Kulttuuri

Li­ve­ka­rao­kes­sa taustanauhan tilalla ovat am­mat­ti­muusi­kot – Bändiäkin jännittää, kun biisin aikana voi tapahtua mitä tahansa

Antti Karjalainen, Niko Konttinen, Jere Tulivirta ja Katariina Kuure soittavat livekaraokeyhtyeessä. Karaoke on soittajillekin jännittävä paikka. KUVA: Tiina Wallin
Kulttuuri 18.7.2019 12:45
Laura Kangas

Livekaraokessa pääsee hetken ajan kokemaan, millaista on musisointi ammattimaisen yhtyeen kanssa.

Ennen karaoken keksimistä amatöörilaulajat saattoivat laulaa ravintolassa kappaleita housebändin kanssa. Sitten keksittiin videonauhat ja musiikkikasetit, ja loppu on Aikuisen naisen ja I Will Always Love Youn tahdittamaa historiaa.

Yökerho 45 Specialissa palataan torstaina siis ikään kuin karaoken alkulähteille, kun livekaraoke pyörähtää käyntiin. Livekaraoke toimii periaatteessa samalla tavalla kuin tavan karaoke. Erotuksena on se, että taustanauhan sijaan musiikki soi livemuusikoiden soittimista.

45 Specialin livekaraoken bändissä soittaa neljä ammattimaista muusikkoa, jotka ovat kohdanneet musisoinnin parissa jo useissa yhteisissä projekteissa: Niko Konttinen ja Katariina Kuure soittavat rap-funk-kokoonpano Funksonsissa, Jere Tulivirta ja Kuure musisoivat muun muassa Partypilami-bilebändissä ja Antti Karjalainen vaikuttaa muun muassa Snowreport-yhtyeessä.

Idea livekaraokeen lähti Konttiselta, joka on törmännyt konseptiin aikaisemmin Kuopiossa.

– Jameilla on jo pitkä perinne, ja tämä on tavallaan pikkusisar sille. Jameissa soittaa ammattimaisia muusikoita, ja saattaa olla vapaata improvisointiakin, mutta laulajia ei yleensä ole niin paljon kuin toivoisi, sanoo Konttinen

– On varmasti matalampi kynnys lähteä mukaan karaokeksi nimettyyn juttuun kuin jameihin. Karaoke on aina ollut tarkoitettu ihan kaikille. Laulamaan voi tulla halutessaan vaikka kaverin kanssa, ja me voimme jeesiä myös, jos vaikka jännittää paljon, Kuure kertoo.

Livekaraokessa laulun sanat eivät rullaa väriä vaihtavina sanoina televisioruudulla, vaan ne luetaan paperilta. Siksi kannattaa tutustua laululistaan ja kappaleisiin etukäteen, sillä paperi ei auta seuraamaan kappaleen kulkua samalla tavalla kuin video, vinkkaa Konttinen. Mutta saa lavalle kivuta myös hetken mielijohteesta.

Bändillekin kyseessä on uusi ja jännittävä tilanne: vaikka kuinka treenaisi etukäteen, yksi bändin jäsen eli laulaja on jokaisista treeneistä poissa. Yhtyeen keulakuva vaihtuu muutaman minuutin välein, ja laulajilta voi odottaa melkein mitä tahansa. Sellainen vaatii soittajiltakin joustavuutta.

– On mielenkiintoista, kun siinä on sellainen randomisaattori mukana, sanoo Kuure.

– Olemme varautuneet siihen, että joku lähtee vaikka laulamaan vähän väärästä kohtaa. Sitten me voimme napata siitä kiinni. Meillä on bändinä tosi vastuullinen homma, kun ikään kuin olemme se taustanauha, Konttinen toteaa.

Bändin treeneissä keskiviikkona oli ohjelmassa noin 30 kappaleen läpikäynti. Sellaisen biisimäärän soitossa vierähtää monta tuntia, joten treeneille on varattu reippaasti aikaa. Nuotit otetaan karaokeen mukaan kaiken varalta.

– Listalla on meidän aikaisemmin soittamia biisejä ja sellaisia, joita ihmiset tykkäävät laulaa karaokessa muutenkin. Mutta Aikuinen nainen unohtui, Konttinen tunnustaa.

Yhtye toivoo, että kaikenlaiset laulajat uskaltautuisivat karaokeen.

– On varmasti paljon sellaisia ihmisiä, jotka tykkäävät laulaa, mutta eivät ole koskaan päässeet kokeilemaan sitä bändin kanssa.

Konttinen vertaa livekaraokea biisien kuuntelemiseen kotona ja keikalla: kyllähän niistä nauhaltakin nauttii, mutta konsertissa ne kuulostavat aivan toiselta.

– Kappaleiden tunnelma ei ole ihan niin muovinen kuin taustanauhalla. Vaikkapa rokkibiiseissä on vähän enemmän poweria mukana, ja bassorumpu tuntuu fyysisesti kehossa. Se energia, joka tulee muiden ihmisten kanssa musisoidessa, on kokemisen arvoinen juttu.

Livekaraoke

Yökerho 45 Special aloittaa livekaraoke-illat. Kesän aikana nähdään kolme torstai-illan livekaraoke-klubia.

Livekaraokessa lauletaan karaokea livebändin säestyksellä. Sanoja ei lueta videolta, vaan paperilta.

Livekaraokea löytyy ainakin myös muista Suomen suurista kaupungeista. Oulussa livekaraokea on ollut kokeiluluontoisesti muun muassa Ykän pubissa. Tällä hetkellä sitä ei järjestetä säännöllisesti Oulussa.

45 Specialin livekaraokebändissä soittavat rumpali Niko Konttinen, basisti Katariina Kuure, kosketinsoittaja Jere Tulivirta ja kitaristi Antti Karjalainen.

45 Specialin livekaraoken laululista koostuu noin sadasta kappaleesta, ja uusia lisätään pikkuhiljaa mukaan.

Listalla on kappaleita eri aikakausilta ja eri tyylilajeista, iskelmästä raskaaseen musiikkiin ja suomirapista jazziin.

Ensimmäinen 45 Specialin livekaraoke on tänään torstaina klo 23-02. Muut livekaraoke-illat ovat 1.8. ja 29.8. Livekaraokelle tulee mahdollisesti jatkoa myös syksyllä.

Karaokelista löytyy Spotifysta nimellä Livekaraoke Oulu 45special.

MAINOS

Kommentoi

Erittäin hyvä idea ja hieno haaste muusikoille.
Ihan mielenkiinnosta kysyn:
Joko 45 jameihin on löytynyt 3. biisi?
1.)You really got me.
2.) Cat scratch fever.
3.) ????????????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
82
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
50
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
40
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
37
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image