Kulttuuri

Lastenlauluja räväkällä otteella

Helena Juntunen heläyttää sopraanoaan uudella oululaisella lastenmusiikkilevyllä.
Kulttuuri 21.3.2006 0:00
Anssi Juntto
Lastenmusiikissa on koulukuntia, jotka ovat sitä mieltä, että lapsille tulee laulaa vain helppoja lauluja ja suppealta äänialueelta. Oululainen lastenmusiikkiyhtye Taskumatit tohtii olla toista mieltä.

"Lapsille ei tarvitse kaikkea pureskella valmiiksi, vaan joihinkin juttuihin voi jättää myös pohdiskelun varaa. Ja olemme huomanneet, että lapset tykkäävät monisäikeisistä progebiiseistäkin, skata ja heviä unohtamatta", laulaja-kitaristi Pasi Aikio toteaa.

Moniulotteisuutta Taskumattien juuri julkaistulle levylle Tule hyvä kakku! tuo muiden muassa sopraanovieras Helena Juntunen.

Varsinaisen kokoonpanon muodostavat Aikion tavoin pitkän linjan rokkarit kitaristi Antti Annunen, basisti Kari Miettunen ja rumpali Mikko Alalle.Tyyli on vapaa


Taskumatit sai alkunsa kymmenkunta vuotta sitten, kun erääseen päiväkotiin tarvittiin esiintyjää. Lastentarhanopettaja Aikio päätti ratkaista pulman itse. Nyt bändillä on takana jo viitisenkymmentä keikkaa lastentarhoissa ja ravintoloissa.

Aluksi Taskumattien musiikki oli selkeästi rockia, mutta nykyään tyyli on melko vapaa. Biisin yleistoimivuus ratkaisee. Perusperiaatteena on kuitenkin "soittaa kunnolla eikä hiplata".

Taskumattien laulut käsittelevät tärkeitä aihealueita, kuten ruokaa, siivousta, eläimiä, avaruutta ja kalsareita. Biiseistä vastaavan Aikion mielestä ei kannata miettiä, mistä lapsille voi laulaa. Aihe voi olla mitä tahansa, kunhan muistaa olevansa tekemisissä lasten kanssa.

"Yritän pysyä hyvän maun rajoissa kevyttä anarkiaa unohtamatta. Yleisesti ottaen pyrin löytämään lauluihin jotain tuoretta näkökulmaa", Aikio selvittää.Arki lähteenä


Moni Taskumattien laulu on lähtenyt pienestä arkipäivän tilanteesta lasten parissa, esimerkiksi jostain hokemasta tai möläytyksestä. "Toisaalta lauluissa voi olla opetustakin. Maidonjuontikilpailussa halusin tuoda esille maaseutua lehmän muodossa ja kertoa samalla, mistä maito tulee. Vihannes-Ville puolestaan on ylistyslaulu rehuille ja vitamiineille", Aikio kertoo

Taskumattien piti jäädä vain parin keikan mittaiseksi, mutta mainio vastaanotto innosti jatkamaan.

Fanejakin tuntuu olevan laajalla rintamalla aina päiväkotien lapsista heidän äiteihinsä ja peikkotukkaisiin hevimuusikoihin.Kova kysyntä


Esikoislevyään Taskumatit ei edes yrittänyt tyrkyttää levy-yhtiöille, vaan kohtuullisen kovan kysynnän takia omakustanne tuntui parhaalta ratkaisulta. Suunnitelmissa olevan toisen albumin kohdalla tilannetta mietitään sitten uudemman kerran.

Viime aikojen lastenmusiikkibuumin kanssa levyn julkaisemisella ei ole mitään tekemistä.

"Musiikin tekemistä ohjaavat omat ambitiot, ei raha. Levymme olisi ilmestynyt ilman Ellaa ja Aleksiakin. Mutta hienoa, että he ovat menestyneet. Ehkä ihmiset huomaavat laajemmaltikin, että lastenmusiikki kulttuuri- ja viihdemuotona on vakavasti otettava asia."

Taskumatit esiintyy tänään Myllyojan päiväkodissa. Kevään aikana yhtye tekee useita yllätyskeikkoja Oulun päiväkodeissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image