Kulttuuri

Martti Väänäsen aika ei kulu jouten

Martti Väänänen soittaa joka päivä. "Välillä oli kahdenkymmenen vuoden tauko, kun naimisiinmenosta tuli kiireitä. Nuorena soitin tansseissakin. Lavoilla piti soittaa aina yksin, ei siellä orkestereita ollut".
Kulttuuri 21.7.2007 0:00
Jukka Turunen
Martti Väänänen on ehtinyt tehdä töitä jo viiden miehen edestä - kenties useammankin.

"Nuorena tein talvet veneitä. Kiertelin talosta taloon Oulujoen varressa. Tein puusta pumppuja kaivoihin. Rakensin toistakymmentä omakotitaloa. Neljä vuotta muurasin takkoja. Se oli sitä avotakkavillityksen aikaa. Hommaa oli kauheasti. Täytyi olla vähän joka paikassa", Väänänen muistelee.

Hän esittelee kansiota, jossa on satakunta valokuvaa hänen piirtämistään ja muuraamista avotakoista. Kaikki takat ovat erilaisia.

Oulun Haapalehdossa asuva Väänänen on monessa mielessä tyypillinen ITE-taiteilija: Vaatimattomissa oloissa maaseudulla syntynyt mies, jonka elinikäinen taideharrastus on puhjennut kukkaan eläkepäivillä.

Väänänen on kehittänyt itseään poikkeuksellisella tarmokkuudella. Talonrakennuspesti akateemikko-kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen talotyömaalla Jollaksessa toimi alkusysäyksenä kuvanveistoharrastukselle.

"Oskarilta minä sain kaikenlaista oppia - tai ainakin innoitusta. Tämän betonihomman kehitin sitten itse."

1980-luvulla Väänänen tutustui rantsilalaiseen kotiseutuaktivisti Helmi Junttilaan, joka ajoi kunnassa läpi vallankumouksellisen taideprojektin. Väänäsen vetämänä Rantsilaan nousi veistotalkoilla useita kymmeniä ITE-henkisiä näköispatsaita. Kuuluisin niistä on Sandelsin ratsastajapatsas, joka hirnui ja toivotti tervetulleeksi viidellä eri kielellä. Ääntä tuottanut c-kasettitekniikka ei kestänyt ajan hammasta, mutta itse patsas seisoo yhä uljaana kahdella jalalla.

Maineen karttuessa Väänänen houkuteltiin ottamaan osaa kansainväliseen kilpailuun, jolla etsittiin tekijää suomalaisten siirtolaisten muistomerkille Australiaan. Hän voitti kisan. Pronssista, raudasta ja betonista veistetty muistomerkki valmistui 1997.

"Kaksi kuukautta meni sitä muistomerkkiä tehdessä. Australiassa oli niin kostea ilma, ettei kipsi meinannut kuivua. Me lämmitimme saunan ja panimme ne kipsit lauteille kuivumaan kuin leivät".

Martti Väänäsen veistoksia on levinnyt maailmalle satoja, mutta julkisesti niitä on esitelty vähän. Kempeleen Zeppeliinissä ja Oulun Rotuaarilla veistokset joutuivat ilkivallan kohteeksi. Saman kohtalon kokivat muutama viikko sitten myös Saarelan veistospuistoon siirretyt Kameli- ja Aku Ankka-veistokset. Ne olivat jo viime kesänä esillä Ylivieskan Akustiikkatalon ITE-näyttelyssä.

On surkuhupaisaa, että eniten ongelmia Martti Väänäselle tuottaa valmiiden teosten määrä. Omilla rahoillaan työskentelevän taiteilijan kaupunkikoti ja maalta vuokraama jalasmökki ovat jo täyttyneet veistoksista ja öljyvärimaalauksista. Moni muistaa Rotuaarilla nähdyn rautaisen Kukon, joka oli hitsattu yhteen yli kahdeksastakymmenestä erilaisesta vanhan ajan työkalusta.

"Se Kukkokin piti hävittää pois. Se päätyi jonnekin kesäpaikalle tuonne, en minä muista minne. Sitä ei tule enää kyseltyä, minne ne menevät", Väänänen harmittelee.

Jonain päivänä Martti Väänänen saa ansaitsemansa retrospektiivisen näyttelyn taidemuseoon. Sellainen kannattaisi järjestää jo nyt, kun sekä taiteilija, että useimmat teoksista ovat vielä hyvässä kunnossa.

Martti Väänäsen veistoksiin voi tutustua Saarelan veistospuistossa Oulussa, Rantsilan kirkonkylällä ja taiteilijan kotipihalla osoitteessa Liistekuja 2.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
48
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
37
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
22
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
15
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image