiinni viihdyttämisessä niin näyttelijänä, muusikkona ja taikurina kuin privaattipuolen tietokilpailuintoilijana.

Pienikokoisuudestaan kärsineen, perheoloissa kiivasluontoisenkin Niemen myöhempää elämää leimasivat niin alkoholismi - loppuvaiheissa puolitoistametrisen miehen päiväannos oli puolitoista pulloa Koskenkorvaa - kuin siitä aiheutuneet rahahuolet.

Niemen umpikujaan ajautuneita vaiheita on monesti käytetty malliesimerkkinä kuvattaessa, kuinka tragedia on jatkuvasti lähellä koomikon uraa. Tuo puoli nousee esiin heti jo Pietilän kirjan saatesanoissa ja alkuluvuissa.

Näkökulma Niemen henkilöön on yleensä myönteinen ja tasoittelevakin.

Nuoruusvaiheet Viipurissa kuitataan nopeasti, hallitsevaksi nousee 1950-luvun elokuvaura. Ihmiskuva, esimerkiksi hänen avioliittonsa jää vähemmälle, joskin perheen ja suvun merkitys nostetaan esiin.

Puupää-sarjan käsittely haukkaa elämäkerrasta noin puolet. Tuo on paljon, vaikka ottaisi kuinka huomioon sarjan merkityksen Masa Niemen vaiheissa.

Pekka ja Pätkä -elokuviin liittyvä runsas materiaali liippaa monesti ohi Niemen henkilön, arvotetaan sarjan merkitystä kotimaisessa viihde- ja elokuvakulttuurissa yleensä. Kun Pietilä käyttää tuossa yhteydessä varsin usein aiempaa tietoa, iskee tuttuuden maku. Aikalaishaastattelut toimivat sen sijaan mainiosti.

"Suurelle yleisöllekin" tarkoitettuna Masa Niemi -elämäkerta on rakenteeltaan hajanaisenpuoleinen, materiaalin tiivistäminen ja täsmentäminen ei olisi haitannut.

Pietilä on kuitenkin paneutunut selvästi kuvattavaansa, vaikka muutamia asiavirheitä tekstiin silti mahtuu. Filmografiapuolella arvostaisi silti enempää kuin pelkkää Puupää-elokuvien listausta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image