Kulttuuri

La­si­tai­tei­li­ja ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut

Oiva Toikka tunnettiin eritoten lasisista linnuistaan, joita hän suunnitteli Iittalalle. Arkistokuva vuodelta 2008. KUVA: Uotila Jukka
Kulttuuri 22.4.2019 20:53 | Päivitetty 22.4.2019 21:31
STT

Suomalaisen muotoilun ilottelija oli ikuinen etsijä ja kokeilija.

Muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut. Galleristi Kaj Forsblom vahvisti maanantaina illalla STT:lle tiedon Toikan kuolemasta.

Maanantaiaamuna 87-vuotiaana kuollut muotoilija, lasitaiteilija ja keraamikko Toikka tunnetaan erityisesti lasisista lintuteoksistaan, jotka hän suunnitteli Iittalalle.

Toikan linnut koristavat yhtä ja toistakin kotia niin Suomessa kuin maailmalla. Astiakaapeista löytyy usein vaikkapa hänen Kastehelmi-sarjaansa.

Taideteollisesta oppilaitoksesta keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli Arabian muotoilijana vuoteen 1959. Toikka aloitti Nuutajärven vakituisena suunnittelijana 1963 ja työskenteli siitä lähtien lasin parissa.

– Työni ei ole koskaan tuntunut työltä, koska olen tehnyt sitä niin mielelläni. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä antoisaa ja rakastamaani työtä kaikki nämä vuosikymmenet, Toikka sanoi vuonna 2015, kun hänet palkittiin palkittiin elämäntyöstään Muoto2015-gaalassa Helsingissä.

Taiteilijana Toikka oli ikuinen etsijä ja kokeilija. Hänet on tunnettu suomalaisen muotoilun ilottelijana ja oman tiensä kulkijana. Keramiikan ja lasin ohella Toikka suunnitteli muun muassa tekstiilejä ja muoviesineitä sekä oopperalavastuksia ja -puvustuksia.

Toikan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lintujen ihailija ei piitannut rajoista

Englantilainen taidehistorioitsija Jack Dawson on arvioinut, että Toikkaa tuntui ajavan eteenpäin vapaa ja riehakas mielikuvitus, joka ei piitannut sen enempää rajoista ja vaaroista kuin esteettisestä johdonmukaisuudestakaan.

– Luonto on minulle loputon inspiraation lähde, ja lasi luonnollisena materiaalina sen parhaita tulkkeja, Toikka linjasi.

Toikan mielestä linnun sulavat muodot soveltuvat hyvin lasille. Lasissa on hänen mukaansa samaa hohtoa kuin lintujen höyhenpeitteessä, ja lasin väriskaala on yhtä mielikuvituksellinen kuin lintujen.

Toikka myös opetti tulevia lasimuotoilijoita ja -taitelijoita. Hän oli taitelijaprofessori Suomessa ja sitä ennen ruotsalaisen Konstfackin lasi- ja keramiikkaosaston professorina. Viipurin maalaiskunnassa vuonna 1931 syntynyt Toikka sai professorin arvonimen vuonna 1989.

Oiva Toikka palkittiin taiteilijan ja muotoilijan urallaan monin merkittävin huomionosoituksin. Eräs niistä on Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan ojentama Prins Eugen -mitali. Hän sai myös Lunning-palkinnon ja Pro Finlandia -mitalin.

Toikalla oli kevääksi sovittuna näyttely Galerie Forsblomissa Helsingissä. Näyttelyn avajaispäivä on ajoitettu tälle viikolle.

– Hänen taiteensa ei ole kuollut. Taiteilijoissa on se hieno puoli, että heidän työnsä jatkaa elämäänsä. Toikka teki aivan uskomattoman taitelijauran, galleristi Kaj Forsblom luonnehti STT:lle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
10:21
3000 ultra­juok­sijaa hikoilee viikonloppuna Oulangan kansal­lis­puiston vael­lus­rei­tillä – NUTS Karhunkierros alkaa tänään klo 12
10:09
Puolangan Shellille murtauduttiin myöhään torstaina – poliisi kaipaa vinkkejä
40
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
20
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
17
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
16
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image