Kulttuuri

Limmi-jättiläinen kutsuu lapset kirjojen seuraan – Liminka aikoo kiriä Suomen lukevimmaksi kunnaksi

Limmin Festin kirjailijavieras Jari Mäkipää kertoi kirjailijantyöstä perjantaina Ojanperän koulun neljäsluokkalaisille Limingassa. – Kirjan suunnitteluvaiheessa on tärkeä tyhjentää päänsä kaikista ideoista. Sieltä tulee paljon myös ihan kamalia ideoita, Mäkipää sanoi. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 7.9.2019 7:00
Eeva Kauppinen

Uusi Limmi Fest sai nimensä Limingan kunnan perustaneelta jättiläiseltä. Festivaalitulokas keskittyy lastenkirjallisuuteen ja kuvittamiseen. Lapsirikas Liminka pyrkii nousemaan kokonaislainauksissa ykköseksi.

Limingassa on ideoitu uusi lastenkirjallisuuteen ja kuvittamiseen keskittyvä Limmi Fest. Tänään lauantaina festivaali huipentuu Lakeustalolla, jossa on koko päivän ajan kirjallista ohjelmaa. Paikalla ovat kirjailijat Veera Salmi ja Jari Mäkipää, kuvittajat Jii Roikonen ja Harri Filppa, lastenorkesteri Soiva Siili sekä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kuvakirjoista tutut hahmot Tatu ja Patu.

– Koska Liminka on lapsirikas kunta, ajateltiin, että hyvä olisi nimenomaan lastenkirjallisuuteen keskittyvä festivaali, Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevala kertoo.

Festivaali sai nimensä jättiläiskertomuksesta, jonka mukaan Limingan kunnalle antoi nimen suurikokoinen Limmi-jättiläinen. Jätti kaivoi kalastusta varten nykyiset joet ja järvet, kasasi metsästystä varten kankaat ja kukkulat. Kun Limmi kaivoi kaivoa saaren keskelle, saari alkoi liikkua. Saari olikin tavattoman iso kala. Limmi juoksi hätäpäissään veneeseen ja alkoi soutaa kohti pohjoista huutaen: "Limin kala, Limin kala!"

Tämän tarinan keräsi talteen Suomen Muinaismuisto-Yhdistyksen myöntämillä matkarahoilla Oulun kihlakunnan eri osissa liikkunut A.H. Snellman kesinä 1884–1886.

Neljänneltä sijalta listan kärkeen

Liminka tahtoo olla lukemisen jättiläinen. Viime vuoden kirjastotilastot osoittavat, että Liminka oli kokonaislainausluvun perusteella Suomen neljänneksi lukevin kunta.

– Kun kerran neljänsiä ollaan, niin eihän siitä enää ole pitkä matka kärkeen. Limmi Fest on yksi askel sillä matkalla, Janne Nevala toteaa.

– Tämä on hauska haaste koko kunnalle. Meillä on Limingassa nuorta ja fiksua väkeä ylipäätään.

Limmi Festiä on kehitetty isolla joukolla. Tapahtuman järjestävät Limingan kunta ja Limingan taidekoulu.

– Kirjastoväen keskuudessa tästä on puhuttu. Yhteistyössä ovat mukana myös koulupuoli ja varhaiskasvatuksen väki.

Ojanperän koulun neljäsluokkalaiset kuuntelivat kiinnostuneina kirjailijavieraan kertomusta, miten kirja syntyy. Taustalla opettaja, vararehtori ja kirjastovastaava Suvi Seppälä. KUVA: Jukka Leinonen

Tämän viikon torstai ja perjantai olivat koululaisille suunnattuja. Kuvittaja Mika Kolehmainen piti työpajoja taidekoululaisille ja kertoi kuvittajan työstä. Kirjailijat Veera Salmi ja Jari Mäkipää tekivät kouluvierailuja Tupoksen ja Ojanperän kouluilla.

– Lauantai on kaikille kuntalaisille suunnattu karnevaalityyppinen tapahtuma. Lukeminen on iloinen asia, siihen pystyy osallistumaan kaikki, Nevala sanoo.

Lapset askartelevat Limmi-jättiläisiä

Ensimmäisen Limmi Festin (5.–7. syyskuuta) toteuttamiseen on saatu Taiteen edistämiskeskukselta 10 000 euroa lastenkulttuuriin erityisavustusta. Limingan kunta osallistuu festivaaliin lähinnä työpanoksella. Tekninen puoli viritti kunnantalon edessä olevalle Liminganraitille värikkäitä sateenvarjoja.

– Hienoa, että yhteistyö on monisektorista, Janne Nevala iloitsee.

Lastenkirjallisuusfestivaalin ajankohta säilyy jatkossakin syyskuun alussa. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen.

– Ajatus on, että lapset ehtisivät kouluvuoden aikana vaikka kirjoittaa tarinoita Limmistä ja tehdä piirroksia. Nytkin ohjelmassa on askartelutyöpaja, jossa voi tehdä omannäköisen Limmi-jättiläisen.

Nevalan mukaan liikkeelle on lähdetty maltillisesti, mutta aikomus on tehdä Limmi Festistä yhä tärkeämpi lukemisen ja kuvitustyön edistäjä.

Lahjoitus Ojanperän koulun kirjastolle

Kirjastojen lainausluvut ovat tilastojen mukaan hieman laskeneet. Kokonaislainaus oli 2018 koko maassa 15,4 lainaa per asukas. Huoli lasten lukemisharrastuksen hiipumisesta on saanut kirjastot panostamaan erityisesti lasten aineistoihin.

Vuosi sitten elokuussa avattu Ojanperän koulu kärsi aluksi kirjaston vähäisestä kirjamäärästä. Koulun kirjaston kirjat olivat ahkerasti lainassa, ja hyllyt ammottivat tyhjyyttään ensimmäisen kouluvuoden aikana.

Liminganraitille on Limmi Festin koristeeksi viritetty värikkäitä sateenvarjoja. Tänään lauantaina festivaalin päätapahtumapaikkana on Lakeustalo. KUVA: Jukka Leinonen

Perjantaina Limingan Yrittäjät ry lahjoitti Ojanperän koululle kirjapaketin, jonka yhdistys kokosi yhteistyössä koulun kanssa.

"Voisitko tehdä tästä koulusta kirjan?"

Ensimmäisellä Limmi Festillä kirjailijavieraita saivat Ojanperän koulu ja Tupoksen koulu Limingassa. Etsiväkerho Hurrikaani- ja Masi Tulppa -sarjojen kirjoittaja Jari Mäkipää Tampereelta kertoi kirjailijantyöstä heti perjantaiaamuna neljäsluokkalaisille Ojanperän koululla.

Etsiväkerho Hurrikaanin uusin osa on Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja. Aluksi lapsietsiviä oli neljä, nykyään kahdeksan.

– Annoin hahmojen vanhentua alusta asti, toisin kun esimerkiksi Timo Parvelan Ella-kirjoissa. Mutta en tiennyt, että kirjoitan viisitoista kirjaa. Kohta neljä ensimmäistä etsivää Jenni, Jesse, Matias ja Karoliina alkavat jo olla niin vanhoja, etteivät kirjat voi pysyä samanlaisina. Suunnittelen ensi vuodelle uutta kirjaa, jossa on joku juonikäänne, että nuoremmat etsivät Raisa, Avi, Julius ja Viivi saavat selvitä Pihlakylässä omillaan.

Ojanperän neljäsluokkalaisia kiinnosti, mikä on Mäkipään suosikkikirja. Ja onko hänellä tubekanavaa.

Mäkipää paljasti, että Etsivätoimisto Hurrikaanin aikuisissa on piirteitä hänen omista opettajistaan ja opinto-ohjaajasta.

– Koulun keittäjä Aurajuusto-Anita muistuttaa yhtä vanhaa työkaveriani. Sillä on niin paljon meikkiä, että kun silmiä räpsäyttää, niin meikkiä rapisee, Mäkipää kuvasi.

– Näin kirjailijat aika usein tekee. Kirjailijalle annetaan ohje, että kirjoita mistä tiedät.

Kirjojen tapahtumapaikassa Pihlakylässä on vaikutteita Härmälä-nimisestä kaupunginosasta Tampereelta.

– Voisitko tehdä tästä koulusta kirjan? eräs nelosluokan oppilaista kysyi.

Limmi Festin ohjelmassa tänään lauantaina

Lastenkirjallisuuteen ja kuvittamiseen keskittyvät ensimmäinen Limmi Fest huipentuu tänään Lakeustalolla Limingassa (Liminganraitti 10).

Taikuri Elias Kvist avaa tapahtuman kello 11.

Puluboi ja Poni -kirjojen tekijä, kirjailija Veera Salmi esiintyy kello 11–11.30.

Etsiväkerho Hurrikaanin tekijät, kirjailija Jari Mäkipää ja kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä Jii Roikonen esiintyvät kello 12.

Lukudiplomin suorittaneiden palkitseminen kello 12.30.

Limingan luetuimman lastenkirjan julkistus kello 13.

Soivan Siilin piirroskonsertti featuring sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja Harri Filppa kello 13.05.

Satutuokiot kello 11.15–14.

Lukukoira Sirkku kello 11.30–13.

Tavattavissa Tatu ja Patu.

Tietovisa Tunnista sarjakuvahahmo.

Työpajat ja toimintapisteet: Sanataidepaja – Hylättyjen tavaroiden laatikko. Rakennetaan yhdessä Tatun ja Patun ihmekoje. Fantasia-asujen selfie-piste. Rintanappikone – Tee oma rintanappisi. Soturikissojen parantajatupa – Tunnista yrtit ja niiden käyttötarkoitus.

 

Kokonaislainaus kirjastoista Suomen kunnissa per asukas top 10 vuonna 2018

1. Kauniainen 25,04

2. Luoto 23,62

3. Seinäjoki 23,21

4. Liminka 22,44

5. Uurainen 21,39

6. Tampere 20,89

7. Alavieska 20,69

8. Muhos 20,22

9. Enontekiö 20,00

10. Merijärvi 19,76

Kokonaislainauksen lukuihin sisältyvät kirjalainojen lisäksi esimerkiksi äänitteet ja kuvatallenteet.

Yleisten kirjastojen tilastot vuodelta 2018 löytyvät osoitteesta http://tilastot.kirjastot.fi

MAINOS

Kommentoi

Miksi aina juttu tämän koulun tapahtumista. Sattuu sitä muuallakin lehden jakelualueen kouluissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjaston palveluita arvostetaan. Mutta Ranualla suunniteltu kirjasto-osa tulevaan monitoimikeskuksen on rajun säästön kohteena. Taitaa alkaa kirjojen polttorovio edessä. Keskustapolitikot puuttuisivat kirjojen ostoihinkin sanomalla, että yhteishaku Lapin kirjastosta saa tilaamalla. Eli toisten siivellä. Hävettää tällainen kehitys. Sipilän hallitus jo ajoi sitä että kunnilta poistettaisiin kirjastolaitostoiminta. Ranua laiset sensuroisivat mielellään. Eivät suostuneet julkiseen keskusteluunkaan kirjastosta. Ja uusi koulukin rakennetaan entisellevesijättö ja home paikalle. Luoja meitä varjelkoon noilta tietyn aatesuunnan sokeilta päättäjiltä. Ranua Han on oikeasti jo nyt kriisikunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää lukea vielä jotain kirjoja? Kirjat ovat alkeellisia ja kuuluvat historiaan. Sama kuin ryhdyttäisiin vetämään uudelleen lankapuhelimia taloihin, laskemaan helmitauluilla tai jauhamaan pettua leipään. Katseet eteenpäin jo pikku hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida ymmärtää mistä puhut. Lankapuhelimia ei enään asenneta asuntoihin, helmitaulu on vieläkin erinomainen väline matematiikan opetteluun, petusta ei tehdä enään leipää kun siihen on olemassa paremmat raaka-aineet (emme elä enään pula-ajassa). Mene paikalliseen kirjastoon sivistämään itseäsi. Saattaa sinunkin maailmankuva avartua näkemään asioita uudesta näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image