Kulttuuri

Marjukka Koivuniemestä ei ikinä pitänyt tulla tans­sin­opet­ta­jaa, mutta nyt hän ottaa äitinsä jalanjäljissä haltuun tans­si­ta­pah­tu­man

Marjukka Koivuniemi (vas.) tanssii ja kilpailee Tanssikeskus Citydancen opettajista koostuvassa Runkoryhymässä, samoin kuin Elina Peltoperä. Marjukan koreografiat ovat menestyneet hyvin Finnish Dance Organizationin SM-kisoissa. Viimeksi Lahden-kisoista tuli kotiin neljä kultaa ja kaksi hopeaa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 25.4.2019 20:02
Eeva Kauppinen

Marjukka Koivuniemestä ei ikinä pitänyt tulla tanssinopettajaa. Nyt hän astuu myös Arktisten Askeleiden johtajana Lissun saappaisiin.

Marjukka Koivuniemi (vas.) tanssii ja kilpailee Tanssikeskus Citydancen opettajista koostuvassa Runkoryhymässä, samoin kuin Elina Peltoperä. Marjukan koreografiat ovat menestyneet hyvin Finnish Dance Organizationin SM-kisoissa. Viimeksi Lahden-kisoista tuli kotiin neljä kultaa ja kaksi hopeaa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Tanssinopettaja Marjukka Koivuniemi eli Maikki on Oulussa järjestettävän valtakunnallisen Arktiset Askeleet-tanssitapahtuman uusi johtaja. Hän seuraa tehtävässä äitiään Liisa Kontturi-Paasikkoa eli Lissua.

Valtikka vaihtui haikeiden kyynelten kera kuukausi sitten Pohjankartanon lavalla. Kun äidin ääni alkoi jäähyväispuheessa väristä, piti myös Maikin pyyhkäistä silmäkulmaansa.

Liisa Kontturi-Paasikko on tapahtuman pitkäaikaisin johtaja. Hän ehti toimia Oulun läänin Tanssialan tuki ry:n ja Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksen järjestämän tapahtuman johtajana 24 vuotta. Häntä edelsivät taiteilijaprofessori Heikki Värtsi, tanssitaiteilija, pedagogi (nyk. opetusneuvos) Marketta Viitala ja Oulun konservatorion tanssikoulutuksen johtaja Liisa Tiitinen.

– Ei ne hirveän pienet saappaat ole, Marjukka Koivuniemi toteaa.

Lissu siirtyy nyt ”Tuen vanhoihin rouviin”, ja Marjukka jatkaa tapahtuman kehittämistä.

– Haluan säilyttää tapahtuman imagoltaan samana, Marjukka Koivuniemi linjaa.

– Jos Arktiset Askeleet profiloituisi esimerkiksi johonkin tanssikouluun tai opistoon, se olisi heti eri henkinen tapahtuma.

Vuoteen 2000 Arktiset Askeleet eteni kolmitahtia, jossa lastentanssikatselmus, koreografiakatselmus ja laaja tanssin katselmus seurasivat toisiaan. Koska Kajaanissa järjestettiin Uudet tanssit -koreografiakatselmusta, päätti Tanssialan tuki luopua Arktisten koreografiaosuudesta.

Nykyään tapahtuma keskittyy joka toinen vuosi alle kouluikäisten ja alakouluikäisten, joka toinen vuosi yläkouluikäisten ja sitä vanhempien tanssiin.

Kaipaako Arktiset Askeleet uudistamista?

– Totta kai aina uudistetaan. Meidän pitää ottaa huomioon koko ajan laajentuvan some-käytön aktivoiminen. Olemme siinä vielä vanhakantaisia. Ilmoitetaan ilmoitustaululla, vaikka voisimme yhtä lailla ilmoittaa somessa.

Marjukka Koivuniemi on kasvanut Arktisten Askelten henkeen sisään äitinsä helmoissa. Jo pikku tyttönä Marjukka oli mukana talkoolaisena ja pupuraatilaisena, myöhemmin oikeasti raadin jäsenenä.

– Olen nähnyt tapahtuman monelta kantilta, hän sanoo.

– Tanssin Arktisissa ensimmäisen kerran 5-vuotiaana Risto Järvenpään Oulun juna-biisillä. Lissun koreografia oli samba. Sitten muistan olleeni tapahtumassa talkoolaisena. Just löydettiin Lissun kanssa Sirpa Heikkisen Kalevaan kirjoittama vanha juttu, jossa on kuva minusta silmälasit päässä, varmaan kakkosluokalla, pyörittämässä osallistujapasseihin nauhoja.

Maikista tuli kuin tulikin tanssinopettaja niin kuin äidistä. Vaikka tanssiva tyttö sanoi lukiossa ammatinvalinnan ohjaajalle, että ei ikinä tanssinopettaja. Mikä siinä vastusti?

– Varmaan se perusjuttu, että kun äiti on, niin en tee samaa. Ja kyllähän siinä rinnalla näkee, mitä se ammatti on: iltatöitä ja viikonlopputöitä. Äiti oli töissä silloin kun kaikki muut olivat vapaalla.

Nykyisin Marjukka toimii tanssinopettajana, ja päivät ovat pitkiä.

– Tanssinopettajuus on tärkeä asia. Kaikki muut ovat sivutuotetta. Vaikka tykkään tehdä koreografioita, perustyö tehdään tanssitunneilla. On ihan mahtava katsoa, kun oppilaat saavat juonesta kiinni. Nyt en kyllä vaihtaisi tätä ammattia pois.

Marjukka on KiddieJam-lastentanssikonseptin toinen kehittäjä ja pääkouluttaja. Lasten opettaja on yhtä aikaa pedagogi, idoli ja ekstraäiti.

– Äsken oli ihana hetki, kun vastaan tuli yksi Vanhempi & taapero -ryhmän tyttö äitinsä sylissä. Tyttö tuli halaamaan, vaikka ollaan treenattu vasta neljä kertaa sen ryhmän kanssa.

Vaikka Marjukka Koivuniemi on vasta kolmekymppinen, hän on ehtinyt nähdä lapsioppilaidensa tulevan murrosikään.

– Teinityttöjen kanssa mietitään ensimmäisiä rintsikoita, kun pitää yhtä äkkiä laittaakin puvun alle rintsikat. Kaikkia tämmöisiä jännittäviä asioita.

Mahtuuko elämääsi muuta kuin tanssi?

– Yritän ehtiä käymään kuntosalilla. Semmoinen mikä on tehnyt itselle hyvää, että minulla on poikaystävä Laihialla. Käytännössä viikonloppuja reissataan molemmin puolin. On välillä pakko irrottautua tästä tanssiarjesta.

Marjukka Koivuniemi

Tanssinopettaja

(AMK), tanssija. Syntynyt Kalixissa Ruotsissa 1989. Asuu Oulussa.

Valmistui

Oulun ammattikorkeakoulusta, showtanssin suuntautumisvaihtoehdosta 2014.

Järjestötoiminta

Finnish Dance Organizationin (FDO) hallituksen varajäsen ja latinoshow-jaoston jäsen. Oulun läänin Tanssialan tuki ry:n hallituksen jäsen.

Tanssinopettajana

Tanssikoulu TanssinTahdissa Limingassa syksystä 2009 ja Tanssikeskus CityDancessa vuodesta 2010.

Osakas

Tanssikoulu TanssinTahdissa vuodesta 2012.

KiddieJam

-lastentanssikonseptin

toinen kehittäjä ja pääkouluttaja.

Tanssii

Citydancen opettajista koostuvassa Runkoryhymässä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
53
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image