Kulttuuri

Maakinen Martinniemi -piknikiä vietetään lauantaina – "Täällä pikkuisen reu­nem­mal­la­kin elämä voi olla arvokasta ja kor­kea­ta­sois­ta"

Maakinen Martinniemi järjestetään lauantai-iltana yhdettätoista kertaa Martinniemen Ukkolanrannassa. KUVA: Heikki Hannus
Kulttuuri 6.6.2019 10:05
Lauri Hirvonen

Rantametsän suojelusta alkunsa saanut tapahtuma tuo näkyväksi oman kylän asioiden arvon.

– Ihan samanlainen kuin aina ennenkin, Maakinen Martinniemi -tapahtuman puuhamies Jukka Takalo nauraa.

Festivaali viettää lauantaina kymmenvuotissyntymäpäiviään. Ohjelma noudattaa tuttua kaavaa: ei kalliita esiintyjiä eikä anniskelualueita, kirjailijakävely kulttuuripolulla, kuvataidetta ja musiikkia. Pääesiintyjänä on tuttuun tapaan Rannaton Horisontti.

”Jos kylältä ei kuulu ääntä, se on kuollut”, kiteyttää festivaalin tiedote Maakisen Martinniemen merkityksen. Takalon mukaan tapahtuma tuo näkyväksi oman kylän asioiden arvon. Itse hän koki vastaavaa teini-iässä, kun Joni SkiftesvikinPuhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja -novelllikokoelma sai valtakunnallista huomiota. Takalo haluaa jatkaa tätä perintöä.

– Se liittyy identiteettiin, että täällä pikkuisen reunemmallakin elämä voi olla arvokasta ja korkeatasoista.

Takalo sanoo piknikin olevan Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeenkin näkökulmasta persoonallinen ja arvokas tapahtuma.

Maakinen Martinniemi -piknik sai alkunsa 2009 Kurtinhaudan rannan ja rantametsän suojelusta. Festivaali on samanaikaisesti sekä kylä- että monitaidetapahtuma.

– Joku, joka ei välttämättä ole kiinnostunut esityksistä, tietää, että siellä näkee ihmisiä. Se on tärkeä juttu ylipäätään tapahtumissa.

Samalla taide saa yleisöä, jota se ei tavallisesti saisi, Takalo kertoo.

Kyläläiset ovat ottaneet piknikin omakseen. Tämä näkyy Takalon mukaan siinäkin, että ranta on pysynyt siistinä sen jälkeen, kun Maakista Martinniemeä alettiin järjestää.

– Ainoa graffiti mitä on tullut, oli tehty vieraskirjan sivulle. Graffitintekijäkin oli osoittanut kunnioitusta paikkaa kohtaan tällä tavalla.

Maakinen Martinniemi -piknikissä esiintyvät tänä vuonna Liikkuva laulureppu, Janina Tihinen, Duo Rämemajavat, tähtitieteilijä Pertti Rautiainen, Katja Sutela, Yoki akustisena, Lauri Peisterä ystävineen, Turakaisen orkesteri, Hyvo(ö)n Jyta Beat & Tähtisolistit ja Rannaton Horisontti. Kirjailijakävelyllä Hannu Tarvas esittää monologeja Skiftesvikin novelleista. Tapahtuman avaa Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen suunnittelupäällikkö Olli Rantala. Jatkoilla musisoi Lost Division.

Kuvataidemetsän näyttelyn teema on Läsnä. Esillä on töitä yhdeltätoista taiteilijalta.

Tapahtuma alkaa lauantaina kello 18. Martinniemeen järjestetään myös opastettu  bussimatka Oulusta. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.

MAINOS

Kommentoi

Viime vuonna tapahtuman jälkeen koko ranta oli täynnä tupakintumppeja. Kunnon kekojakin oli tullut kun istuttu samassa paikassa ja siihen hietikolle vaan tumpattu. Hyi :( tumpit eivät maadu, tosi epäsiistin näköistä oli. Toiv tänä vuonna on fiksumpaa porukkaa jotka vievät tumppinsa roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sinne tullee tarpeeksi roskalavoja ja muuta tarpeellista että pysyy suomi siistinä.............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallinen SR-kiinteistöhuolto ystävällisesti sponsoroi tapahtumaan jätehuollon ja paikat siistitään talkootyönä Martinniemen kyläyhdistyksen toimesta. Ja Maakisen vieraat ovat siivoa väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti myös tupakoitsijat tajuaisivat tumppinsa viedä roskiin, vuosi sitten näin ei ollut. Järkyttävän näköinen ranta kun täynnä tumppeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

huippu homma, kaikki mukaan ja pitämään hauskaa.
sillä kai joku direktiivi -tämänkin jossain kohtaa kieltää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image