Kulttuuri

Lordi-leffalla kaksi eri budjettia

Dark Floors -kauhuelokuvan tähdiksi ei haluttu huippupalkattuja näyttelijöitä, vaikka tähtäimessä oli täysin kansainväliseltä elokuvalta näyttävä englanninkielinen kauhuelokuva. Ahtaalla olevaa Jonia esitti elokuvassa William Hope.
Kulttuuri 27.2.2008 0:00
Carita Forsman
Lordi-leffaa eli Dark Floors -kauhuelokuvaa on pitkin matkaa markkinoitu mammuttibudjetin elokuvana, joka rahamäärä kipuaa Suomen oloissa harvinaiseen 4,3 miljoonaan euroon.

Suomen elokuvasäätiölle tekijät ovat kuitenkin ilmoittaneet elokuvan tuotantobudjetiksi 2,19 miljoonaa euroa. Summa on puolet pienempi kuin julkisuudessa esitelty.

Tuotantokulujen lisäksi kokonaisbudjettiin eli 4,3 miljoonaan on otettu mukaan siis markkinointi, joka ei näy itse elokuvassa eli valkokankaalla.

Elokuvan tuottaja Markus Selin ei näe asiassa mitään epäselvää.

"Liikkeellä on kaksi lukua, koska riippuu aina siitä, kummasta budjetista puhutaan. Se, mikä on annettu elokuvasäätiölle, on tuotantobudjetti, ja se taas, jolla tehdään kansainvälistä markkinointia, on ihan toinen", Selin selvittää.

Tuotantokustannukset rakentuivat pääosin myös lavasteista, erikoistehosteista sekä jälkitöistä, joita elokuvassa tehtiin paljon.

"Luulen, että pääsemme 4,3 miljoonan euron kohdalle silloin kun olemme saaneet kaikkien maiden kopiot valmiiksi. Meidän pitää jatkuvasti varautua siihen, että eri maihin on annettava eri versiot", hän jatkaa.

"Ja tähän menee vähintään vuosi, ja silloin uskon, että kaikki maat on markkinoitu ja dubbaukset, ynnä muut muutokset, hoidettu. Kaikkien täytyy tajuta, että silloin kun lähdetään yrittämään ulkomaille, kyse on ihan eri pelistä", tuottaja tarkentaa.Isompi budjetti
ei vaikuta imagoon


Tällä hetkellä elokuvasta ei ole olemassa kuin yksi versio.

"Mutta emme voi tietää kunkin maan kohdalla, mitä missäkin maassa saa näyttää ja mitä ei. Sensuurivaatimukset vaihtelevat, ja kaikkeen täytyy varautua", Markus Selin toistaa.

Suomen elokuvasäätiö ei näe koko asiassa varsinaisesti mitään ongelmaa. Säätiö rahoittaa elokuvien tuotantoja, ei markkinointia.

"Me pelaamme täällä yhdellä summalla. Mitä ne muut markkinointiin käytettävät rahat ovat, eivät varsinaisesti edes kuulu meille. Me saamme Dark Floors -elokuvasta loppuraportin toukokuun loppuun mennessä, ja siinä on oltava mukana kaikki tuotantoon kuuluvat asiat", sanoo Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn.

"Oikeastaan me säätiössä voimme olla vain tyytyväisiä, jos osuutemme rahoituksesta pienenee", hän jatkaa.

"Jos joku ajattelee, että elokuvan budjetiksi on imagollisista syistä ilmoitettu suurempi summa, en usko edes siihen. En minä ainakaan itse henkilökohtaisesti mene katsomaan elokuvaa sen summan perusteella, jonka sen tekemiseen on laitettu", sanoo Krohn.Dark Floors on
myyty 25 maahan


Toukokuussa 2007 elokuvasäätiö myönsi Dark Floorsille tuotantotukea 300 000 euroa. Elokuva tehtiin yhteistuotantona islantilaisen tuotantoyhtiö The Icelandic Film Companyn eli Kisi Productionin kanssa.

Muita rahoittajia ovat olleet muun muassa Yle TV1, Poem, Radio Rock, ravintolaketju Onnela ja Pokerisivut.com.

Elokuvan levityksestä vastaa Nordisk Filmin kansainvälinen osasto.

Viimeisimpien tietojen mukaan elokuva on myyty yli 25 eri maahan ja tällä hetkellä neuvotellaan Yhdysvaltojen levityksestä.

Kotimaassa Dark Floors on saanut vaatimattoman vastaanoton. Tähän mennessä kauhuelokuvan on nähnyt 18 000 katsojaa.

"Tällä hetkellä emme voi ennustaa mitään tulevasta. Eli on täysin epäselviää, jatkammeko kauhuelokuvien tekemistä Suomessa. Mutta alunperinkin meidän tarkoituksemme oli myydä elokuva ulkomaille", sanoo Markus Selin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ilmaiseksi ei leffoja tehdä. Synkkää kuin mikä, mutta edes veljeni lapsia Lordi ei ole pelottanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image