Kulttuuri

Masa Niemi, mies pieni

Kulttuuri 6.12.2003 0:00
Sauli Pesonen
Elämäkerta
Arto Pietilä: Masa Niemi - Pätkä. 226 sivua. Kustannus HD.

Näyttelijä Masa Niemi (1914-60) muistetaan parhaiten 13-osaisen Pekka Puupää -elokuvasarjan Pätkänä. Tuo rooli oli niin hallitseva hänen myöhemmässä elämässään, että Puupää-elokuvien referointi haukkaa leijonanosan myös Arto Pietilän Niemestä kirjoittamassa elämäkerrassa Pätkä.

Sinänsä on enemmän kuin paikallaan, että Niemi sai kirjansa: onhan muiden 1950-60 -luvun kiertue- ja "rillumarei"-elokuvakauden viihdyttäjien vaiheita taltioitu niin kirjalliseen kuin kuvalliseen muotoon, sekä dokumenttina että fiktiona. Elämäkertansa saivat niin Toivo Kärki, Reino Helismaa, Armand Lohikoski, Tapsa Rautavaara kuin Esa Pakarinen; Masa Niemi oli pitkään muistettavuudestaan huolimatta toisen viulun soittajan asemassa.

Pietilä korostaa tehneensä kirjansa "suurelle yleisölle", ote ei ole varsinaisesti tutkijan.

Perusrunkona ovat runsaat Niemen työtoverien ja sukulaisten haastattelut, myös aiempaa kirjallista materiaalia hyödynnetään usein varsin suoraan. Pääpaino on Masa Niemen näyttelijänurassa, mutta henkilökuvaakin pyritään rakentamaan.

"Masa Niemi, mies pieni", kuten Rautavaara häntä lempeästi kuvasi, oli sydämestään kiinni viihdyttämisessä niin näyttelijänä, muusikkona ja taikurina kuin privaattipuolen tietokilpailuintoilijana.

Pienikokoisuudestaan kärsineen, perheoloissa kiivasluontoisenkin Niemen myöhempää elämää leimasivat niin alkoholismi - loppuvaiheissa puolitoistametrisen miehen päiväannos oli puolitoista pulloa Koskenkorvaa - kuin siitä aiheutuneet rahahuolet.

Niemen umpikujaan ajautuneita vaiheita on monesti käytetty malliesimerkkinä kuvattaessa, kuinka tragedia on jatkuvasti lähellä koomikon uraa. Tuo puoli nousee esiin heti jo Pietilän kirjan saatesanoissa ja alkuluvuissa.

Näkökulma Niemen henkilöön on yleensä myönteinen ja tasoittelevakin.

Nuoruusvaiheet Viipurissa kuitataan nopeasti, hallitsevaksi nousee 1950-luvun elokuvaura. Ihmiskuva, esimerkiksi hänen avioliittonsa jää vähemmälle, joskin perheen ja suvun merkitys nostetaan esiin.

Puupää-sarjan käsittely haukkaa elämäkerrasta noin puolet. Tuo on paljon, vaikka ottaisi kuinka huomioon sarjan merkityksen Masa Niemen vaiheissa.

Pekka ja Pätkä -elokuviin liittyvä runsas materiaali liippaa monesti ohi Niemen henkilön, arvotetaan sarjan merkitystä kotimaisessa viihde- ja elokuvakulttuurissa yleensä. Kun Pietilä käyttää tuossa yhteydessä varsin usein aiempaa tietoa, iskee tuttuuden maku. Aikalaishaastattelut toimivat sen sijaan mainiosti.

"Suurelle yleisöllekin" tarkoitettuna Masa Niemi -elämäkerta on rakenteeltaan hajanaisenpuoleinen, materiaalin tiivistäminen ja täsmentäminen ei olisi haitannut.

Pietilä on kuitenkin paneutunut selvästi kuvattavaansa, vaikka muutamia asiavirheitä tekstiin silti mahtuu. Filmografiapuolella arvostaisi silti enempää kuin pelkkää Puupää-elokuvien listausta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image