Kulttuuri

Lukevista sieluista taistellaan nyt elä­mä­ker­roil­la, joita ilmestyy vuodessa likimain 200 – muistelmia kirjoitetaan ri­kol­li­sis­ta­kin

Näitä riittää. Kirjakaupoissa on elämäkerroille omia osastoja ja pöytiä, joita pitää laajentaa, kun markkinoille tulee kaiken aikaa uusia muistelijoita. Nyt nousussa ovat urheilijat ja rikolliset. KUVA: Heikki Westergård
Kulttuuri 8.11.2019 19:00
Ilari Tapio

Selittäviä tekijöitä ovat some-ajan yksilökeskeisyys, suurten ikäluokkien ikääntyminen ja kustantajien kova kilpailu. Uusi ilmiö ovat rikollisten muistelmat.

Kivikasvoisen kirjailijan lamppu syttyi jo vuonna 2011. Hän halusi kirjoittaa kirjan toisesta kivikasvosta, Kimi Räikkösestä.

Kului seitsemän vuotta ennen kuin formulakuski oli hyväksynyt Kari Hotakaisen tarjouksen, ja Tuntematon Kimi Räikkönen ilmestyi. Sitä on myyty enemmän kuin mitään muuta suomalaiskirjaa koskaan ilmestymisvuotenaan.

Melkein yhtä monta vuotta vierähti ennen kuin Jari Tervon ehdotus konkretisoitui Vesa-Matti Loirin muistelmiksi. Nyt LOIRI. on Suomen luetuin tietokirja.

– Kustantajat ovat heränneet huomaamaan, että tunnetun kirjailijan ja raskaan sarjan julkisuuden henkilön yhteistyömalli menestyy, toteaa kulttuurihistorian dosentti Maarit Leskelä-Kärki Turun yliopistosta.

Samaa sanoo Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden tutkimuksen professori Pirjo Hiidenmaa.

– Ilmiöön saattaa liittyä kustantajien taistelua lukevista sieluista. Nyt halutaan kirjallisilla ansioilla toimivia vetävästi kirjoitettuja tarinoita, Hiidenmaa arvelee.

Yksilö on nyt fokuksessa

Dosentti Maarit Leskelä-Kärki suosittelee: "Taitavasti tehty elämäkerta ensimmäisestä naisesta."

Elämäkertoja ilmestyy näinä aikoina lähes jokaisena arkipäivänä. Mittakaavaa antaa Akateemisen Kirjakaupan verkkokaupan valikoima, jossa on viimeksi kuluneiden noin 12 kuukauden ajalta likimain 200 elämäkerraksi luokiteltua suomenkielistä nimikettä.

Selittäviä tekijöitä on useita. Yhtenä sellaisena Maarit Leskelä-Kärki mainitsee suuret ikäluokat, joilla on eläkkeellä aikaa perehtyä oman aikansa keskeisten vaikuttajien elämäntarinoihin.

– Toisaalta ajat ovat muuttuneet niin, että yksilö on nyt fokuksessa. Se heijastuu sosiaalisen median kautta. Siellä kerrotaan itsestä ja kuvataan itseä. Tarinoita kirjoitetaan muutenkin yhden ihmisen kokemuksen kautta.

Trendi on kansainvälinen. Pirjo Hiidenmaa sanoo henkilön olevan usein väline, jonka kautta kuvataan jotakin yhteiskunnallista ilmiötä tai aikakautta. Kohteena voi olla vaikkapa Etelä-Afrikan apartheid, Suomen sotalapset tai Lapin sota tyyliin "Olin saksalaisen sotilaan morsian".

Oma lukunsa ovat urheilijat ja nuoren polven pop-tähdet. Jälkimmäisistä laaditut kirjat on Hiidenmaan mielestä tarkoitettu lähinnä karriäärin edistämiseen.

– Ne ovat t-paitoihin verrattavia fanituotteita. Niillä luodaan brändiä ja houkutellaan yleisöä, Hiidenmaa toteaa.

Rikollisten elämäkerrat on uusi ilmiö

Henkilöhistorioilla on pitkät ja arvokkaat perinteet, mutta tiedeyhteisöissä niiden kirjoittamista on pidetty enemmän harrastuksena kuin tutkimustyönä.

– Viime aikoina suhtautuminen on muuttunut. Elämäkertatutkimuksen arvostus ja ehkä laatukin ovat parantuneet. Esimerkiksi taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck on tekemässä taidemaalari Ellen Thesleffistä väitöstutkimusta kirjoitettuaan sitä ennen populäärimmän kirjan suurelle yleisölle, Maarit Leskelä-Kärki muistuttaa.

Isossa kuvassa Thesleff on poikkeus, sillä perinteisesti elämäkertoja on tehty miehistä. Vielä toissa vuonna, itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta, miesten yliedustuksen laskettiin olevan huomattava.

Muistelmat ovat olleet myös jalustalle nostavia sankaritarinoita. Nyt niitä kirjoitetaan myös rikollisista.

– Oikeista rikollisista kertovat kirjat ovat tavallaan jatkoa dekkarikirjallisuudelle. Ne ovat true crime, Pirjo Hiidenmaa pohtii.

– Niihin liittyy kuitenkin eettisiä ongelmia. Ne voivat liittyä uhrien ja heidän omaistensa asemaan sekä teonkuvauksiin, jotka saattavat olla ahdistavia.

Kirjamessuilla on ruuhkaa ja tungosta

Dosentti Maarit Leskelä-Kärki suosittelee: "Tässä puretaan myyttiä ja kerrotaan runoilija Edith Södergranista uudella tavalla, vetävästi kirjoitettu tiedekirja, joka etenee kuin salapoliisitarina."

Isot tapahtumat ovat osa samaa ilmiötä. Esimerkiksi lokakuun viimeisenä viikonloppuna järjestetyt Helsingin Kirjamessut teki taas yleisöennätyksen. Kirjailijoita kuunteli ja kirjoja plarasi Messukeskuksen tungoksessa lähes 92 000 kävijää.

Turun kirjamessujen noin 23 600 kävijää oli puolestaan lokakuun alussa tapahtuman kaikkien aikojen kolmanneksi suurin yleisömäärä. Messut on järjestetty 28 kertaa.

Eikös kirjan pitänyt kuolla?

– Niin on ehkä ennustettu, mutta ei se ole kuollut, Pirjo Hiidenmaa vastaa

– Kirja-alan isoja kohtalonkysymyksiä ei ole ratkaistu, mutta kirjoja kirjoitetaan ja luetaan paljon. Jotkin yksittäiset saarekkeet myös menestyvät hyvin.

Mistä kirjamessujen valtava suosio johtuu?

– Se on se läsnäolon voima, joka on käsittämätön. Myös isoissa musiikkitapahtumissa on ruuhkaa ja niihin jonotetaan, vaikka miten paljon on puhuttu videoista, striimauksesta ja muusta, Hiidenmaa toteaa.

– Samasta ilmiöstä kertoivat Savoy-teatterissa Helsingissä järjestetyt Kirja vieköön -tilaisuudet, joissa Baba Lybeck haastatteli kirjailijoita. Niihin myytiin pääsylippuja. Hyvin tekivät kaiketi kauppansa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image