Kulttuuri

"Maailmalle hän oli legenda" – Näyttelijä Kirk Douglas kuoli 103-vuotiaana

Näyttelijälegenda Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana. KUVA: PAUL BUCK / EPA
Kulttuuri 6.2.2020 7:07
STT

Näyttelijälegenda Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Näyttelijän kuolemasta kertoo myös hänen poikansa Michael Douglas Facebook-sivullaan.

1940-luvulla näyttelijänuransa aloittanut Douglas viihtyi valkokankaalla kuusi vuosikymmentä ja esiintyi noin 90 elokuvassa. Hänet muistetaan esimerkiksi Stanley Kubrickin ohjaaman Spartacuksen (1960) nimiroolista. Hän sai elämäntyöstään Oscarin vuonna 1996.

–  Maailmalle hän oli legenda, pitkän elämän elänyt elokuvien kultakauden näyttelijä sekä hyväntekijä, jonka sitoutumista oikeudenmukaisuuteen ja hänelle tärkeisiin tavoitteisiin voimme vain tavoitella. Minulle ja veljilleni hän oli kuitenkin yksinkertaisesti isä, 75-vuotias näyttelijä Michael Douglas kirjoitti isästään.

Uutinen Kirk Douglasin kuolemasta aiheutti välittömästi muisteluaallon esimerkiksi sosiaalisen median viestipalvelu Twitterissä, jossa moni kirjoittaja käytti aihetunnistetta I am Spartacus.

"Hyveellisyys ei ole kuvauksellista"

Elokuvadebyyttinsä Douglas teki vuonna 1946 Barbara Stanwyckin vastanäyttelijänä elokuvassa Paholaisnainen.

Douglasia oli elokuvan tuottajalle suositellut hänen näyttelijäopintojen aikainen kurssitoverinsa, näyttelijä Lauren Bacall, kerrotaan Douglasin lyhyessä elämäkerrassa.

Oscar-ehdokkuudet Douglas sai elokuvista Nyrkkeilysankari (1949), Särkyneiden haaveiden kaupunki (1952) ja Hän rakasti elämää (1956), jossa hän esitti taidemaalari Vincent van Goghia.

Douglas tunnetaan särmikkäistä roolihahmoista. Hän ei esittänyt vain sankareita, vaan tutki rooleissaan myös ihmismielen vähemmän mairittelevia puolia. Vuonna 1984 hän kertoi New York Timesille olevansa viehättynyt konnamaisiin hahmoihin.

–  Hyveellisyys ei ole minusta kuvauksellista, hän sanoi.

Yhdessä omaelämäkerroistaan Douglas tiivisti metodinsa seuraavasti:

–  Olen aina pitänyt ohjenuorana sitä, että heikkoa hahmoa esittäessään tulee etsiä hetki, jolloin hän on vahva. Ja vahvaa hahmoa näytellessä etsitään hetki, jona hän on heikko.

Vastusti "mustaa listaa"

1950-luvulla Douglas perusti tuotantoyhtiö Brynan, jonka elokuvissa hän näytteli itsekin ahkerasti. Yhtiö tuotti muiden muassa Spartacuksen, jonka Hollywoodin mustalle listalle joutuneen käsikirjoittajan Dalton Trumbon nimen Douglas vaati lisättäväksi elokuvan krediitteihin.

Mustalle listalle kerättiin 1940-lopulta alkaen viihdeteollisuudessa työskenteleviä ihmisiä, joita epäiltiin vasemmistolaisista mielipiteistä.

Listalle joutuneita ei ollut soveliasta palkata työsuhteisiin, mikä vaikeutti merkittävästi heidän työllistymistään ja toimeentuloaan. Douglasin kerrotaan pitäneen listan vastustamista ja siihen liittyvän ulossulkemisen murtamista yhtenä tärkeimmistä saavutuksistaan.

Kirk Douglasin tähdelle oli tuotu kukkia Hollywoodin Walk of Famella. KUVA: JOHN G. MABANGLO / EPA

"Löysin sielunkumppanini"

Kirk Douglas, alkuperäiseltä nimeltään Issur Danielovitsh Demski, syntyi 9. joulukuuta 1916 New Yorkissa venäjänjuutalaiseen perheeseen.

Seitsenlapsinen perhe – Douglasilla oli kuusi sisarta – eli hyvin köyhästi. Isä yritti elättää perheensä lumppurina. Se jätti Douglasiin jälkensä, myöhemmästä menestyksestä huolimatta.

Douglas kertoi lapsuutensa aiheuttamista tuntemuksista New York Timesin haastattelussa vuonna 1988 julkaistuaan ensimmäisen omaelämäkertansa, jonka nimessä hän kutsui itseään lumppurin pojaksi.

–  Minussa on yhä vihaa. Olen haluton päästämään siitä irti, sillä viha auttoi minua saavuttamaan sen mitä halusin. Näette sen elokuvissani, Douglas pohti.

Douglas oli naimisissa kaksi kertaa. Hänen toinen vaimonsa Anne Buydens on 100-vuotias. Pari meni naimisiin vuonna 1954.

–  Olin niin onnekas, että löysin sielunkumppanini 63 vuotta sitten. Uskon, että hieno liittomme ja yölliset keskustelumme ovat auttaneet minua selviämään kaikesta, Douglas sanoi 100-vuotispäivänsä kynnyksellä julkkislehti Closer Weeklylle.

Douglas sai vuonna 1996 vakavan halvauksen, jonka seurauksena hän lähes menetti puhekykynsä.

MAINOS

Kommentoi

Nämä Douglasit on minulle jääneet aika vieraiksi näyttelijöiksi,ehkä olen nuorempaa sukupolvea,enkä ole Kirk Douglasin elokuvia nähnyt pahemmin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image