Kulttuuri

Markku Halme kirjoitti Rumban historian

Kulttuuri 19.11.2003 11:23 | Päivitetty 19.11.2003 11:24
STT, REETTA RAVI
Rockin ajankohtaislehti Rumba täyttää näinä päivinä 20 vuotta. Juhlallisuuksien kruunuksi markkinoille putkahti lehden pitkäaikaisen kirjoittajan Markku Halmeen kirja Rumba - 20 vuotta rockin takahuoneessa (Johnny Kniga).

Markku Halme kuului Rumban kirjoittajakatraaseen melkein lehden ensiaskeleista lähtien aina tälle vuosituhannelle asti. Halme ynnäilee, että hänen kirjoituksiaan löytyy noin 450:stä Rumban numerosta. Halme sanoo teoksensa olevan paitsi Rumban historiikki, myös kirja lehden pitkäaikaisesta päätoimittajasta, edesmenneestä Rami Kuusisesta.

"Samalla halusin, että se olisi myös romaani, vaikka siihen onkin haastateltu lukuisia teeman tärkeimpiä henkilöitä. Aineksia historiikkiin oli niin paljon, että olin hukkua runsaudenpulaan. Halusin silti luoda viihdyttävää tekstiä", Halme luonnehtii.

"Kirjassani on ajankuvaa ja filosofiaa, sanoisin. Yllättävän paljon muistin, vaikka ilmeisesti en ihan kaikkea kuitenkaan. Muistoni Rumbasta ovat voittopuolisesti hyviä. Sekä parhaiden että huonoimpien kohdalla tuli tippa linssiin", Halme myöntää.


Päijät-Hämeen hurjat

Halmeen kirjan sivuilla vilahtelee rockmusiikin suuria ja vähän pienempiäkin hahmoja. Myös Rumba-lehden tekijät nousevat opuksessa suorastaan roolihahmoiksi. Pääosassa on Rami Kuusinen, mutta muutkin päätoimittajat ja toimituspäälliköt seikkailevat kansien välissä niin hyvässä kuin pahassa. Lehden työntekijöistä yllättävän moni Rami Kuusisesta alkaen on ollut Lahdesta lähtöisin, eikä nykyinen päätoimittaja Mikko Aaltonenkaan tee poikkeusta säännöstä.

Paljon kertovana yksityiskohtana mainittakoon, että Aaltonen sai ensikosketuksensa rockmusiikkiin Lahden Tonttilassa samassa talossa, jossa Rami Kuusinen sairauden iskettyä vietti viimeiset elinkuukautensa.

"Lahti-teemaahan suorastaan painotetaan kirjassani", helsinkiläinen Markku Halme toteaa.


Finlandiaa ja anarkiaa

Markku Halme näkee Rumba-lehden 20 vuotta merkityksellisenä jaksona muutenkin kuin rockmusiikin ja rockista kirjoittamisen saroilla. Rumban kirjoittajalistalla on nähty melkoinen määrä nimiä, jotka tänään löytyvät Suomen suurimpien medioiden palkkalistoilta. Ahkera kasvattajaseura on historioitsijan mielestä toiminut myös tyylikouluna.

"Rumba on tuonut mukanaan mahdollisuuden vapaampaan kirjoitustapaan ja anarkistisempaan tyyliin. Tällainen foorumi on antanut tilaa kirjoittajille, joista kannattaa mainita vaikkapa kirjailija Kari Hotakainen", Halme nostaa esiin viime vuoden Finlandia-palkinnon voittajan nimen.

Haastatteluhetkellä ei vielä ollut tiedossa, että tämän vuoden Finlandia-ehdokkaaksi kipusi Hotakaisen tavoin Rumban avustajakatraaseen lukeutunut Juha Itkonen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image