Kulttuuri

Maa­il­man­mat­kaa­ja katsoo nyt kotimaahan

Kulttuuri 22.1.2007 17:25 | Päivitetty 22.1.2007 17:26
STT, PERTTI MATTILA
Mikko Kuustonen on sekä maailmanparantaja että -matkaaja. Mikko onkin usein soveltanut lauluissaan globaaleja teemoja. Nyt Kuustonen kuitenkin käänsi katseen kotimaahan.

"Hietaniemi-albumin biisit ovat enemmän kuin ennen suomalaisessa maaperässä - ja jalat maassa. Mulla on ollut taipumusta eksyä vertauskuvametsiköihin. Nyt syntyi aika paljon selkeämmin tarinoita", lauluntekijä vertaa.

Vaikka levyn nimikappale on saanut nimensä Hietaniemen hautausmaasta, laulu ei kuvaa Mikon mielestä päätepistettä.

"Se edustaa enemmänkin lähtökohtaa, sitä, että on hienoa olla elossa."

Levyn toinen avainbiisi on Kuustosen mielestä Tyyneyttä. Tämä kappale on rakennettu 1800-luvun tyyneysrukouksen pohjalle.

"Oikeastaan albumin kaikkia tekstejä läpileikkaa tietty hitauden ja levon etsiminen. Mulle on lisäksi tärkeää sitoa laulujani paikkoihin, kuten tällä levyllä Pohjanmaahan."


Kätilönä taas Kaartamo

Vaikka Hietaniemi on Kuustosen sooloalbumi, hänen tätäkään levyään ei voisi kuvitella ilman yhteistyökumppani Esa Kaartamoa. Kaartamo on tuottanut albumin, minkä lisäksi hän muokkasi Mikon kanssa levyn sävellyksiä.

"Kaartamo on mun levyjen kätilö. Hän saa nämä biisit hengissä ulos", Kuustonen nauraa.

Mikko sanoo uskovansa levyjen teossa alkemiaan. Jos sopiva kumppani kuten Kaartamo löytyy, kemiaa ei ole mitään syytä sotkea.

Kuustosen voi olettaa tietävän, mistä hän puhuu: kun Mikon soolo- ja bändilevyt laskee yhteen, mies on tehnyt jo parisenkymmentä albumia.

"Musiikin teko on aina vaan levollisempaa ja mukavampaa. Näen itseni siten vanhan liiton mieheksi, että mun ei tarvi pohtia, että mihinkäs kvartaaliin tämä nyt sopisi. Miellän laulunteon silminnäkijän hommaksi. Tämä on aikalaistodistamista, ei sen kummempaa."

Samalla periaatteella Mikko lähti äskettäin myös kirjahankkeeseen. Kuustonen teki yhdessä Jaakko Heinimäen kanssa opuksen nimeltä Q - Lauluntekijän tarina.

"Innostuin, kun kirjaan löytyi sellainen näkökulma, että se ei ollutkaan pelkkä elämäkerta. Se on keskustelevampi kirja, jossa kulkee kyllä mun elämäntarinakin mukana. Tuntui heti toimivammalta idealta päästä pohtimaan vaikkapa kehitysmaakokemuksia Heinimäen kanssa."

Kuustonen jatkaa edelleen myös työtään YK-hankkeissa. YK:n Hyvän tahdon lähettiläs katsoo, että suomalaisilla ja Suomella olisi runsaasti annettavaa.

"Etenkin maamme neuvolaosaaminen ja naisen asema ovat teemoja, joissa olemme vahvoja."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image