Kulttuuri

Lumijoelta kotoisin oleva Hanna Sallinen tekee taidetta merestä löytämistään muo­vi­jät­teis­tä ja kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­leis­ta – "Kerron taulujeni avulla hälyttäviä viestejä meren tilasta"

Taide tuli Lumijoelta kotoisin olevan Hanna Sallisen elämään hänen muutettuaan Toscanaan. Hän alkoi tehdä tauluja meren rannoilta keräämistään muovijätteistä. "Kerron taulujeni avulla hälyttäviä viestejä meren tilasta. Taide tuo ne ihmisille pehmeämmässä muodossa." KUVA: Tiina Haapalainen
Kulttuuri 11.1.2020 20:51
Tiina Haapalainen

Ekologinen viesti tulee esille pehmeässä muodossa leikkisten taulujen kautta.

Viisi vuotta sitten Toscana kutsui Lumijoelta kotoisin olevaa Hanna Sallista. Kutsu oli niin vahva, ettei sitä voinut vastustaa. Lähdettävä oli. Sitä hän ei kuitenkaan voinut arvata, että alun perin vuoden mittaiseksi suunniteltu reissu venähtäisi viideksi vuodeksi ja että Italiassa elämiselle ei näy loppua toistaiseksi.

– Italiaan minulle on muodostunut uudet ystäväpiirit, nykyään pienessä Piombinon kaupungissa asuva Sallinen kertoo.

Sopeutumisessa uuteen maahana on auttanut avopuoliso, Luigi Catozzi. Hänet Hanna Sallinen kohtasi neljä vuotta sitten. Sukellusta harrastava puoliso houkutteli vesipelkoisen Sallisen kanssaan veteen.

Uintiharjoitukset lähtivät liikkeelle pienesti. Niitä Hanna teki yhdessä puolisonsa kanssa.

– Pienillä askelilla on pitänyt mennä eteenpäin. Pelko oli niin voimakas.

Vesi elementtinä oli kyllä kiehtonut Sallista, mutta uiminen oli tuntunut pelottavalta.

– Se hetki, kun olin vedessä ja jalat eivät yltäneetkään maahan... Se oli pahinta.

Ratkaiseva hetki syntyi harjoituksessa, jossa Sallisen piti istua meren pohjassa. Se ei onnistunutkaan yrittämisestä huolimatta. Syntyi oivallus siitä, että esineet kelluvat, eikä veteen voi hukkua.

Nykyään Sallinen snorklaa ja sukeltaa syvissäkin vesissä. Syväsukelluksessa apuna tosin ovat vielä sukellusvälineet.

– Uskallan mennä syvään veteen luottavaisin mielin.

Uintireissut ovat tuoneet elämään muutakin uutta kuin uima- ja sukellustaidon. Sallinen alkoi puhdistaa rantoja ja kerätä niille tulleita muoviroskia. Puhdistamistaan roskista hän alkoi tehdä tauluja, jotka kuvaavat pieniä eläimiä ja etenkin meren elämää.

Roskat hän sommittelee taulupohjille, jotka ovat kierrätystavaraa, kuten vanhoja hyllytasoja.

– Taiteen tekemisestä tulee hyvä olo. Puhdistan rantoja, mutta samalla sisäinen mieleni puhdistuu.

Lasten rannalle hylkäämästä muovilelusta syntyi Hanna Sallisen käsissä kilpikonna. KUVA: Hanna Sallinen

Sallisen taiteilijanimi on Donna Ruvida. Nimen kääntäminen suomeksi on vaikeaa. Donna tarkoittaa naista ja ruvida karheaa pintaa. Sallisen mielestä suomeksi se on lähinnä karski tai karhea nainen.

– Nimi tulee siitä, että muutan likaisia asioita kauniiksi. Karski nainen voi näyttää naiselliselta, mutta on valmis likaamaan kätensä hyvän asian puolesta.

Viesti teoksissa on selkeä. Italiassa asuessaan Sallinen on havahtunut siihen, että muovin määrä näyttää räjähtävän ihmiskunnan käsiin.

Erityisen huolestunut hän on mikromuovista, joka kantautuu kalojen kautta ihmistenkin ruokapöytiin.

– Muovihan on ollut hyödyllinen keksintö. Se on käytännössä ikuinen materiaali. Mutta mitä siitä olemme kehittäneet? Kertakäyttötavaroita, jotka muodostuvat ikuisiksi jätevuoriksi. Ehkä meidän olisi pitänyt keskittyä tekemään ikuisia esineitä.

Ekologinen näkökulma taiteen tekemisessä on Salliselle hyvin tärkeää, vaikka teokset ovatkin leikkisän naiiveja ja joskus jopa groteskeja. Hän itse uskoo vahvuutensa olevan taulujen leikkisyydessä. Sanoma tulee esille huomaamatta ja helpommin omaksuttavassa muodossa kuin esimerkiksi valokuvissa.

– Kerron taulujeni avulla hälyttäviä viestejä meren tilasta. Monet kokevat aiheen niin ahdistavaksi, etteivät he jaksa katsella tai kuunnella todellisuutta kovin kauan. Taide tuo viestin ihmisille vähän pehmeämmässä muodossa.

Aihe kiinnostaa Italiassa muitakin kuin Sallista. Hänen teoksiaan oli joulukuun ajan esillä paikallisessa kirjasto- ja kulttuurikeskuksessa.

– Sinne minua pyysi italialaisen ympäristöjärjestön organisaattori. Aihe oli ajankohtainen, joten näyttelyni sai hyvän vastaanoton.

Näyttelyitä on tarkoitus pitää enemmänkin tulevana vuonna. Erityisesti houkuttelisi taideprojektien ja sanoman levittäminen kouluihin.

– Ilmastonmuutokseen ei puututa ylemmillä tasoilla. Siksi on tärkeää, että me yksilöinä teemme pieniä tekoja.

Parturi-kampaajaksi parikymmentä vuotta sitten valmistunut Sallinen kokee tehneensä aina luovia hommia. Kuvataidetta hän ei kuitenkaan ole opiskellut lukion valinnaisaineita enempää.

Niitä perinteisempiäkin töitä on mahtunut viiteen vuoteen. Sallisen omin sanoin ”monenlaista on tullut tehtyä”. Työt ovat vaihdelleet hotellihommista englannin opettamiseen.

Välillä hän työskenteli sukellusfirmalle. Tällä hetkellä työllistävät puhelinkyselyt ja niiden tekeminen.

– Mutta se on vain sellaista, Sallinen sanoo ja heilauttaa kättään.

Tärkeintä kaikesta on sittenkin taide. Se on työtä ja tekemistä, vaikkei sitä perinteiseksi työksi ehkä luokitellakaan. Harrastus se on Sallisellekin vielä.

– Uskon kuitenkin, että taiteen mukana elämään tulee myös seikkailua. Se vie minut eri paikkoihin. Nähtäväksi jää, minne asti päädyn.

Hanna Sallinen

Syntynyt vuonna 1977.

Lähtöisin Lumijoelta, asunut Kempeleessä ennen muuttoaan Piombinoon Italiaan.

Kävi lukion Limingassa.

Valmistunut parturi-kampaajaksi Raahen ammattioppilaitoksesta vuonna 2000.

Harrastaa lukemista italiaksi ja englanniksi.

Viljelee miehensä kanssa myös kasveja sekä kasvattaa viinirypäleitä ja oliivipuita pienellä maapalstalla.

”Kerron taulujeni avulla hälyttäviä viestejä meren tilasta.”

MAINOS

Kommentoi

Luonto tarjoaa upeita virikkeitä historiallisella Toscanan alueella. Taiteen tekeminen luonnon ehdoilla ihmisten roskaamisvimman aineksista on mielekäs kannanotto ympäristön tilaan ja siinä nähtävään saasteongelmaan. Tehtävä on tärkeä! Hyvä uutisartikkeli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämässä riittää haasteita mikäli haluaa niihin vastata. Luonnon monimuotoisuutta uhkaa ihmiskunnan tuottamat saasteet. Meidän kaikkien täytyy ottaa osaa ympäristön ja luonnon tilan kohentamiseksi tehtävään työhön. Taide on hyvä työn keventäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo muovinpalat olisi kannattanut polttaa energiaksi tai viedä muuhun jätteenkäsittelyyn, eikä tuottaa lisäroskaa liimailemalla niitä yhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaavaa, että joku uskaltaa! Vanhakantaisessa lähestymistavassa pohdittaisiin ensin teoksen taiteellisia ja teknisiä ansioita, mutta toisille pelkkä tarina riittää jos se tukee omia uskomuksia. Onko Tiina jo hakemassa ammattikouluun, vai lukio vielä kesken?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovipusseista voi virkata mattoja ja auringon otto alustoja. Niistä saa koruja sulattamalla. Uima opetus kurssit sillä kannattaa jakaa mitä itse on oppinut. Myös opeta toisia snorklaamaan. Sulatetusta muovista saa taidetta myös astioita kuten kulhoja. Hienoa että elät täysillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkea irtiotto pohjoisesta. Ympäristön tila ja ilmastonmuutos on "saatettava" ihmisten tietoisuuteen selkeästi, taide voi olla "avain" asian ymmärtämiseen ja siitä vastuunottoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Donna Karheikko on jostain päin Toscanaa. Riippuu tietysti mistä katsoo, etelänavalta kaikki on pohjoiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taulu näyttää samalta, kuin alaluokkalainen olisi askarrellut. Meillä ainakin tekivöt tuommoisia ja jopa parempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomalainen osaa olla kateellinen ja toisaalta ei tainnu mennä taiteilijan sanoma perille nimimerkille TUOTA TUOTA, mutta meitähän on moneen JUNAAN ja osa meistä jää asemalle. Toisaalta onhan tässä se hyvä puoli että asiaan reagoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutun näköinen on. Olisiko malli ja ohjeet ala-asteen kuvaamataidon opettajan käsikirjasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no väärin. muovia ei kantaudu kalojen mukana ihmisten ruokapöytään. se käsityshän on jo tutkittu ja toiseksi todettu.
että näin.
mutta tietenkin kun se juttu leviää netissä niin kaikenlaisia luuloja syntyy pian joita valittettavasti jotkut erehtyvät totuudeksi luulemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikromuovia on löydetty jo pitkään kaloista tiedejulkaisujen mukaan, mutta Heppu on tietysti viisaampi kuin kaikki maailman tiedemiehet yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ennen jätteet laivareitille... Veneilijät myös. Tuuli vie muovipusseja joskus. Mutta kun ne kiltisti kerää yhteen pussiin ja uusiokäyttää mitä voi niin hyvin teette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image