Kulttuuri

Lukevista sieluista taistellaan nyt elä­mä­ker­roil­la, joita ilmestyy vuodessa likimain 200 – muistelmia kirjoitetaan ri­kol­li­sis­ta­kin

Näitä riittää. Kirjakaupoissa on elämäkerroille omia osastoja ja pöytiä, joita pitää laajentaa, kun markkinoille tulee kaiken aikaa uusia muistelijoita. Nyt nousussa ovat urheilijat ja rikolliset. KUVA: Heikki Westergård
Kulttuuri 8.11.2019 19:00
Ilari Tapio

Selittäviä tekijöitä ovat some-ajan yksilökeskeisyys, suurten ikäluokkien ikääntyminen ja kustantajien kova kilpailu. Uusi ilmiö ovat rikollisten muistelmat.

Kivikasvoisen kirjailijan lamppu syttyi jo vuonna 2011. Hän halusi kirjoittaa kirjan toisesta kivikasvosta, Kimi Räikkösestä.

Kului seitsemän vuotta ennen kuin formulakuski oli hyväksynyt Kari Hotakaisen tarjouksen, ja Tuntematon Kimi Räikkönen ilmestyi. Sitä on myyty enemmän kuin mitään muuta suomalaiskirjaa koskaan ilmestymisvuotenaan.

Melkein yhtä monta vuotta vierähti ennen kuin Jari Tervon ehdotus konkretisoitui Vesa-Matti Loirin muistelmiksi. Nyt LOIRI. on Suomen luetuin tietokirja.

– Kustantajat ovat heränneet huomaamaan, että tunnetun kirjailijan ja raskaan sarjan julkisuuden henkilön yhteistyömalli menestyy, toteaa kulttuurihistorian dosentti Maarit Leskelä-Kärki Turun yliopistosta.

Samaa sanoo Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani, tietokirjallisuuden tutkimuksen professori Pirjo Hiidenmaa.

– Ilmiöön saattaa liittyä kustantajien taistelua lukevista sieluista. Nyt halutaan kirjallisilla ansioilla toimivia vetävästi kirjoitettuja tarinoita, Hiidenmaa arvelee.

Yksilö on nyt fokuksessa

Dosentti Maarit Leskelä-Kärki suosittelee: "Taitavasti tehty elämäkerta ensimmäisestä naisesta."

Elämäkertoja ilmestyy näinä aikoina lähes jokaisena arkipäivänä. Mittakaavaa antaa Akateemisen Kirjakaupan verkkokaupan valikoima, jossa on viimeksi kuluneiden noin 12 kuukauden ajalta likimain 200 elämäkerraksi luokiteltua suomenkielistä nimikettä.

Selittäviä tekijöitä on useita. Yhtenä sellaisena Maarit Leskelä-Kärki mainitsee suuret ikäluokat, joilla on eläkkeellä aikaa perehtyä oman aikansa keskeisten vaikuttajien elämäntarinoihin.

– Toisaalta ajat ovat muuttuneet niin, että yksilö on nyt fokuksessa. Se heijastuu sosiaalisen median kautta. Siellä kerrotaan itsestä ja kuvataan itseä. Tarinoita kirjoitetaan muutenkin yhden ihmisen kokemuksen kautta.

Trendi on kansainvälinen. Pirjo Hiidenmaa sanoo henkilön olevan usein väline, jonka kautta kuvataan jotakin yhteiskunnallista ilmiötä tai aikakautta. Kohteena voi olla vaikkapa Etelä-Afrikan apartheid, Suomen sotalapset tai Lapin sota tyyliin "Olin saksalaisen sotilaan morsian".

Oma lukunsa ovat urheilijat ja nuoren polven pop-tähdet. Jälkimmäisistä laaditut kirjat on Hiidenmaan mielestä tarkoitettu lähinnä karriäärin edistämiseen.

– Ne ovat t-paitoihin verrattavia fanituotteita. Niillä luodaan brändiä ja houkutellaan yleisöä, Hiidenmaa toteaa.

Rikollisten elämäkerrat on uusi ilmiö

Henkilöhistorioilla on pitkät ja arvokkaat perinteet, mutta tiedeyhteisöissä niiden kirjoittamista on pidetty enemmän harrastuksena kuin tutkimustyönä.

– Viime aikoina suhtautuminen on muuttunut. Elämäkertatutkimuksen arvostus ja ehkä laatukin ovat parantuneet. Esimerkiksi taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck on tekemässä taidemaalari Ellen Thesleffistä väitöstutkimusta kirjoitettuaan sitä ennen populäärimmän kirjan suurelle yleisölle, Maarit Leskelä-Kärki muistuttaa.

Isossa kuvassa Thesleff on poikkeus, sillä perinteisesti elämäkertoja on tehty miehistä. Vielä toissa vuonna, itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta, miesten yliedustuksen laskettiin olevan huomattava.

Muistelmat ovat olleet myös jalustalle nostavia sankaritarinoita. Nyt niitä kirjoitetaan myös rikollisista.

– Oikeista rikollisista kertovat kirjat ovat tavallaan jatkoa dekkarikirjallisuudelle. Ne ovat true crime, Pirjo Hiidenmaa pohtii.

– Niihin liittyy kuitenkin eettisiä ongelmia. Ne voivat liittyä uhrien ja heidän omaistensa asemaan sekä teonkuvauksiin, jotka saattavat olla ahdistavia.

Kirjamessuilla on ruuhkaa ja tungosta

Dosentti Maarit Leskelä-Kärki suosittelee: "Tässä puretaan myyttiä ja kerrotaan runoilija Edith Södergranista uudella tavalla, vetävästi kirjoitettu tiedekirja, joka etenee kuin salapoliisitarina."

Isot tapahtumat ovat osa samaa ilmiötä. Esimerkiksi lokakuun viimeisenä viikonloppuna järjestetyt Helsingin Kirjamessut teki taas yleisöennätyksen. Kirjailijoita kuunteli ja kirjoja plarasi Messukeskuksen tungoksessa lähes 92 000 kävijää.

Turun kirjamessujen noin 23 600 kävijää oli puolestaan lokakuun alussa tapahtuman kaikkien aikojen kolmanneksi suurin yleisömäärä. Messut on järjestetty 28 kertaa.

Eikös kirjan pitänyt kuolla?

– Niin on ehkä ennustettu, mutta ei se ole kuollut, Pirjo Hiidenmaa vastaa

– Kirja-alan isoja kohtalonkysymyksiä ei ole ratkaistu, mutta kirjoja kirjoitetaan ja luetaan paljon. Jotkin yksittäiset saarekkeet myös menestyvät hyvin.

Mistä kirjamessujen valtava suosio johtuu?

– Se on se läsnäolon voima, joka on käsittämätön. Myös isoissa musiikkitapahtumissa on ruuhkaa ja niihin jonotetaan, vaikka miten paljon on puhuttu videoista, striimauksesta ja muusta, Hiidenmaa toteaa.

– Samasta ilmiöstä kertoivat Savoy-teatterissa Helsingissä järjestetyt Kirja vieköön -tilaisuudet, joissa Baba Lybeck haastatteli kirjailijoita. Niihin myytiin pääsylippuja. Hyvin tekivät kaiketi kauppansa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
181
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image