Kulttuuri

"Maailmalle hän oli legenda" – Näyttelijä Kirk Douglas kuoli 103-vuotiaana

Näyttelijälegenda Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana. KUVA: PAUL BUCK / EPA
Kulttuuri 6.2.2020 7:07
STT

Näyttelijälegenda Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Näyttelijän kuolemasta kertoo myös hänen poikansa Michael Douglas Facebook-sivullaan.

1940-luvulla näyttelijänuransa aloittanut Douglas viihtyi valkokankaalla kuusi vuosikymmentä ja esiintyi noin 90 elokuvassa. Hänet muistetaan esimerkiksi Stanley Kubrickin ohjaaman Spartacuksen (1960) nimiroolista. Hän sai elämäntyöstään Oscarin vuonna 1996.

–  Maailmalle hän oli legenda, pitkän elämän elänyt elokuvien kultakauden näyttelijä sekä hyväntekijä, jonka sitoutumista oikeudenmukaisuuteen ja hänelle tärkeisiin tavoitteisiin voimme vain tavoitella. Minulle ja veljilleni hän oli kuitenkin yksinkertaisesti isä, 75-vuotias näyttelijä Michael Douglas kirjoitti isästään.

Uutinen Kirk Douglasin kuolemasta aiheutti välittömästi muisteluaallon esimerkiksi sosiaalisen median viestipalvelu Twitterissä, jossa moni kirjoittaja käytti aihetunnistetta I am Spartacus.

"Hyveellisyys ei ole kuvauksellista"

Elokuvadebyyttinsä Douglas teki vuonna 1946 Barbara Stanwyckin vastanäyttelijänä elokuvassa Paholaisnainen.

Douglasia oli elokuvan tuottajalle suositellut hänen näyttelijäopintojen aikainen kurssitoverinsa, näyttelijä Lauren Bacall, kerrotaan Douglasin lyhyessä elämäkerrassa.

Oscar-ehdokkuudet Douglas sai elokuvista Nyrkkeilysankari (1949), Särkyneiden haaveiden kaupunki (1952) ja Hän rakasti elämää (1956), jossa hän esitti taidemaalari Vincent van Goghia.

Douglas tunnetaan särmikkäistä roolihahmoista. Hän ei esittänyt vain sankareita, vaan tutki rooleissaan myös ihmismielen vähemmän mairittelevia puolia. Vuonna 1984 hän kertoi New York Timesille olevansa viehättynyt konnamaisiin hahmoihin.

–  Hyveellisyys ei ole minusta kuvauksellista, hän sanoi.

Yhdessä omaelämäkerroistaan Douglas tiivisti metodinsa seuraavasti:

–  Olen aina pitänyt ohjenuorana sitä, että heikkoa hahmoa esittäessään tulee etsiä hetki, jolloin hän on vahva. Ja vahvaa hahmoa näytellessä etsitään hetki, jona hän on heikko.

Vastusti "mustaa listaa"

1950-luvulla Douglas perusti tuotantoyhtiö Brynan, jonka elokuvissa hän näytteli itsekin ahkerasti. Yhtiö tuotti muiden muassa Spartacuksen, jonka Hollywoodin mustalle listalle joutuneen käsikirjoittajan Dalton Trumbon nimen Douglas vaati lisättäväksi elokuvan krediitteihin.

Mustalle listalle kerättiin 1940-lopulta alkaen viihdeteollisuudessa työskenteleviä ihmisiä, joita epäiltiin vasemmistolaisista mielipiteistä.

Listalle joutuneita ei ollut soveliasta palkata työsuhteisiin, mikä vaikeutti merkittävästi heidän työllistymistään ja toimeentuloaan. Douglasin kerrotaan pitäneen listan vastustamista ja siihen liittyvän ulossulkemisen murtamista yhtenä tärkeimmistä saavutuksistaan.

Kirk Douglasin tähdelle oli tuotu kukkia Hollywoodin Walk of Famella. KUVA: JOHN G. MABANGLO / EPA

"Löysin sielunkumppanini"

Kirk Douglas, alkuperäiseltä nimeltään Issur Danielovitsh Demski, syntyi 9. joulukuuta 1916 New Yorkissa venäjänjuutalaiseen perheeseen.

Seitsenlapsinen perhe – Douglasilla oli kuusi sisarta – eli hyvin köyhästi. Isä yritti elättää perheensä lumppurina. Se jätti Douglasiin jälkensä, myöhemmästä menestyksestä huolimatta.

Douglas kertoi lapsuutensa aiheuttamista tuntemuksista New York Timesin haastattelussa vuonna 1988 julkaistuaan ensimmäisen omaelämäkertansa, jonka nimessä hän kutsui itseään lumppurin pojaksi.

–  Minussa on yhä vihaa. Olen haluton päästämään siitä irti, sillä viha auttoi minua saavuttamaan sen mitä halusin. Näette sen elokuvissani, Douglas pohti.

Douglas oli naimisissa kaksi kertaa. Hänen toinen vaimonsa Anne Buydens on 100-vuotias. Pari meni naimisiin vuonna 1954.

–  Olin niin onnekas, että löysin sielunkumppanini 63 vuotta sitten. Uskon, että hieno liittomme ja yölliset keskustelumme ovat auttaneet minua selviämään kaikesta, Douglas sanoi 100-vuotispäivänsä kynnyksellä julkkislehti Closer Weeklylle.

Douglas sai vuonna 1996 vakavan halvauksen, jonka seurauksena hän lähes menetti puhekykynsä.

MAINOS

Kommentoi

Nämä Douglasit on minulle jääneet aika vieraiksi näyttelijöiksi,ehkä olen nuorempaa sukupolvea,enkä ole Kirk Douglasin elokuvia nähnyt pahemmin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image